Waar de blinde tegenaan loopt

© MGL

Het gebeurde deze week. Ik zat in de auto en luisterde naar Radio 1, de nieuwszender. In de auto heb ik altijd Radio 1 aan, al is dat soms een beproeving. De zender brengt zoveel rampspoed en ellende dat de verleiding groot is door te rijden tot de tank leeg is en op de plek waar de auto strandt kalm en beheerst het einde af te wachten. Als het tenminste lukt uit de file te komen.

Gerard Kessels

Maar nu was de zwaarte weg, heel even. De radio toverde een lach tevoorschijn. Het ging er over dat het voor blinden erg moeilijk is een baan te vinden. Aan een blinde werkloze stelde de interviewer de vraag: ,,Waar loopt u dan zoal tegenaan?” Dat vond ik wel grappig. Wat de blinde antwoordde, weet ik al niet meer, maar het gesprek kabbelde rustig verder. Hier had niemand een grap willen maken. Dat maakte het juist zo mooi. De journalist was nietsvermoedend, stelde een vraag die hij al duizend keer gesteld had, maar die in dit verband transformeerde van dagelijkse routine tot superieure humor. En het ging allemaal zo terloops dat ik me afvraag hoeveel luisteraars het gemerkt zullen hebben. Anders dan zo had deze humor niet gekund. Had de interviewer iets grappigs willen zeggen en dat door zijn intonatie laten merken, dan was het effect weg geweest. Sterker nog: dan was het een flauwe, ongepaste grap. Spotten met blindheid, dat doe je niet en zeker niet bij de publieke omroep. De blinden gun ik intussen alle goeds. Ik hoop dat ze tegen weinig hardheid aanlopen en veel zachtheid ontmoeten. Reageren? g.kessels@mgl.nl

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal