‘Jolinkje’ en afgesneden benen

Verslaggever Ivar Hoekstra in Congo

Verslaggever Ivar Hoekstra in Congo© Merlijn Stoffels

Het fijne van Serious Request is dat het je Facebook zo lekker opschoont. Iedereen die de afgelopen twee dagen een ‘Jolinkje’ deed, heb ik uit mijn digitale vriendenboekje geschrapt.

Ivar Hoekstra

Een ‘Jolinkje’ doen is ongenuanceerd iets roepen over een goededoelenactie en daar vervolgens heel trots op zijn. Jolink riep bij het afscheidsconcert van Normaal dat „de dj’s van het Glazen Huis publiciteitsgeile aanstellers met een megasalaris zijn”, en dat hij niet wilde dat er werd gecollecteerd voor Serious Request. „Want dat is een publiciteitsstunt. Als je geld wil geven, geef dan aan het KWF”, zei hij er nog wel achteraan. Maar Serious Request stond mooi voor paal. Die Bennie, zelf een fortuin bij elkaar schnabbelen in schijtlollige reclames voor een bank, en dan afgeven op het salaris van drie dj’s. Misschien dat Bennie zijn standpunt ook aan Chantal kan uitleggen.

Een ‘Jolinkje’ doen is ongenuanceerd iets roepen over een goededoelenactie en daar vervolgens heel trots op zijn. 

Het meisje dat ik sprak in Congo. Chantal (6) heeft geen beentjes, want die zijn er door rebellen afgesneden. Dankzij het Rode Kruis, dat afhankelijk is van ‘publiciteitsstunts’ als Serious Request, heeft Chantal nu twee protheses en kan weer lopen.Wellicht dat Bennie haar face to face wil zeggen waarom hij geld voor Serious Request en dus voor haar protheses niet nodig acht.Want oerend hard gaan is kennelijk alleen voorbehouden aan de zanger van een Achterhoekse dialectband. Het getuigt van een stuitende arrogantie en bekrompenheid om nota bene op je afscheidsconcert uit te halen naar dj’s die maar één doel voor ogen hebben: kinderen als Chantal een menswaardiger bestaan gunnen.

Kennelijk ben ik te gul geweest in het accepteren van vriendschapsverzoeken. 

Dat Jolink dit roept is een ding, iemand die het gooien van bier als levensdoel heeft, kun je lastig bijbrengen dat er in het leven belangrijkere doelen zijn. Maar dat er tussen mijn Facebookvrienden mensen zitten die het ook nog eens hartgrondig met Jolink eens zijn, voelt als een dolksteek. Kennelijk ben ik te gul geweest in het accepteren van vriendschapsverzoeken. En kennelijk is er een evenement als Serious Request voor nodig om het kaf van het koren te scheiden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee