Help! Cyberpolitie!

Cybercrime is een bron van ellende en irritatie voor tal van bedrijven, instellingen en overheden.

Cybercrime is een bron van ellende en irritatie voor tal van bedrijven, instellingen en overheden. © Hollandse Hoogte

Er moet in Nederland een cyberpolitie komen, die de digitale infrastructuur bewaakt. In navolging van diverse experts pleit ook Dick Wammes van DynaGroup voor zo’n speciale eenheid. Zijn bedrijf lag begin deze maand langdurig ‘onder vuur’.

Frans Dreissen

De banken, Ziggo, NS, DigiD, KLM, maar ook steeds meer bedrijven zijn de dupe van DDoS-aanvallen. De razendsnelle opkomst van speciale websites, die tegen een kleine vergoeding op commando een 5 gerichte aanval lanceren, baart het bedrijfsleven grote zorgen. „We moeten ons met z’n allen wapenen tegen dit soort schadelijke aanvallen”, zegt Dick Wammes. De topman van DynaGroup pleit voor een harde aanpak. Innige samenwerking ook tussen bedrijfsleven en overheden en een verbod op (medeplichtige) sites die dergelijke aanvallen te koop aanbieden. „Tevens moeten er op een hoger niveau in de internetstructuur filters komen, die onregelmatige datastromen kunnen detecteren. Wanneer die zien dat een bepaald ipadres ineens duizenden bezoekers uit Rusland krijgt, terwijl dat normaal niet het geval is, dan moeten die geblokkeerd kunnen worden. Dit om te voorkomen dat ongenode gasten bij je ‘in huis’ komen.”

De impact van de aanval op DynaGroep is volgens Dick Wammes door snel ingrijpen van de eigen ICT-dienst ‘beperkt’ gebleven. „De schade bedraagt niettemin enkele tonnen.” Zowel de divisie Dynalogic, die zendingen verzorgt voor webwinkels als Coolblue, Bol.com en Wehkamp, als de divisie Dynafix die mobieltjes repareert, werden hard getroffen. De communicatie met klanten raakte ernstig verstoord. „Alle sinterklaaspakketjes zijn keurig bezorgd, maar medewerkers hebben wel moeten overwerken. Dat, plus het bouwen van een nieuwe digitale verdedigingslinie kost ons veel geld.”

Wammes denkt dat een DDoSaanval voor sommige bedrijven fataal kan zijn. „Zeker wanneer bedrijfsprocessen dagenlang platgaan en er geen eigen innovatieve ICTdienst is om direct noodverbanden te leggen.” Wammes heeft al contact gehad met het Nationaal Cyber Security Centrum en wil het cyberpolitieplan ook aankaarten bij de werkgeversorganisatie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee