Kusje

© MGL

De vrouwen die ik regelmatig tegen kom in mijn leven zou je kunnen indelen in deze categorieën: vrouwen die ik één keer kus op de wang, vrouwen die ik één keer kus op beide wangen, vrouwen die ik drie keer kus op de wang (waarbij een wang dus twee keer wordt gekust) en vrouwen die ik nooit kus.

Johan van de Beek

Die laatste groep valt weer uiteen in drie subcategorieën: vrouwen die ik nooit kus omdat ze me niet kunnen uitstaan, vrouwen die ik niet wil kussen omdat ik hen niet kan uitstaan en vrouwen die ik graag zou willen kussen maar met wie een soort stilzwijgende afspraak is gemaakt dat we dat alleen doen met Nieuwjaar en op verjaardagen ‘’want het leven is al ingewikkeld genoeg’’). Je zou kunnen zeggen dat er nog een categorie is: vrouwen die je op de mond kust, maar die vallen even buiten de focus van dit stukje. Dat geldt ook voor de mannen met wie ik wel eens Mediterrane kussen en abrazo’s uitwissel. Erg ingewikkeld lijkt het allemaal niet. Maar met een gestaag groeiende kring van collega’s en kennissen weet ik het soms niet meer. Was het nu een, twee of drie keer? Of helemaal niet? Soms zit ik in zo’n half afgemaakte manoeuvre tussen een of twee kussen waarbij je blijft hangen bij een licht gênant potje neuswrijven. Of deinst iemand terug alsof – dadum dadum – de Witte Haai in aantocht is. Of, dat is nog stommer, je geeft een vrouw een veilige hand en dan trekt ze zich naar je toe om je te kussen met een opmerking als: nou effe niet gek gaan doen Van de Beek. N., met wie ik regelmatig in een praatprogramma zit, heeft een oplossing gevonden. Zij biedt haar linkerwang aan. Dat doet ze al terwijl een man nadert. Een kus (alleen ontvangen) en dan trekt ze zich terug. Ze is, geeft ze toe, bezig met africhten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee