Tom en Max zijn voor Limburg belangrijker dan vlaaienbakkers

Patrick Delait

Patrick Delait© MGL

De winnaars van het Limburgs Sportgala 2015

De winnaars van het Limburgs Sportgala 2015© Stefan Koopmans

thumbnail: Patrick Delait
thumbnail: De winnaars van het Limburgs Sportgala 2015

Lees hieronder de column die onze redacteur Patrick Delait voorlas tijdens het Limburgse Sportgala 2015.

Patrick Delait

Er was eens een tijd waarin het Limburgse sportgala vooral een excuusgala was. Een gala waarin sportprestaties werden bejubeld die op zich niet zo bijzonder waren, maar in tijden van ontbering is een kinderhand snel gevuld. Eerlijk, er zijn sportgala’s geweest de voorbije tien jaar waarin ik genomineerden voorbij heb zien komen van wie ik zeker wist dat ze in hun eigen straat door niemand werden herkend. Uit betrouwbare bron weet ik dat de vakjury, die zich over de nominaties buigt, ooit zo diep heeft moeten nadenken dat de jaren van verstand daarna nooit meer zijn gekomen. Hersencellen vernieuwen zichzelf heb ik ooit gelezen, maar als je noodgedwongen de erelijst van tweederangs sporters moet doorkauwen, manifesteren ouderdomsverschijnselen zich binnen een dag. Nu weet u meteen waar ik mijn vroegtijdige kaalheid aan te danken heb.

Nee, begint u zich vooral niet te ergeren. Dit wordt geen grafrede voor de Limburgse sport. Integendeel. 2015 was het jaar waarin we op de sportredactie van de Limburgse kranten unaniem en met veel genoegen constateerden dat het de goede kant op gaat. Ik druk me nog zwak uit. 2015 was een jaar met een heleboel uitschieters naar boven. De eerste piek diende zich aan in het laatste weekeinde van mei. Na een wisselvallig seizoen dwong Roda JC via de play-offs promotie af naar de eredivisie. Het enige smetje op het beslissende duel tegen NAC was dat de winnende goal van Roda werd gescoord door Tom van Hyfte en niet door Frans Timmermans. De Eurocommissaris werd begin 2015 verkozen tot Roda-supporter van het jaar omdat hij al zijn hele leven in een geel-zwarte pyjama slaapt en voor het slapengaan graag een koempelbiertje drinkt. Tijdens de play-offs ging hij zodanig op in zijn rol dat hij voor het beslissende duel tegen NAC de spelersgroep toesprak. En dat in zeven talen. Laten we Frans geruststellen en zeggen dat het heeft geholpen. Voor alle duidelijkheid: de echte redder in nood voor Roda is natuurlijk niet Frans Timmermans , maar miljonair Frits Schroeff die onlangs eigenaar werd van de club.

Frans Timmermans slaapt al zijn hele leven in een geel-zwarte pyjama en drinkt voor het slapengaan graag een koempelbiertje 

Niet alleen in Kerkrade werd gefeest. De handballers van Lions vierden in hetzelfde weekeinde hun eerste landstitel door eeuwige rivaal Volendam terug te wijzen. Geestelijke moeder van dit succes is coach Monique Tijsterman die haar gerenommeerde mannelijke voorgangers bij Lions een lesje gaf in rendement. Geloof me: vervang Jose Mourinho door Tijsterman en Chelsea gaat eindelijk weer winnen. Lions heeft met de aanstelling van Tijsterman als coach een gedurfde keuze gemaakt. Een vrouw die een mannenploeg uit haar hand laat eten: het is een zegen voor het feminisme. Alleen jammer van haar naam: vrouwelijke sporticonen horen niet Tijsterman te heten maar Tijstervrouw.

Tijsterman zou Tijstervrouw moeten zijn.

Ik heb me laten influisteren dat handboogschutter Mike Schloesser ook handballer had willen worden , maar dat hij uiteindelijk voor pijl en boog heeft gekozen omdat het zijn kansen bij het vrouwvolk van Weustenrade en omstreken aanzienlijk zou vergroten. Welke schoonheid zwicht er niet voor de pijlen van onze Limburgse Cupido, maar ik geloof dat ik me moet beperken tot de harde feiten. En die zijn dat Schloesser begin 2015 een wereldrecord schoot met de perfecte score van 600 punten. Dat zijn er 592 meer dan de basketballers van BS Weert afgelopen seizoen haalden.

Hoe fraai hun prestaties ook, op het grote sporttoneel verzinken de prestaties van Roda, Lions en Schloesser in het niets met datgene wat Max en Tom in 2015 teweeg hebben gebracht. Dankzij hen is Limburg wereldtop in de auto en op de fiets. Max Verstappen en Tom Dumoulin zijn voor de ‘branding’ van Limburg duizend keer belangrijker dan alle bierbrouwers, vlaaienbakkers en Beppie Kraften die we hebben. Alleen Andre Rieu komt in de buurt, al beweren boze tongen dat bij de Maastrichtse Stehgeiger afwijkende bloedwaarden zijn geconstateerd. Nadere info volgt.

Max Verstappen en Tom Dumoulin zijn voor de ‘branding’ van Limburg duizend keer belangrijker dan alle bierbrouwers, vlaaienbakkers en Beppie Kraften die we hebben

Max en Tom hoeven zich nog geen zorgen te maken. Zij zijn nog onbezoedeld en zo goed dat ze onze provincie nog minimaal tien jaar wereldwijd op de kaart kunnen zetten. Een potentiële wereldkampioen F1 en een potentiële Tourwinnaar: in het leven en in de sport zijn er geen garanties, maar dat beiden in 2015 de kiem hebben gelegd voor een grote carrière staat buiten kijf. Des te jammer is het dat beide tenoren hier vanavond niet aanwezig zijn. Dumoulin omdat hij op trainingskamp is en Verstappen omdat hij zijn nominatie heeft geweigerd. Dat laatste is in mijn ogen een vergissing. Als was het maar omdat Max zijn vele Limburgse fans niet mag ontzeggen om op hem te stemmen. Het zou me niet verbazen als de proteststem van de autosportfans nu massaal naar dammer Jitse Slump is gegaan. Opposites attract. Voor de niet-Engelstaligen betekent dit zoiets als: Dolf Janssen en Doutzen Kroes vinden elkaar aantrekkelijk.

Een potentiele wereldkampioen F1 en een potentiele Tourwinnaar

In verband met sportverkiezingen hoor je vaak dat het allemaal niet te serieus moet worden genomen. Het is appels vergelijken met peren en dat is lastig. Zelf vind ik dat appels en peren niet zoveel van elkaar verschillen. Ik zie tennisster Demi Schuurs liever als een sinaasappel, worstelaarster Jessica Blaszka als een banaan en judoka Juul Franssen als een kokosnoot. Ze smaken allemaal, maar wel volslagen anders en dat is bij sportverkiezingen het hele eieren eten. Het is soms verdomd lastig om prestaties in totaal verschillende sporten op hun juiste waarde te taxeren. We mogen blij zijn dat in 2015 in Limburg überhaupt iets te kiezen viel en niet zo’n beetje ook. Het is lang niet allemaal hosanna in de Limburgse sport, maar na een aantal magere jaren tellen ‘We’ weer volop mee. Tijd dus voor een feestje.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee