Wat is het stil binnen

Paul Rabbering doet tijdens het interview met deze krant een dansje.

Paul Rabbering doet tijdens het interview met deze krant een dansje.© 3FM

Limburg staart al drie dagen lang naar het Glazen Huis. Maar hoe is het eigenlijk ín de meest bekeken radiostudio van Nederland? Warm, krap en vooral erg stil, zo leerde een bezoek. Bericht vanuit een glazen cocon.

Michiel Goertzen

Roda JC is in het huis. Naast een vette cheque krijgen de drie dj’s een persoonlijk (met hun eigen naam achterop) wedstrijdshirt uitgereikt. Ze poseren er gretig in. Maar dan gaat Paul Rabbering naar de slaapkamer van het Glazen Huis en komt terug in een zwarte trui met spikkeltjes.

Geen voetballiefhebber? „Niet per se. Hoezo? Omdat ik het shirt uittrek? Nee, dat doe ik omdat dit in heel Limburg uitgezonden wordt en de fans van MVV en Fortuna zetten direct hun tv uit als ze dat zien. Denk je niet? Dat ligt toch heel gevoelig hier? Ik lees de krant.”

Hoe is het in Heerlen? Anders dan in andere steden? „Ja, het is anders. Ik vind de mensen in Heerlen echt ongelooflijk warm. Dat merk je vooral in de avond en in de nacht. Andere jaren was het nog wel eens vervelend als mensen dronken werden. Dat je dacht: hey, we staan hier wel voor het goede doel, doe eens normaal. Dat zie ik in Heerlen niet. Ze blijven altijd sympathiek, hoe laat het ook is, hoe dronken ze ook zijn.”

Dan staat Paul plotseling op van de gele bank om aan het raam te dansen met zijn collega’s Giel Beelen en de dienstdoende dj Domien Verschuuren, die een vette houseplaat inzet. „Ik ga heel even springen. Ben zo terug.” Buiten knalt de muziek over het plein. Buiten gaan de handen omhoog. Binnen is het opvallend stil. Je hoort de beat, je hoort dj’s klappen en springen. Maar de muziek is ver weg.

Het valt me nu pas op dat het zo stil is in het huis.„Gek is dat, hè. Als Domien zijn microfoon aanzet, vallen de speakers uit omdat het anders zou gaan piepen.We hebben koptelefoons als we het geluid willen horen.We horen de maat, dus we kunnen dansen. Dat komt trouwens ook door de energie die hier hangt. Je hebt niet per se hard geluid nodig, zoals normaal.” Over energie gesproken. Krijgen jullie tussen de bedrijven door rust?„Ik slaap redelijk, dat komt vooral door de oordoppen. Die zijn heel belangrijk. En ik ben meestal zo kapot na een shift dat ik makkelijk kan slapen.”

Ook als je buurman live op de radio gewekt wordt? Met een camera erbij? Slaap je doorheen? „Ik werd vanochtend wel wakker. Giel had twaalf lekkere wijven meegenomen naar de slaapkamer. Dus het was niet heel erg om eerder wakker gemaakt te worden.”

Word je niet gek van al die duizenden gezichten die de hele dag voor het raam staan?„De eerste keer in Breda vond ik dat het heftigste. Je ziet al die oogjes prikken. Dat vond ik moeilijk. Maar als je je realiseert waarvoor je het doet, maakt dat niet uit. Alle mensen komen hier met goede bedoelingen, gooien geld door de brievenbus. Dat zorgt ervoor dat ik een soort rust vind. Ik weet dat het op kerstavond afgelopen is. Dat ik dan bij mijn vriendin op de bank zit. De mensen waar wij het voor doen, jongeren in conflictgebieden, hebben dat vooruitzicht niet, die hebben geen toekomst. We vragen aandacht voor mensen die het echt zwaar hebben.”

We willen niet als een soort van helden worden gezien. Zo van ‘kijk ons eens dat we op sapjes leven’

Wat vinden jullie van de vernieuwingen dit jaar? Geen sapjesalarm meer bijvoorbeeld, geen veiling-tv meer. Het is nogal een dingetje op sociale media. „Ja, ik lees ook wel wat dingen erover. Serious Request bestaat nu twaalf jaar en we hebben steeds weer nieuwe dingen gedaan. Het sapmoment werd steeds groter. Maar we willen niet als een soort van helden worden gezien. Zo van ‘kijk ons eens dat we op sapjes leven’. Vandaar dat we dat moment minder hebben gemaakt.We noemen het nog wel hoor, maar niet meer overdreven. Serious Request is een heel tof evenement en op heel veel plekken is het een feest. Maar het heet niet voor niets serious, het is een serieus onderwerp waar we het over hebben. Dus we willen er niet per se één grote kermis van maken. Natuurlijk mag het feest worden, als de vibe er hangt.”

En veiling-tv? Konden jullie mooi aandacht voor de veiling vragen.„We hebben nu een niet-in-dewinkel- te-koop-winkel. Daar kun je doorheen lopen en de veilingitems zelf zien. Dat vind ik eigenlijk nog gaver. Je brengt de spullen dichterbij.”

Jullie zijn halverwege. „Echt waar? Ja hè? Het is nu maandag, ja. Het is zo vaag, zo’n trip in het huis. Je gaat vrijdag naar binnen en dan bam, dan is het er, de vibe.”

Mooiste moment tot nu toe? „Zo’n jongetje van elf dat met zijn spaarpot hier staat en twaalf euro doneert. Die kleine verhalen waarvan je denkt, Jezus jongen, wat goed dat je dat met je eigen geld doet. Dat vind ik mooi.”

Voor een reportage uit het huis zie 1limburg.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee