Euforie en liefde na eerste Limburgse Serious Request

© 3FM

Met dansende dj’s, een juichende natgeregende menigte, confetti, muzikaal vuurwerk van Typhoon en loftuitingen voor Limburg is donderdagavond de Heerlense editie van Serious Request afgesloten. Het eindbedrag mag met ruim 7,5 miljoen euro dan geen record zijn, dj’s Paul Rabbering, Domien Verschuuren en Giel Beelen benadrukken dat ook nu ‘zo ongelooflijk veel mensen geholpen kunnen worden’.

Ruud Maas

Het slotgedeelte op het Burgemeester van Grunsvenplein in Heerlen – met plek voor 12.000 mensen, een aantal dat er naar schatting aan het eind van de avond ook staat – begint deze donderdag om 16 uur met de Utrechtse indiepopband Rondé. Na het optreden vraagt 3FM-dj Michiel Veenstra nog eens aan het publiek om Serious Request te blijven steunen. Het zal deze dag nog veelvuldig worden gedaan.

Daarnaast zijn er volop terugblikken, onder anderen met de dj’s die het land ingingen om een kijkje te nemen bij ontelbare acties. Zoals Harm den Besten die onder meer een 24 uurs-marathon tatoeages zetten bijwoonde. Verder wordt met het huis op het Pancratiusplein geschakeld. Onder meer om te vertellen wie in plaats van de vandaag afscheid nemende zenderbaas Wilbert Mutsaers dit jaar de drie dj’s uit het Glazen Huis mag bevrijden. Het blijkt Heerlenaar Henk Offermans, die er 1400 euro voor betaalde. Hij verloor dit jaar zijn partner, maar vond dat hij het ondanks dat tragische feit bij lange na zo slecht nog niet heeft als de mensen die Serious Request met deze editie wil steunen. Zijn woorden leiden op sociale media tot ontroerende berichten en op het plein tot veel applaus.

Zelfs de dj’s in het Glazen Huis sjoenkele mee

In de tijd tot Offermans de deur daadwerkelijk mag openen, treden onder anderen Lil’Kleine en Ronnie Flex op – die de tekst van hun grote hit Drank & Drugs op een keer na veranderen in Chips & Cola – en Nielson. Aandoenlijk is het als hij zijn lied Sexy als ik dans zingt met de elfjarige niet op zijn mondje gevallen Niels. Hij gaf de afgelopen dagen diverse huiskamerconcerten om geld op te halen. Ook Dotan is in Heerlen. Nadat hij begin vorig jaar in Theater Heerlen heeft opgetreden als voorprogramma van Heather Nova, staat hij nu voor een publiek van vele duizenden mensen op het plein buiten de schouwburg. Dan wordt ook een tussenstand bekendgemaakt, ruim zeven miljoen euro. Dat nieuws volgt vlak voor de grote verrassing van de avond: om elf (!) minuten voor acht betreedt Beppie Kraft het podium om voor een dan bomvol theaterplein In d’n Hiemel te zingen. Zelfs de dj’s in het Glazen Huis sjoenkele mee.

“We komen zeker weten nog een keertje terug”

Aan Typhoon – zanger van themalied Niet Weglopen – de eer om Giel Beelen, Paul Rabbering en Domien Verschuuren iets voor half tien het podium op te roepen. Ze zijn een paar minuten daarvoor uit het Glazen Huis gekomen en vervolgens onder politiebegeleiding in een busje vervoerd naar de slotceremonie. Het publiek gaat bij aankomst uit zijn plaat en de dj’s zijn zelf ook dolenthousiast. Zodra het eindbedrag onthuld is, wordt het feest nog groter.

Alle 3FM-collega’s zijn door het dolle heen. Uit flessen spuit champagne en er wordt gedanst, geknuffeld, gelachen en gefotografeerd. Als het programma een paar minuten later is afgelopen doen de dj’s - terwijl het stortregent en stevig waait – wat interviews. Giel Beelen, vertelt hij, zal direct in de auto in slaap vallen en ‘ongetwijfeld instorten’. Paul Rabbering denkt ondertussen aan de fles wijn die hij een tijd geleden van de Britse singer-songwriter Passenger heeft gekregen. “Sindsdien heb ik nog geen goed moment gevonden om de fles open te maken. Nu wel.”

En Domien Verschuuren dankt tot besluit van deze editie van Serious Request Limburg nog maar eens. “Ik ben euforisch en vooral heel trots op Limburg en Nederland. Het was indrukwekkend en gaaf. We hebben de liefde van Limburg gevoeld.” En, schreeuwt Beelen bijna van de daken: “We komen zeker weten nog een keertje terug.”In Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad van maandag een nabeschouwing.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee