Profvoetballers zonder franje

Joey Dekkers (l.) en Freek Thoone, semi-profs bij Achilles’29, vanavond tegenstander van VVV: „Niet alles draait om voetbal voor ons. Dat betekent ook dat we iets makkelijker over een nederlaag heenstappen.”© Stefan Koopmans

Leunenaar Freek Thoone (30) en Joey Dekkers (26) uit Tegelen spelen in de eerste divisie bij de semi-profs van Achilles’ 29. Vanavond staan de Noord-Limburgers in stadion De Koel tegenover titelkandidaat VVV.

Qasim Hakim

De gemeente Groesbeek telt liefst zes voetbalclubs. De huidige topklasser De Treffers gold jarenlang als het uithangbord van het dorp en werd in 1991 en 1998 algeheel kampioen van Nederland. Met de entree van Achilles’29 in het betaald voetbal in de zomer van 2013 brak er een nieuw tijdperk aan in het Gelderse heuveldorp. Achilles was vanaf dat moment de grootste en de beste, zoals de gelijknamige held in de Griekse mythologie. Freek Thoone was er bij toen de topklasse werd ingeruild voor het profvoetbal. „Ik ben per toeval de eerste divisie ingerold. De ambitie om profvoetballer te worden heb ik nooit gehad”,vertelt de spits die in 2012 de toenmalige hoofdklasser SV Venray inruilde voor De Heikanters. „Pas nadat we in 2013 kampioen werden van de topklasse voor zondagteams, spraken ze bij Achilles over de stap naar de eerste divisie die uiteindelijk ook werd gemaakt.” De spits roert door zijn koffie in een grand café in hartje Venlo. De stad waar hij werkt voor de gemeente als sportconsulent. „Ik voel me niet geheel profvoetballer. Dat kan ook niet, want ik moet gewoon blijven werken voor mijn geld.”

Ik moet gewoon blijven werken voor mijn geld.

Naast hem nipt zijn ploeggenoot Joey Dekkers aan een glas frisdrank. De middenvelder heeft meer vrije tijd. „Ik heb momenteel geen baan, maar ben wel op zoek. Het is lastig om iets op parttime basis te vinden.” De 26-jarige Tegelenaar maakte het afgelopen seizoen de overstap van topklasser EVV naar de eerste divisie. In tegenstelling tot Thoone, die twee jaar in de E-jeugd van VVV speelde, werd hij nooit gescout door een bvo. Via Sportclub Irene, SVC2000 en EVV belandde hij afgelopen zomer bij Achilles. „Ja, ik verdien mijn brood nu alleen met voetballen. Maar het gevoel dat ik prof ben geworden? Hoe voelt dat dan? Zoals ik al zei ben ik op zoek naar werk. En verder volg ik via de VVCS nog een studie. Met mijn leeftijd weet ik dat ik me niet meer rijk ga voetballen.” Sterker nog, er moet op de kleintjes gelet worden. Om kosten te besparen carpoolen Thoone en Derksen Derksen samen naar Groesbeek. Dekkers: „We trainen op maandag en dinsdag om vier uur en op donderdag beginnen we om half acht ’s avonds. Vrijdag hebben we wedstrijd, een dag later lopen we uit.”

Wij moeten uit een ander vaatje tappen.

Achilles traint minder in vergelijking met de concurrentie. Thoone: „Dat is een nadeel. De andere clubs kunnen bijvoorbeeld veel meer op details trainen en aan krachttraining doen. Er zijn duels bij dat we van het kastje naar de muur gestuurd worden, omdat de spelers van onze tegenstander beter op elkaar ingespeeld zijn. Wij moeten vaker uit een ander vaatje tappen en ons iedere week opladen voor een enorme strijd. Naast het feit dat profclubs meer trainen, hebben ze ook meer rust. De meesten van ons moeten ook op hun werk presteren. Dan kunnen we er niet nog eens een extra krachttraining bij gaan doen. Ik ben al blij dat ik op vrijdag vrij heb, zodat ik me kan focussen op de wedstrijd.” Achilles is aan het professionaliseren, maar zoals Thoone aangeeft voelen de spelers zich geen volwaardige profs. „Niet alles draait om voetbal voor ons. Dat betekent ook dat we iets makkelijker over een nederlaag heenstappen.” Dekkers knikt. „Ik sta sowieso nooit lang stil bij een verlies. De druk is minder groot voor ons.” Vanavond in De Koel zal er alleen sprake zijn van gezonde spanning.

Een duel dat ik voor geen goud wil missen.

Vorig seizoen won VVV geen enkele keer van Achilles. In Groesbeek leidde uitgerekend Thoone met zijn openingsdoelpunt een 3-0 nederlaag in voor de Venlonaren, terwijl de ploeg van Maurice Steijn in maart van dit jaar op eigen bodem de derde periodetitel verspeelde na een gelijkspel (1-1) tegen de Groesbekers. Dekkers bekeek het duel destijds vanaf de tribune. „Ik was toen net rond met Achilles. Als Tegelenaar is spelen tegen VVV natuurlijk erg speciaal. Een duel dat ik voor geen goud wil missen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal