PSV flikt het op eigen kracht

Print
PSV flikt het op eigen kracht

De PSV’ers vieren met de fans de plaatsing voor de knock-outfase van de Champions League. Afbeelding: Pim Ras

PSV heeft een klein wonder verricht in de Champions League. Voor het eerst in negen jaar bereikte en Nederlandse club de knock-outfase van de Champions League.

In een kolkende oven had de ploeg lang niet elf, maar twaalf tegenstanders

PSV heeft het geflikt. Na een zinderende avond waar echt alles in zat, heeft de ploeg een daverend Europees succes te pakken. Het zat PSV tegen CSKA Moskou allesbehalve mee, maar de ploeg maakte de eigen reputatie in het Philips Stadion weer waar. In een kolkende oven had de ploeg lang niet elf, maar twaalf tegenstanders. Scheidsrechter Borbalán floot bij elk discutabel moment tegen PSV, maar was uiteindelijk ook heel bepalend bij de winnende goal van PSV, door goed de voordeelregel toe te kennen. Na een fantastische knal van Davy Pröpper won PSV met 2-1. Even daarvoor had Luuk de Jong al de schade van een onterecht toegekende penalty ongedaan gemaakt. 

De Eindhovenaren hebben in de afgelopen zes wedstrijden in de Champions League een klein wonder verricht. Voor het eerst in negen jaar staat een Nederlandse club na de winterstop weer aan de aftrap van een duel in het miljoenenbal van de UEFA. Het is op basis van de resultaten in de afgelopen jaren bijna onvoorstelbaar, maar PSV hoort dit seizoen toch echt bij de grote jongens in Europa. 
Nog geen twee jaar geleden stond PSV bijna op een degradatieplek in de eredivisie. Huilende spelers, continu irritaties en incidenten en te veel randzaken. Nu is de club terug op het podium waar alle internationale topformaties willen spelen. 

Het terrein dat voor Nederlandse teams steeds verder uit het zicht leek te verdwijnen, is weer het territorium van PSV. Waar Ajax jarenlang faalde, is het PSV met een combinatie van eigen jeugdspelers en ingekochte ervaring gelukt om aanzien te verwerven in Europa. Andrés Guardado, Luuk de Jong, Héctor Moreno en Jeffrey Bruma waren dragende spelers in de Europese campagne. Jonge en door PSV zelf opgeleide talenten als Jeroen Zoet, Jorrit Hendrix, Jürgen Locadia en Joshua Brenet stegen aan hun zijde boven zichzelf uit. Het zaadje voor het huidige succes plantte PSV al in september, door Manchester United in eigen huis te verslaan. Die sensationele overwinning bracht het noodzakelijke geloof binnen de brigade van Phillip Cocu. 

Dromen van de volgende ronde in de Champions League, het leek ruim een jaar geleden of algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV zijn fantasie de vrije loop liet. Hij wilde binnen vier jaar met PSV weer bij de laatste zestien in het grootste clubtoernooi ter wereld zitten, gaf hij in een stoute toespraak in een zaaltje met supporters aan. Het leek op een droom van een verlegen jongeman die het onbereikbare mooiste meisje van de klas mee uit wil vragen voor de film. PSV in de Champions League, oke. Maar dan ook doorbekeren in een groep met internationale topploegen, dat leek op voorhand veel te veel gevraagd. 

Gerbrands was zijn tijd vooruit. En de gewenste toekomst kwam er eerder dan hij zelf dacht en hoopte. Hij blies niet de fundamenten voor een luchtkasteel op, maar gaf de juiste richting aan. Vanuit de bestuursloge van PSV durfde hij sinds zijn komst te koersen op het internationale succes dat gisteren gestalte kreeg. PSV heeft geen hoofdprijs te pakken, maar de prestatie van de afgelopen Champions Leagueduels mag voor PSV wel als een grote prijs voelen. Niet vanwege de rinkelende kassa, PSV voert de verdiensten in deze Europese campagne op naar meer dan 25 miljoen euro (!), maar vooral omdat PSV iets schijnbaar onmogelijks heeft neergezet. 
Met drie schitterende thuiszeges en een punt bij Manchester United leverde de ploeg een grandioze prestatie.