Eva en Frank als 3FM-troeteldiertjes

Frank van der Lende kreeg radicollega Eva Koreman zo ver om te gaan hoelahoepen tijdens zijn dagelijkse feestje in café Naar Huis.

Frank van der Lende kreeg radicollega Eva Koreman zo ver om te gaan hoelahoepen tijdens zijn dagelijkse feestje in café Naar Huis.© 3FM

Terwijl Paul, Giel en Domien in het Glazen Huis zitten, zijn ook nagenoeg al hun collega’s in touw voor Serious Request. „Met kerst ben je van het padje af.”

Ruud Maas

Het kan snel gaan, weet Eva Koreman (31). In het begin van de Glazen Huis-week liep ze met haar boomlange blonde collega Frank van der Lende (27) over het Pancratiusplein en werd alleen hij elke paar meter aangeklampt door fans (de teller staat op zo’n 1500 selfies). Dan bood zij steeds maar aan om een foto te maken.

Maar sinds de donkerharige dj op Franks Feestje op de bar hoelahoepte, is ze een fenomeen. „Ik liep gisteren met mijn hoepel over het plein en kwam niet vooruit omdat ik door zo veel mensen werd aangeklampt. Bizar.” De dj is sinds september te horen op 3FM - na jaren bij Q-Music - en is dolblij dat ze eindelijk kan meedoen aan 3FM Serious Request, haar radiowalhalla. „Ik was jaren jaloers op iedereen bij 3FM. Dit is het vetste wat je kunt doen met radio.

In Limburg wordt niet gesprongen, maar gezongen. Ze laten hun stem het werk doen, in plaats van hun benen

Dat je je inzet voor iemand die net is als jij, maar toevallig op een heel andere plek is geboren. Dat gecombineerd met dansen, muziek en radio maken is fantastisch.” Van der Lende is wat meer ervaren. Vorig jaar had de 27-jarige dj voor het eerst een rol voor de schermen, maar hij is al jaren in touw voor de actie. Hij was echter nog nooit zo aanwezig als nu, met een dagelijks feest in café Naar Huis. Door hun opvallende acties, Van der Lende tatoeëerde bijvoorbeeld een hartje op iemands voet, zijn Eva en Frank de troeteldiertjes van dit jaar. De liefde is wederzijds. „Het is een flauw antwoord”, verontschuldigt Van der Lende zich, „maar het is hier in Heerlen zo gezellig. Er hangt echt een saamhorigheidsgevoel. In Haarlem moesten we vorig jaar wel eens trekken aan het publiek. Hier niet. Al valt op dat in Limburg niet wordt gesprongen, maar gezongen. Ze laten hun stem het werk doen, in plaats van hun benen.”

Voor de 3FM-crew zijn dit doldwaze en drukke dagen, vertellen ze - zonder te klagen. Ze rennen van hot naar her en worden tijdens dit interview een paar keer weggeroepen omdat er snel een filmpje opgenomen moet worden. Van der Lende: „Je staat de hele week aan, wat alleen maar leuk is, maar eerste kerstdag ben je daardoor wel van het padje af.” Koreman: „Het is nog intensiever dan ik had verwacht. Van tevoren kreeg ik een heftig schema en dacht: nou ja, misschien kan ik op de lege plekken een uurtje slapen. Nee joh!”Er zijn altijd wel handjes nodig. Vannacht sliep de hoelahoepster krap drie uur, want in de ochtend staat ze paraat voor updates voor 101.TV. Theoretisch heeft ze daarna de middag vrij. „Maar ik weet nu al dat ik straks van mijn stoel word geplukt. ‘Ga even naar Venlo want Afterpartees speelt en je moet crowdsurfen met een collectebus’, vragen ze dan. Maar, en nu komt een zijig antwoord dat afgezaagd klinkt, zodra je het plein oploopt en de mensen ziet denk je: dit is niet het moment om te zeiken dat je moe bent.”

De twee 3FM-dj’s logeerden ook een dagje in het huis - Van der Lende mag vanochtend weer naar buiten. Koreman noemt het een krankzinnige en emotionele ervaring. „Ik moest janken aan het eind. Meestal besef je pas jaren later welke hoogtepunten je in je leven hebt meegemaakt maar ik had dat op dat moment al. Ik dacht: holy shit, dit is het hoogtepunt van mijn carrière. Acht jaar geleden zat ik bij Amsterdam FM en vroeg ik me af of er überhaupt iemand naar me luisterde. En dan nu dit. Maar belangrijker nog, ik besefte dat als iedereen het hele jaar zo aan andere mensen zou denken als nu bij Serious Request, acties als deze dan eigenlijk helemaal niet nodig zouden zijn.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee