Het leven is best een feestje

© Fotolia

Het jaar waarin de terreur van IS het nieuws domineerde, was ook het jaar van een aantrekkende huizenmarkt en een recordaantal gouden bruiloftsfeesten. ‘De gemiddelde Nederlander was in 2015 best gelukkig.’

Annemieke van Dongen

Voor de gemiddelde Nederlander was 2015 best een goed jaar, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft verzameld. We hadden bijvoorbeeld minder financiële zorgen, vertelt hoogleraar sociale demografie Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS. „De economie en de huizenmarkt zijn aangetrokken. Er kwam letterlijk weer meer beweging in het land, Meer mensen zijn verhuisd. Meer mensen die afgelopen jaren vastzaten aan een woning die onder water stond, konden in 2015 verder met hun leven. Door te gaan samenwonen, of juist om alleen te gaan wonen. Want de aantrekkende huizenmarkt viel dit jaar ook samen met meer mensen die gingen scheiden.”

Stellen kopen wel een nieuwe koelkast, maar willen nog geen baby

Door al die verhuizingen hebben de meubelboulevards weer goede zaken gedaan. Maar ook aan bijvoorbeeld horecabezoeken en vakanties gaven we in 2015 meer geld uit. Wat opviel: normaal gaat een opbloeiende economie gepaard met een geboortegolf, maar in Nederland werden dit jaar juist minder baby’s geboren. Latten: „Stellen kopen wel een nieuwe koelkast, maar willen nog geen baby. De vraag is of dat uitstel permanent of tijdelijk is. Het zou te maken kunnen hebben met een groeiend aantal tijdelijke banen. Steeds minder mensen hebben vaste contracten.”

Dat tekent volgens de demograaf de verschillen in Nederland, die in 2015 ook groeiden. Tussen vast personeel en flexwerkers, tussen hoogopgeleiden en degenen die niet doorgeleerd hebben. Maar ook het contrast tussen de stad, waar de bevolking en huizenprijzen stijgen, en krimpregio’s op het platteland.

Natuurlijk was het niet voor iedereen een goed jaar. Nooit eerder overleden zoveel Nederlanders als in 2015. Een gevolg van de aanhoudende griepgolf begin dit jaar, verklaart Latten. „Veel Nederlanders hebben dit jaar iemand verloren en zijn door een moeilijke periode gegaan. Iedereen krijgt te maken met tegenslagen in het leven. De een werd er drie jaar geleden door getroffen en is er weer bovenop, de ander kreeg er dit jaar mee te maken.”

Los van die persoonlijke tegenslagen, ging er over de hele linie bezien een hoop goed. We worden steeds ouder – de gemiddelde leeftijd van vrouwen bedraagt nu 42; één op de zeven Nederlanders heeft al recht op 65-pluskorting – en blijven langer gezond. We voelen ons veiliger. Het vertrouwen in onze medemens is hoog. Ondanks onze zorgen – hebben we straks nog wel een plek in het verzorgingstehuis? Wat gebeurt er als nóg meer asielzoekers naar Nederland komen? – waarderen we ons leven met een kleine 8, zegt Latten. „De gemiddelde Nederlander was in 2015 best een gelukkig mens. Ook vergeleken met andere Europese landen hebben we het zo slecht nog niet.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee