Wat kun je doen met een miljoen?

Gijs de Vries, directeur van het Rode Kruis, ging zelf naar Syrië om te zien hoe zijn organisatie daar helpt.

Gijs de Vries, directeur van het Rode Kruis, ging zelf naar Syrië om te zien hoe zijn organisatie daar helpt. © Rode Kruis

Wat gebeurt er met de miljoenen die straks binnenstromen bij Serious Request? Merlijn Stoffels van het Rode Kruis geeft antwoord. „We kopen er veel praktische dingen voor. Rugzakjes met schoolspullen bijvoorbeeld.”

Ivar Hoekstra

Bij het Rode Kruis denken velen in de eerste plaats aan hun rol bij noodhulp: tenten leveren, medische hulp geven en voedsel en drinkwater verzorgen na een aardbeving, overstroming of andere ramp. „We doen veel meer dan dat. Zo zijn we er steeds meer op gericht mensen in een door ramp of oorlog getroffen gebied weer voor zichzelf te laten zorgen”, zegt Merlijn Stoffels. „Want ze willen het liefst in hun eigen land blijven om daar weer iets op te bouwen. Maar als je niks meer hebt, is vluchten vaak de enige optie.” Dus probeert het Rode Kruis dit te voorkomen door ze in eigen land een duwtje in de rug te geven. „Als in Congo een dorp door rebellen is overvallen en platgebrand, dan is voor de overlevenden de grond van hun bestaan letterlijk weggevallen. Met een zadenpakket en landbouwcursus van vijf dagen kunnen ze weer land verbouwen. Dat kost bij elkaar zo’n 300 euro en met dat bedrag help je een Congolees gezin weer aan een bestaan. Want met de opbrengst van hun land, kunnen ze ook hun kinderen weer naar school sturen. Dat kost in Congo twee dollar per kind per maand.” Wat veel mensen niet weten is dat onderwijs in Syrië weliswaar gratis is, maar dat je daar de klas niet inkomt zonder schoolpakket. Stoffels: „Je moet een rugzakje met pennen, potloden, schriften en stiften hebben. Dat kost twintig euro, een klein bedrag, maar voor de jeugd in Syrië van enorm belang, want zonder dat rugzakje geen onderwijs.” Met eigen ogen zag Stoffels in Syrië het effect van een steuntje in de rug. „In Damascus sprak ik een vrouw die na een bombardement niets meer had, met geld van het Rode Kruis kon ze een kappersopleiding volgen. Nu runt ze een kapperszaakje en kunnen haar kinderen weer naar school en staat er eten op tafel. Ze was zo ontzettend dankbaar, ontroerend om te zien.” Maar hoe lang? Straks volgt er een nieuw bombardement en is deze vrouw weer alles kwijt. „In veel gebieden in Syrië is het nu relatief veilig. In Damascus zag je twee jaar geleden niemand op straat, nu is het er weer levendig. Men pakt de draad weer op. Je kunt niet maanden binnen blijven, je moet door.” Ook omdat het alternatief, vluchten, vaak slechter is. „Als vluchteling mag je in andere landen vaak niet werken. Dan zit je als Syrische vluchteling in een overvol tentenkamp in Libanon. Daar is je situatie echt uitzichtloos.”

Ze lachten weer, maakten tekeningen en gingen de straat weer op

Naast het verlies van huis en haard kampen veel vluchtelingen vaak met psychische trauma’s, ze hebben gruwelijke dingen gezien of aan den lijve ondervonden. Stoffels: „Een sessie met een therapeut kost vier euro per uur per persoon. Een klein bedrag maar met enorm effect. Ik sprak in Syrië met een moeder van een paar kinderen, die waren door de oorlog zo getraumatiseerd dat ze niet meer sliepen, het huis niet meer uit durfden en niets meer ondernamen. Ze zaten maar apathisch binnen. Na een paar gesprekken met een kinderpsycholoog, knapten ze zienderogen op. Ze lachten weer, maakten tekeningen en gingen de straat weer op.”

Bij donateurs is er vaak twijfel of al het geld dat ze doneren in zijn geheel terechtkomt bij de hulpbehoevenden, blijft er niet teveel aan de strijkstok hangen bij verkeerde partijen? Stoffels: „Die vrees begrijp ik, maar die gaat in het geval van het Rode Kruis niet op.Wij verdelen het geld, niemand anders. Onze regel is glashelder: als er in een land een partij is die het geld opeist omdat zij het zelf willen verdelen, dan beginnen we er niet aan. Dan krijgen ze geen cent.We moeten zeker weten dat het geld van onze donateurs goed wordt besteed.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee