OPINIE: Tijd gekocht om VVV te redden

Jerdold Promes van VVV

Jerdold Promes van VVV© Laurens Eggen

Het lijkt erop dat het noodlijdende VVV een half miljoen euro krijgt. Van redding is nog geen sprake, wel is kostbare tijd gekocht.

Harry Lucker en Peter Heessen

Heeft wethouder Satijn van Economische Zaken in Venlo de laatste tijd onder een steen geleefd? Hij zegt „onaangenaam verrast” te zijn dat de financiële situatie van VVV veel beroerder is dan hem verteld was door de club. Aan de andere kant: voorzitter Hai Berden van VVV luidt wel vaker de noodklok, terwijl de nood achteraf minder hoog is dan geschilderd. Zo stelde hij vorige week nog dat aftrek van punten en zelfs verlies van de licentie dreigt als een tekort van een half miljoen euro niet vóór 31 december is weggepoetst. Berden voegde eraan toe dat hij niet meer als reddende engel zou optreden. In een rapport dat in opdracht van de gemeente was opgesteld, werd immers gesuggereerd dat hij VVV juist in financiële problemen had gebracht door de rollen van voorzitter, sponsor én weldoener te combineren. Door zijn handen van de club af te trekken als geldschieter speelde Berden een gevaarlijk potje blufpoker. En dat met een tegenstander die, gesteund door een vernietigend rapport van de commissie van wijzen over het financieel beleid, eiste dat de club eerst maar eens orde op zaken stelt voordat ze om hulp bedelt. Laat staan dat de gemeente bereid zou zijn miljoenen te investeren in de verbouwing van het verouderd stadion. Omdat de onderlinge verhouding tussen beide hoofdrolspelers op z’n zachtst gezegd niet vriendschappelijk was, was de sfeer om te snijden en een oplossing ver weg.

De gemeenteraad neemt het definitieve besluit over de lening in januari. 

Zo leek het althans. Tot verrassing van velen deed het gemeentebestuur dinsdag een onverwachte handreiking. Als sponsors van VVV bereid zijn 250.000 euro aan de club te lenen, dan doet de gemeente dat ook. Berden aanvaardde het aanbod in dank. Hij benadrukte overigens dat hij en zijn bedrijven geen duit in het zakje doen, maar andere sponsors wel. De gemeenteraad neemt het definitieve besluit over de lening in januari. Die tijd is er, aldus VVD’er Satijn. Navraag wees uit dat het verstrijken van de ‘cruciale datum’ van 31 december niet leidt tot puntenaftrek of erger. VVV wacht hooguit een standje van de KNVB. De club bestrijdt die aanname niet.Interessant is wat de omslag bij de gemeente heeft bewerkstelligd. Zou Satijn vlak voor Kerstmis vrede in Venlo hebben willen brengen? Waarschijnlijker lijkt dat de politicus vreesde met zijn stugge houding ten opzichte van een club met een grote aanhang veel kiezers te verliezen. Met dit genereus gebaar kan hij zich wellicht afficheren als de messias van VVV.

Zou Satijn vlak voor Kerstmis vrede in Venlo hebben willen brengen?

Berden kan ook tevreden zijn. Door zijn aankondiging niet langer de suikeroom uit te hangen, is hij erin geslaagd de gemeente te verleiden toch een financiële bijdrage te leveren en betrokkenheid te creëren. Laat onverlet dat de relatie tussen Satijn en Berden nog allerminst hartelijk is en VVV alleen het komend halfjaar gered is. Wat de club nodig heeft is een gedegen toekomstplan, gebaseerd op onomstreden cijfers. Daarvoor is de hulp ingeroepen van een onafhankelijk adviesbureau, Hypercube. Dat is aangedragen door de club en geaccepteerd door de gemeente. Na het afketsen van een nieuw stadion vestigt VVV zijn hoop op een verbouwing van De Koel tot multifunctionele accommodatie. Hypercube, dat ervaring heeft met het redden van Feyenoord en FC Twente maar ook met het opheffen van Haarlem en Veendam, moet onderzoeken of die droom realistisch is.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee