Piet verborg 2,5 jaar zijn moeder in huis

Piet van der Molen: „Ik schaam me niet voor wat er is gebeurd. Ik heb alleen de wens van mijn moeder gerespecteerd.” © Ermindo Armino

Piet van der Molen uit Oirsbeek hield tweeënhalf jaar lang het lichaam van zijn overleden moeder in huis verborgen. „Ik wist dat mijn geheim zou uitkomen.”

Hanneke Drohm

Hoe hou je tweeënhalf jaar lang het stoffelijk overschot van je eigen moeder verborgen zonder dat iemand er iets van merkt? Zonder dat je mam wordt gemist? „Door een lijst met smoesjes naast de telefoon te leggen”, zegt Piet van der Molen (62). En door op basis van het aantal vliegen in de kamer met het lichaam, weliswaar in een kist, te besluiten of het raam overdag opengaat. „Waren het er te veel, dan zette ik het pas ’s nachts open. Na een paar maanden nam de geur af.”

Van der Molen schaamt zich niet om zijn ongewone verhaal te vertellen. „Het maakt mij niets uit hoe de mensen naar me kijken. Het enige wat ik heb gedaan, is de wens van mijn moeder vervuld: ik heb geen arts gebeld toen ze ziek was, hoewel het nummer in de telefoon stond voorgeprogrammeerd, en heb niemand verteld dat ze was overleden.” Hij legt uit hoe zijn moeder Gerda tot haar negentigste nog zorgde voor het huishouden en de katten. „Ik moest haar zelfs afremmen, zeggen dat ze geen vijftig meer was.”

Twee dagen liet hij zijn moeder liggen, tot haar lichaam begon op te zwellen

Op 24 december 2012 kreeg de vrouw last van ademhalingsproblemen en in januari ging Van der Molen met haar naar de dokter. Kalk op de hartkleppen, luidde de diagnose. Medicijnen baatten niet en dus werd ook nog een bezoek gebracht aan een alternatief arts. „Maar ze knapte niet op.” De laatste week van juli ging de hoogbejaarde vrouw snel achteruit. „Op maandag kreeg ze diarree en vrijdag 26 juli 2013, ze was toen bijna 92 jaar, blies ze haar laatste adem uit. Ik hoorde een geluid en ben meteen gaan kijken. Ik heb nog een uur nagedacht over haar wens en toen besloten die te respecteren. Daarna heb ik geen moment meer getwijfeld. Mijn moeder wilde niet dat ik in een situatie zou komen waarbij ik het huis zou moeten opgeven, niet meer voor de katten zou kunnen zorgen, niet meer auto zou kunnen rijden en van een uitkering zou moeten leven.”

Dat niemand argwaan kreeg, kwam doordat de weinige familie nooit langskwam

Twee dagen liet hij zijn moeder liggen. Tot haar lichaam begon op te zwellen. Van der Molen schrok en besloot zijn moeder te wassen. Hij wikkelde haar in zwart plastic en legde het lichaam in een tot kist omgebouwde kledingkast. „De naden heb ik afgekit en de kist daarna nog eens helemaal met zwarte tape afgeplakt. Ik wilde voorkomen dat insecten in de kist zouden komen. De eerste maand heb ik moeder nog elke avond welterusten gewenst. Het was heel verdrietig. Ik heb hier ruim zestig jaar met mijn ouders gewoond. Na het overlijden van mijn vader in 1997 werd de band met mijn lieve moedertje extra stevig. Maar uiteindelijk ebt het verdriet langzaam weg.” Dat niemand argwaan kreeg, kwam doordat de weinige familie nooit langskwam. Dat gold ook voor vrienden en kennissen. „Wij gingen altijd dáárheen.”

De politie startte vorige week woensdag een onderzoek in de woning na een melding van een bezorgde buurtgenote die de vrouw al zeker twee jaar niet meer gezien had. Gevolg: het verhaal kwam uit. Piet van der Molen had verwacht dat het langer zou duren voor het zou uitkomen. Van der Molen zegt dat hij de politie vorige week woensdag ook eerst om de tuin heeft proberen te leiden: „Ik wilde eerst uitvogelen hoeveel ze wisten. Dus ik zei dat moeder lag te slapen en daarna dat ze in Spanje aan het overwinteren was. Maar de agenten deden hun werk goed. Daarop heb ik meteen de waarheid gezegd, de plek aangewezen.” Hij werd opgepakt en een dag later werd de kist met het lichaam - DNA-onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) moet nog uitwijzen of het écht om Gerda van der Molen gaat - met een hoogwerker uit de huurwoning gehaald.

Dinsdag is Van der Molen vrijgelaten. Hij wordt volgens het OM niet verdacht van moord of doodslag. Maar hoe het verder gaat? Naast zijn eigen uitkering kreeg de man immers 2,5 jaar onterecht AOW en pensioen voor zijn moeder. En het is ook verplicht om een lichaam door een arts te laten onderzoeken als iemand dood wordt aangetroffen. Van der Molens advocaat Erik Maessen is er kort over: „We wachten de dagvaarding af.” Zelf is de Oirsbekenaar er ook redelijk nuchter onder: „Ik zal mijn straf krijgen.”

Wat andere mensen van hem vinden, maakt ’m niets uit. „Ik werd al bestempeld als profiteur. Leuk is anders, maar ze doen maar. Ik heb nooit iemand kwaad gedaan.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal