Ben van Dael weet waar hij aan begint

Print
Ben van Dael weet waar hij aan begint

Ben van Dael is in zijn nopjes met zijn nieuwe werkgever: „Na zo’n lange tijd bij VVV was ik toe aan een nieuwe prikkel.” Afbeelding: Ermindo Armino

Ruim twee maanden na het ontslag van Peter van Vossen is de trainersstoel in Sittard weer bemand. Ben van Dael (50) ondertekende gisteren een contract dat hem tot en met de zomer aan Fortuna bindt. „Het kriebelde. En flink ook.”

Een handjevol mensen heeft zich deze maandagochtend gemeld op het sportcomplex van VV Sanderbout. Het is 10.15 uur, een kwartier voor de start van de training en er wordt ongedurig naar de overkant van het veld gekeken. Een glimp opvangen van Ben van Dael, de relatief onbekende nieuwe trainer van Fortuna Sittard, daar gaat het deze morgen om. 

Zijn anonimiteit in het betaalde voetbal werd gisteren op pijnlijke wijze geïllustreerd door de Telegraaf en de NOS, die respectievelijk over ‘Bert van Dael’ en ‘Ben van Drael’ repten. Ongekend broddelwerk van de landelijke media, tegelijkertijd veelzeggend over de blanco status van de kersverse Fortuna- coach. „Ik hoorde dat hij afgelopen vrijdag tegen VVV (0-5 verlies, red) in het stadion was”, weet een van de aanwezigen wel alvast te vertellen. „Dan zal hij zich wel bedacht hebben inmiddels”, schatert een ander. 

Van een dergelijk scenario blijkt geen sprake. Keurig om vijf voor half elf betreedt Van Dael met zijn spelersgroep het kunstgras van de Sittardse vijfdeklasser. Volgens ingewijden staat de 50-jarige Swalmenaar te boek als een trainer die houdt van afspraken, structuur, duidelijkheid en keihard trainen. Een Limburger zonder opsmuk. Iemand die de leer van voormalig Fortuna-trainer Wil Boessen adopteerde en daar nu op voortborduurt. Een schril contrast met de haperende laissez faire-aanpak van de begin oktober ontslagen Peter van Vossen. 
De karakterschets wordt gedragen door zijn voorkomen op het veld. Kaal hoofd, gestroomlijnd gezicht, sportief brilletje en een energiek loopje. Om zijn nek een fluitje waarmee hij stipt half elf zijn manschappen cirkelt voor een eerste instructie. 

Ik heb 2,5 jaar geleden het diploma coach betaald voetbal gehaald. Dat doe je niet zomaar natuurlijk

Drie kwartier eerder zette de van VVV overgekomen Van Dael zijn handtekening onder een overeenkomst tot en met het einde van het seizoen, met een optie voor nog een jaar. „Ik ben er enorm blij mee”, sprak hij in de persruimte van het Fortuna-stadion. „Het is inderdaad mijn eerste klus als hoofdtrainer, maar ik ben toch al geruime tijd werkzaam in het betaalde voetbal. Ik heb sinds 1999 bij VVV gezeten. In het begin deed ik een aantal jaar de B- en A-jeugd, daarna ben ik negen seizoenen actief geweest als assistent-trainer bij het eerste. Ook was ik twee jaar hoofd opleiding en trainde ik drie jaar de beloften. Ervaring als hoofdtrainer heb ik dan nog niet, een ervaren trainer ben ik wél.” 

Eerste keus voor de vacante positie was Van Dael zeker niet. Pas nadat Ernie Brandts, Edwin Hermans, Robbie Alflen en Henk Duut afhaakten, kwam de assistent-trainer van VVV in beeld. Het doet de Midden-Limburger bijzonder weinig. „Ik kijk naar mezelf en de kans die zich voordeed. Ik heb 2,5 jaar geleden het diploma coach betaald voetbal gehaald. Dat doe je niet zomaar natuurlijk. Na zo’n lange tijd bij VVV was ik toe aan een nieuwe prikkel. Die krijg ik hier nu.” 

Niet voor het eerst in de historie beleeft Fortuna roerige tijden. Het afbreukrisico is in Sittard groot voor een beginnende hoofdtrainer. 
Toch zegt Van Dael dondersgoed te weten waar hij aan begint. „Ik heb me vooraf verdiept in de situatie van de club en ben op de hoogte van wat er speelt. In het verleden heb ik uitstekend samengewerkt samengewerkt met Wil (Boessen, red) en ook met hem heb ik uitgebreid gesproken. Hij was resoluut in zijn antwoord: ‘Doen’, zei hij. Fortuna heeft behoefte aan een duizendpoot; iemand die training kan geven, met jeugd kan werken, sterk is op het gebied van video-analyse. Daar kan ik aan beantwoorden.” 

Het predikaat ‘angsthaas’ zal hij waarschijnlijk niet krijgen

Met Jeffrey Kooistra en Donny de Groot treft Van Dael in de technische staf twee assistenten aan uit het tijdperk Van Vossen. Het vormde voor hem geen belemmering om in Sittard te tekenen. „Geen enkel probleem. Integendeel. Ik kijk ernaar uit om met hen samen te werken. Intern mogen ze alles tegen me zeggen, maar ze zullen wel loyaal moeten zijn. Dat zal vast goed komen.” 

Van een contract voor onbepaalde bij VVV, naar een halfjaarcontract bij Fortuna. Financiële zekerheid versus het ongewisse. Hoe zijn tijd in Sittard ook uitpakt, het predikaat ‘angsthaas’ zal hij waarschijnlijk niet krijgen. „Ik heb er simpelweg voor gekozen om voor mijn sportieve ambities te gaan. Om me helemaal vast te bijten in deze uitdaging. Ja, ik had ervoor kunnen kiezen om lekker veilig bij VVV te blijven zitten, maar het kriebelde. En flink ook. Ik prevaleer het sportieve aspect boven het financiële verhaal zoals je ziet. Zeker is dat ik spijt zou hebben gekregen als ik deze kans nu had laten lopen.”