Gerard Kessels

© MGL

De politieke correctheid sluipt nu ook de catalogus van het Rijksmuseum in Amsterdam binnen. Bij de beschrijving van kunstwerken worden aanduidingen als negers, hottentotten, eskimo’s en indianen verwijderd. Tot nu toe hebben wij fout gekeken. „Een zwarte vrouw werd vroeger al snel als negerin of negerinnetje omschreven. Dat ervaren veel mensen nu terecht als denigrerend”, zegt conservator Eveline Sint Nicolaas.

Gerard Kessels

Ik moest twee keer lezen toen ik die naam zag. Het zwarte personeel van haar befaamde naamgenoot werd ook al geteisterd door deze discussie. Alleen de harde kern van de pieten mag nu nog zwart als roet zijn. Volgens Sint Nicolaas moeten wij in het Rijks af van de ‘traditionele eurocentrische blik’. Maar wat is daar mis mee? Het museum ligt midden in Europa en ook die eurocentrische blik maakt deel uit van onze geschiedenis. En onze geschiedenis is wat zij is. Achteraf kunnen we van slavenhandelaar Piet Hein geen misdienaar meer maken. En waarom eskimo niet meer kan, begrijp ik al helemaal niet. Onze Gezondheidsraad is lyrisch over dit volk dat voorop gaat in de consumptie van vette vis. En wat is er mis met indiaan? Als kind wilde je niets liever zijn. Aan Sint Nicolaas vroeg je alvast de bijbehorende tent.Witte Veder enWinnetou waren je helden. Ze zeiden niet veel maar beperkten zich tot de hoofdzaak: scalperen. Dat ging je later ook doen, als je wat meer handvaardigheid had. Je besefte toen nog niet dat later vooral anderen je het vel over de oren halen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal