‘Als ze Andy maar vinden’

Print
‘Als ze Andy maar vinden’

Het sporenonderzoek in de woningen op het vakantiepark gaat verder. Afbeelding: John Peters

Na jarenlange stilte rondom de verdwijning van Andy De Heus is zijn vermissing weer in het nieuws. In vakantiehuisjes in Stevensweert wordt naar sporen van hem gezocht.

Met zwarte hekken zijn vier naast elkaar gelegen huisjes op vakantiepark Porta Isola in Stevensweert afgescheiden van de andere huisjes. De ramen zijn met zwart plastic afgeplakt in verband met sporenonderzoek. Hetzelfde geldt voor twee huisjes elders op het park.

Aanleiding is het onderzoek naar de vermissing van Andy de Heus. Hij vertrok op 18 december 2012 vanaf zijn woning in Pey. Na een bezoek aan zijn petekind in Limbricht en aan een Total-pompstation in Born ontbreekt sinds die dag ieder spoor van hem. Kort na zijn verdwijning vonden er nog wel zoekacties plaats, onder meer in het Julianakanaal bij Roosteren, maar die leverden niets op. De politie vermoedt inmiddels dat De Heus door een misdrijf om het leven kwam.Wat daarbij een rol speelt is dat De Heus ‘een bekende van de politie’ is, die zich volgens een woordvoerder bezighield met drugsgerelateerde activiteiten. 

Als ze met zoveel mankracht zijn gekomen, dan zal er wel iemand zijn gaan praten

De jarenlange stilte rondom zijn verdwijning werd maandagavond doorbroken toen op Porta Isola werd gestart met technisch onderzoek. De bewoners van de bewuste huisjes moesten vertrekken, hun spullen werden uit de woningen gehaald waarna de technische apparatuur van de politie naar binnen werd gesjouwd. Terwijl de politie alleen wil zeggen dat ‘nieuwe aanknopingspunten voldoende aanleiding geven om het onderzoek opnieuw op te pakken’, menen enkele parkbewoners wel te weten waarom de politie is gekomen. „Als ze met zoveel mankracht zijn gekomen, dan zal er wel iemand zijn gaan praten”, vermoedt een van hen.

Het park telt zo’n 150 huisjes, waarvan er volgens de man zo’n vijftig worden doorverhuurd. Ook de nu afgeplakte huisjes werden regelmatig aan derden verhuurd. Hoewel Porta Isola in de regel een rustig park is, blijft het niet gevrijwaard van criminaliteit. „Een paar jaar geleden zijn er hier in een vijftal huisjes invallen geweest omdat er hennep werd gekweekt”, vertelt een voormalig bestuurslid van de vereniging van eigenaars. „De politie is inmiddels ook bij mij geweest om te vragen of ik nog wist wie destijds in de huisjes woonden. 
Van een huisje had ik nog een huurcontract liggen. Maar ja, of ze daar wat aan hebben weet ik niet.” 

Terwijl agenten ook bij andere parkbewoners aanbellen, gaat in en om de woning het onderzoek door. Speurhonden snuffelen in de achtertuinen en langs een hek dat het park scheidt van een wandelpad. Defensiepersoneel loopt met een grondradar door de tuin van een van de woningen. Allemaal op zoek naar dat ene spoor dat antwoord kan geven op de vraag ‘wat is er met Andy gebeurd?’ 

Het is een vraag die ook al drie jaar lang de familie van Andy bezighoudt. „Het eerste wat je denkt als je telefoon krijgt van de politie is dat ze hem gevonden hebben”, vertelt zijn zus Patricia. „Uiteindelijk hoor je dat het onderzoek opnieuw is opgestart. Het is een paar jaar lang heel stil geweest en dan krijg je het idee dat er niets aan gedaan wordt, maar van de andere kant snap ik dat het ophoudt als er niets meer te onderzoeken valt.” 

Je hebt geen graf, geen urn, totaal geen idee wat er met hem is gebeurd

De afgelopen jaren waren voor de familie van De Heus erg moeilijk. „Je hebt geen graf, geen urn, totaal geen idee wat er met hem is gebeurd. Het zou mooi zijn als dit onderzoek iets oplevert.” Dat de kans zeer groot is dat Andy, vader van twee jonge kinderen, niet meer leeft, beseft ook zijn zus. „Toch blijf je ergens nog altijd hoop houden, hoewel dat misschien niet realistisch meer is. Als ze Andy maar vinden, dan brengt dat eindelijk rust.”