Carnaval in de kapsalon

Medammecour on Tour die dit jaar afspeelt in een kapslaon van Sjonnie en Ronnie en Resi als assistente© Stefan Koopmans

In 2004 was de laatste aflevering van de revue de Waolse Medammecour in de staminee van May Kraaktuut. Begin januari 2016 is de wedergeboorte: Medammecour on Tour. Zonder Waolse ervoor en niet meer in de staminee, maar in de kapsalon van Sjonnie en Ronnie.

Wiel Beijer

Zullen we niet eens wat anders doen? Deze vraag stelden de leden van de Kerkraadse koldergroep Ummer d’r Neaver zichzelf begin dit jaar tijdens hun telkenjare tumultueuze jaarvergadering. Er kwam zowaar een lumineus idee uit dit bonte gezelschap van Gouden Narrenkapdragers: zullen we de Medammecour eens uit de Doornroosjeslaap kussen? Aldus werd besloten. De muzikanten Marc Hermans en Joost Meijs gingen aan de slag en ontpopten zich noodgedwongen als cultureel ondernemer. Met de daaraan verbonden risico’s. Zij moesten artiesten contracteren en zalen boeken. En uiteraard kaartjes verkopen.

Marc Hermans had al de nodige Medammecour-ervaring. Hij was immers lid van de creatieve groep die de laatste afleveringen maakte. Die groep bestond uit Tilly Maessen, Thei Dols en Marc Hermans. De muziek werd in die jaren verzorgd door de Holland en Polland Band van de muzikanten Emile Szarkowicz en Ivo Rosbeek en er trad steeds een keur aan Limburgse (carnavals)artiesten op.

De Waolse Medammecour was de eerste echte totaal-Limburgse alternatieve carnavalsrevue

„Wij hebben het vier jaar gedaan in de hele provincie. Compleet met een tv-registratie door L1. Toen was er nog niet zoveel carnaval op de televisie als tegenwoordig met al die grote evenementen. Wij waren het best bekeken programma bij L1. Bij ons werd ook de carnavalskraker Puumelke van Wiel Nakken ontdekt. De Waolse Medammecour was de eerste echte totaal-Limburgse alternatieve carnavalsrevue, waar alle dialecten bij elkaar kwamen en samen op tour gingen. Het was eigenlijk meer cabaret dan carnaval”, blikt Marc Hermans terug op die periode.

In de oude Medammecour kwamen allerlei wilde verhalen samen in de staminee van May Kraaktuut. In de nieuwe revue worden de sterke verhalen verteld in een heuse kapsalon. „Het is de kapsalon van Sjonnie en Ronnie. Die figuren hebben we geleend uit een hit van onze band Ummer d’r Neaver. Het zijn twee homofiele kappers. Sjonnie is ‘d’r sjerpe’ en compleet over de top. Ronnie komt tot de ontdekking dat herenliefde toch niet alles is en houdt plots van een vrouw. Marc en ik spelen die twee kappers”, zegt Joost Meijs.

Zangeres Resi Coumans uit Roermond is Netteke, de hulp in de kapsalon. Netteke spreekt uiteraard Roermonds, Sjonnie en Ronnie Kerkraads. „Dat zijn wel de twee dominerende dialecten in de show. Marc en ik doen ons best om niet honderd procent Kerkraads plat te spreken, maar ons een beetje aan te passen aan de plaatsen waar we optreden”, vertelt zanger Joost Meijs.

Zangeres Toni Willé zingt in het dialect over haar zelf en over Mississippi

Marc Hermans, die de dialogen schreef. „Iedereen die optreedt komt uit zijn comfortzone, moet iets nieuws doen, of iets geks of een bekend lied op geheel andere wijze vertolken. Zangeres Toni Willé zingt bijvoorbeeld in het dialect over haar zelf en over Mississippi, de bekende wereldhit van Pussycat. Of neem buuttereedner Pierre Cnoops. Hem hebben we gevraagd zijn eerste winnende buut uit 1967 nog eens te doen, d’r Jäger. Dat wordt hilarisch als hij die belegen grappen opnieuw vertelt. Die grappen waren in 1967 heel leuk. Benieuwd hoe ze nu vallen. Hij vult die buut van toen wel aan met actuele grappen.”

Ook zanger Frans Pollux - bekend van de band Neet oet Lottum - doet mee. Hij zingt ‘vergeten liedjes uit Venlo’. Verder zijn van de partij zangduo Thei en Marij, met onder meer een liedje van K3, schlagerzanger Dieter Koblenz met een nieuwe kraker, buuttereedner Fer Kousen, Trio Ongeplök, de Schunck Percussie groep en Roy Remo. De laatste komt uit Geleen en is een ontdekking van Ummer d’r Neaver. Zijn eerste carnavalsplaat heet Ajajajaj, ’t is weer carnaval. Dat lied beleefde de première op de 11e van de 11e op het Vrijthof in Maastricht. Hij en Ummer d’r Neaver hebben dit lied namens Geleen ingezonden voor het LVK 2016. Er zijn 228 inzendingen voor dit LVK, die worden momenteel beoordeeld door de jury.

Op 21 december wordt bekend wie naar de halve finale gaat. De finale van het LVK is op 22 januari. Die dag is de Medammecour in Roermond. „Ja, als we de finale halen, hebben we een serieus probleem.”Alle deelnemende artiesten komen in de kapsalon terecht in de kappersstoel bij Sjonnie en Ronnie . „En zeker Dieter Koblenz. Aan zijn kapsel hebben we heel wat werk. Daar gaat de nodige haarspray in”, vreest Joost Meijs.

Maar Netteke, Sjonnie en Ronnie gaan zelf ook in die kappersstoelen zitten. Als vakjury voor de liedjeswedstrijd de Sjoen Sjtum va Limburg, een variatie op The Voice of Holland. „Daarin treden Tony Willé, Thei en Marij, elk solo op. Wij gaan ze beoordelen. Uiteraard vooral op de kapsels”, verklapt Marc Hermans alvast een beetje de clou van deze liedjeswedstrijd.

En Ummer d’r Neaver doet inderdaad eens heel iets anders. De band staat deze keer niet op de voorgrond om een zaal vol carnavalsgekken plat te spelen, maar fungeert bescheiden als huisorkest. Medammecour on Tour:

8 jan. Brikke Oave Brunssum9 jan. Polfermolen Valkenburg10 jan. Bonbonnière Maastricht (speciaal arrangement en televisieregistratie door L1)19 jan. De Haandert Tegelen22 jan. Oranjerie Roermond28 Stadsschouwburg Sittard3 feb. Parkstad Theater Heerlen

Tickets zie www.medammecour.nl