Ze inhaleerde de woorden van Reinder

Print
Ze inhaleerde de woorden van Reinder

Afbeelding: MGL

In oktober zaten ze nog samen aan tafel bij Jeroen Pauw. Beachvolleyballer Reinder Nummerdor en volleybalster Manon Flier, al jaren een stel, kwamen er 280 dagen voor de start van de Spelen in Rio de Janeiro vertellen over hun olympische ambities.


Waar Nummerdor in Rio al aan zijn vijfde Spelen begint, staat de teller van zijn vrouw nog altijd op nul. Tijdens een kwalificatietoernooi in januari en een eventuele herkansing in het voorjaar van 2016 moest het voor Flier eindelijk gaan gebeuren. Van haar man, afgelopen zomer met beachpartner Christiaan Varenhorst nog verliezend WK- finalist, kreeg ze bij Pauw alvast een aantal tips. Flier, haar blonde manen zodanig geföhnd dat het leek alsof een suikerspin om haar hoofd was gedrapeerd, inhaleerde de woorden van Reinder met een gelukzalige glimlach. 

Toen haar man werd geconfronteerd met beelden van de verlorenWK- finale en de pijn opnieuw voelde schrijnen, droop het medeleven af van Fliers gezicht. Ik verwachtte dat ze elk moment kon opstaan om haar octopusarmen om Reinder te slaan als teken van troost. Televisiekijkend Nederland was getuige van een allesverterende liefde tussen twee topsporters. 

Anderhalve maand later blijken de gevolgen verstrekkend. Manon Flier maakte maandag bekend dat ze zwanger is en zowel het olympische kwalificatietoernooi moet missen als de Spelen, indien Oranje zich plaatst. De droom van het moederschap heeft haar olympische ambities overvleugeld. 

De wetten van Moeder Natuur zijn ondoorgrondelijk

Bondscoach Giovanni Guidetti, een heetgebakerde Italiaan, zal zich intussen de haren uitrukken. Met Flier verliest Oranje één van zijn bepalende krachten, terwijl dat met een beetje zwangerschapsplanning niet nodig was geweest. Of kon de 31-jarige jarige Flier haar tikkende biologische klok geen dag langer weerstaan? Zo zit je bij Jeroen Pauw te keuvelen over je olympische ambities en een vingerknip later zit je met een bolle buik op de tribune en loop je met je 1.92 meter achter een kinderwagen aan. 
De wetten van Moeder Natuur zijn ondoorgrondelijk. 

Als Manon Flier in augustus 2016 haar eerste luiertjes ververst, fladdert haar man in Rio gewoon door het zand tijdens het olympisch beachvolleybaltoernooi. Reinder Nummerdor heeft makkelijk praten. Hij hoeft geen stap terug te doen. Ik had het liever andersom gezien. Een zwangere Reinder en Manon die met haar bevallige teamgenoten gehakt maakt van de concurrentie. Was ook veel eerlijker geweest. Als je al vier keer de olympische sfeer hebt opgesnoven terwijl je geliefde nog droog staat, mag je best een handreiking doen. 
De werkelijkheid is weerbarstiger. 

Als Nummerdor in Rio een medaille wint, zal hij in navolging van jonge voetbalvaders misschien een wiegend gebaar maken. Misschien stopt hij wel een fopspeen in zijn mond of draagt hij een shirt met de naam van zijn pasgeboren kind. 
Ik geloof graag dat hij zijn prille vaderschap van de daken zal willen schreeuwen, maar mijn gedachten zijn volgende zomer toch vooral bij de moeder. Manon Flier heeft haar ene grote droom opgeofferd voor de andere. Een bewuste keus of niet: voor vrouwelijke topsporters is er geen tussenweg. 

Het minste wat Reinder Nummerdor voor haar kan terugdoen, is zijn kolenschoppen van handen dan in de suikerspin van Manon leggen en haar aankijken zoals zij hem in oktober aankeek bij Jeroen Pauw. 

Reageren? p.delait@mgl.nl