Vuurwerkafsteker is de nieuwe paria

Zelf vuurwerk afsteken in de oudejaarsnacht: een meerderheid van de Nederlanders wil dat dit wordt verboden. © Hollandse Hoogte

Kunnen we steeds minder van elkaar verdragen, of willen we steeds veiliger en gezonder leven? Feit is dat na de roker, de vleeseter en de hondenuitlater-zonder-poepzakje nu ook de vuurwerkafsteker in het verdomhoekje terecht is gekomen. De rotjesknaller en de gillendekeukenmeidengek zijn de nieuwe paria’s.

Wim Doesborgh

Dat valt even vies tegen van brillenboer Hans Anders. Een vuurwerkbril kost daar 2,50 en de tweede is niet eens gratis. Dan kunnen de liefhebbers beter bij Pearle Opticiens binnenstappen. Alle 70.000 vuurwerkbrillen zijn er tot en met 31 december gratis. Goeie actie. Alleen die liefhebbers zelf met hun geknal - dat vinden steeds minder Nederlanders een goeie actie. De gewoonte om op oudejaarsavond massaal vuurwerk af te steken, wordt elk jaar door steeds meer mensen afgewezen. Een recent onderzoek geeft aan dat 49 procent van de Nederlanders een vuurwerkverbod voor particulieren wil. Dat percentage ligt nog 5 procent hoger, als burgers weten dat hun gemeente zelf een grote vuurwerkshow organiseert. Daarmee zijn we door een historische grens gebroken: de meerderheid van de bevolking wil af van het geknal en gefluit van de buurman, die rotjongens op straat en, welja, eigen manlief. Nu is vuurwerk een oude traditie die niet snel uit te bannen is. Vader en grootvader hadden al de grootste pret als ze hun veelkleurige pijlen mochten afschieten. En ach, een paar leuke knallers met oud en nieuw, dat was toch best geinig?

Alle 70.000 vuurwerkbrillen zijn er tot en met 31 december gratis

Maar net als bij andere gezellige dingen van vroeger, zoals de lekkere sigaret of de flinke lap vlees, zijn ook bij het vuurwerk de nadelen steeds duidelijker geworden. De relatief onschuldige vuurpijlen van vroeger zijn vaak vervangen door zwaar materieel dat levensgevaarlijk is. En wie geen hevig gekletter kan kopen in de winkel, rijdt even naar België of laat het spul via internet komen. Gevolg: het aantal gewonden dat elk jaar naar de spoedeisende hulp van de ziekenhuizen moet met hand- en oogletsel loopt in de vele honderden. Oog- en kinderartsen en ook plastisch chirurgen roepen al jaren om het hardst dat de gevaarlijke knalhobby eindelijk eens een halt moet worden toegeroepen. Dit jaar hebben zij daar een flinke schep bovenop gegooid met een actie op vuurwerkmanifest.nl waarin dubbel zoveel organisaties uit de medische hoek als vorig jaar hun waarschuwingen en zorgen lanceren. Maar ook de gewone rotjes en knallers raken steeds meer uit de gratie van het publiek. Rotjes die mens en dier de stuipen op het lijf jagen - veel mensen hebben het er helemaal mee gehad. Nog afgezien van de schade in hun portiek, aan de auto of in het bushokje. Twee dagen na opening van het landelijke meldpunt vuurwerkoverlast.nl hebben al 15.000 klagers gereageerd. En dat terwijl er nog helemaal niets mag worden afgestoken en oudjaar nog moet komen.

Steek jij echt nog zelf vuurwerk af?

Dit alles zet de thuisvuurwerkknaller intussen duidelijk in de verdomhoek. De vriendelijke buurman die thuiskomt met een grote doos vuurwerk, kan vaak op misprijzende blikken van de ander rekenen. ‘Steek jij echt nog zelf vuurwerk af?’ is een hartenkreet waarin weinig begrip zit. Ook als de knaller erbij vertelt dat hij dit jaar bijzondere Romeinse kaarsen op de kop heeft getikt en dat hij er wel zeshonderd euro voor heeft moeten neertellen, is een blik van hoon zijn deel. Wordt de thuisknaller langzaam de nieuwe roker? De nieuwe paria van de maatschappij? Het lijkt er wel op. Van de ene kant is de samenleving minder tolerant geworden, wil ze excessen graag in regels vangen en ervaart men steeds vaker iets als overlast. Van de andere kant roepen de harde feiten (ongelukken, schade, overlast) ook om een ingreep van de overheid. En zo zal de liefhebber van Baracuda, Black Thunder, Xtreme Crash, Womanizer, Zena Cake, No Mercy en German Power zijn plaatsje krijgen in de grijze zone van de samenleving. Waar hij met de nek wordt aangekeken. In gezelschap van de hardnekkige roker. En de hondenliefhebber die het na al die jaren nog steeds vertikt een poepzakje mee te nemen. Het worden zware jaren voor de thuisknaller. Mensen zien hem niet meer staan. En al zeker niet door een vuurwerkbril.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal