Tijd voor weer een feministische golf?

© Annemiek Mommers

Limburgse vrouwen die het zelfstandig ver geschopt hebben en die als rolmodel kunnen fungeren: links architect Francine Houben en rechts sterrenkok Margot Reuten. foto’s Roger Dohmen en John Peters© MGL

thumbnail:
thumbnail: Limburgse vrouwen die het zelfstandig ver geschopt hebben en die als rolmodel kunnen fungeren: links architect Francine Houben en rechts sterrenkok Margot Reuten. foto’s Roger Dohmen en John Peters

FAM! het Limburgs expertisecentrum voor vrouwen bestaat veertig jaar en vierde dat deze week met een debat. Het werd een levendige discussie over idealen en ambities, of het gebrek eraan, van vrouwen. Op naar de volgende feministische golf? Of hebben we dat niet meer nodig?

Monique Evers

Nog maar veertig jaar geleden waren er geen kinderdagverblijven en was het heel gewoon dat vrouwen zodra ze kinderen kregen stopten met werken. Nu, bijna in 2016, zijn meisjes en vrouwen vrij om te kiezen wat ze willen studeren en om voor hun ambities te gaan. Emancipatie geslaagd zou je zeggen. Of toch niet? Want nog lang niet alle vrouwen zijn economisch zelfstandig en gaan, om welke reden dan ook, voor hun dromen en idealen. Nog te veel zijn financieel afhankelijk van hun partner en omdat twee van de drie huwelijken tegenwoordig strandt, redden ze het vaak niet. Daar zijn nog altijd veel vrouwen zich niet van bewust. Het onderwerp vrouwenemancipatie is nog springlevend bleek woensdag op het hoofdkantoor van deze krant in Sittard tijdens de viering van het veertigjarig bestaan van FAM!, het Limburgse expertisecentrum voor vrouwenvraagstukken. Zo’n honderd vrouwen en een elke man debatteerden over het thema: van de 1e naar de 3e feministische golf, tijd voor balans. Is het feminisme anno 2015 niet behoorlijk achterhaald? Zijn we niet klaar met discussies over dezelfde rechten en gelijke kansen?

Is het feminisme anno 2015 niet behoorlijk achterhaald?

Met de meeste hoogopgeleide vrouwen zit het wel goed. Zij redden het over het algemeen wel al mogen ze nog wat meer hun kansen grijpen om aan de top te komen. „Wat maakt het uit dat je de excuustruus bent. Pak je kans en laat dan zien wat je kunt en laat je vooral niet belemmeren door ‘ja maar’ en ‘als wat’, die typische vrouwendingen”, aldus zakenvrouw Tiny Rieken. Dat er wel degelijk verschillen zijn tussen mannen en vrouwen liet emeritus hoogleraar emancipatievraagstukken Iteke „ik weet alles van mannen” Weeda, het publiek op cabareteske wijze weten. Bij een man hoef je als vrouw echt niet aan te kloppen met je probleem. Na twee minuten sta je namelijk weer buiten. „Mannen zijn van het onmiddellijk een probleem oplossen. Ken je dat? Heb je een probleem, denk je daar een uurtje fijn met een man over te kunnen praten, gooit ‘ie meteen pats boem de oplossing op tafel. Terwijl jij nog aan wikken en wegen bent.” Dat is precies de reden waarom vrouwen minder snel dan mannen bijvoorbeeld een eigen bedrijf starten. Mannen beginnen gewoon, vrouwen denken daar eerst heel lang over na. Gevolg is wel dat ze minder snel failliet gaan. Als die vrouwen eenmaal de stap gezet hebben, blijken ze een eigen bedrijf erg leuk te vinden, weet Joyce Verheijden, voorzitter van het MKB Maastricht-Heuvelland. Bovendien, zegt wetenschapper Josette Dijkhuizen, vergroot een eigen bedrijf je gevoel voor eigenwaarde en onafhankelijkheid. „Vrouwen moeten vaker gewoon dóen, dan kunnen ze al die veranderingen makkelijker aan.”

Vrouwen moeten vaker gewoon dóen

Veertig jaar emancipatie is dus aan een hele groep, meestal goed opgeleide vrouwen niet voorbij gegaan. Echte zorgen zijn er wel over vrouwen die economisch niet zelfstandig zijn, kleine banen hebben, slachtoffer zijn van huiselijk geweld of in de bijstand zitten. Cilla Ezerman was zelf zo’n vrouw die voor geld bij de overheid moest aankloppen. Begin deze eeuw vertrok haar man naar Israël en stond ze er met vier kleine kinderen alleen voor. Ze belandde in de bijstand. Maar wat is ze blij dat ze de kans heeft gekregen om haar eigen ontwikkeling te plannen. Daardoor heeft ze nu een eigen bedrijf dat vrouwen vanuit de bijstand naar werk begeleidt. „Dat zijn vrouwen die veel gezorgd hebben en zich maar weinig afgevraagd hebben: wie ben ik nu eigenlijk en wat wil ik? Die groep moeten we aanspreken op hun talenten.” Hier ligt anno 2015 ook een taak voor de vrouwen die wel economisch zelfstandig zijn. Zij moeten meer dan ooit als rolmodel fungeren. Verder moeten we vooral samenwerken en verbinden, want dat is wat de huidige samenleving van ons vraagt. Dat is trouwens ook iets wat mannen graag willen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal