Opfrisbeurt Limburgse Handbaldagen mislukt

© Ermindo Armino

Vernieuwingen moesten de 28ste editie van de Limburgse Handbal Dagen een opfrisbeurt geven. Maar het evenement in de huidige vorm lijkt op een dood spoor te zitten.

Tom van der Wilt

Het zal de organisatie niet zijn meegevallen. Die zal ook hebben geconstateerd dat de laatste editie van de Limburgse Handbal Dagen in totaliteit de slechtst bezochte was sinds vele jaren. Vaak bleef de hal voor de helft leeg. Alleen de lange zijden zaten regelmatig vol. En dan alleen als Lions zijn wedstrijden speelde. Meer dan 1200 mensen zaten er nooit bij een afzonderlijk duel. Terwijl vroeger in Glanerbrook en ook de afgelopen twee jaar in Fitland de hal gevuld zat met zo’n 1800 tot 2000 man. Twee redenen kunnen worden aangedragen voor het feit dat de toeschouwers niet massaal warmliepen voor de LHD. Door het veranderde speelschema wisten mensen die een kaartje wilden kopen op voorhand niet welke ploeg ze konden aanschouwen. Vroeger zochten mensen wedstrijden uit die ze per se wilden zien. En de helft van de deelnemende ploegen droeg ook niet bij aan het kijkgenot voor de echte fijnproever. „We zaten nu in twee doordeweekse dagen.We hebben gekregen wat we verwachtten qua toeschouwersaantallen. Misschien ietsje meer zelfs”, probeerde LHD-voorzitter Ronald Snippe de tegenvaller te verklaren. Echt overtuigend klonk het niet. „Wij weten ook dat we de komende jaren nog werk voor de boeg hebben. Van alle kanten krijgen we tips. Daar gaan we de komende weken ons hoofd over buigen.”

De hal bleef vaak voor de helft leeg

Het spelen in alleen Fitland en het speelschema dat een make-over kreeg, moesten de LHD van de nodige power voorzien. Dat alles zich in één hal afspeelt, is zeker een voordeel ten opzichte van het gependel waar hardcore handballiefhebbers altijd over klaagden. De zes wedstrijden op een dag, met slechts een half uur pauze tussen ieder duel, bleek een lange zit voor veel mensen, maar de vaart bleef wel in het evenement. Dat de sfeer er in Fitland opnieuw niet goed inzat, is een gegeven waar iedereen het inmiddels over eens is. Snippe: „We kunnen de tribune aan de lange zijde nog wat verkleinen, zodat meer mensen achter het doel gaan zitten. Dat zijn we aan het overwegen. Maar je krijgt nooit meer het gevoel zoals in Glanerbrook. Daarvoor is de hal te groot.”

Je krijgt nooit meer het gevoel zoals in Glanerbrook

De kruisfinales ontbraken door het gewijzigde speelschema. Nu fungeerden de laatste pouleduels van (toevallig) zowel Targos Bevo Hc als OCI-Lions als vervanger, maar extra aantrekkingskracht had het niet. „Misschien moeten we volgend jaar het schema zo inrichten dat die (beslissingsduels) in de avond worden gespeeld. Nu zat er nog een duel tussen”, zegt Snippe. Alleen de Portugezen van ABC/ UMinho en de Noren van Viking Håndball, niet toevallig ook de twee ploegen in de finale, bleken van toegevoegde waarde. De overige vier ploegen fungeerden voornamelijk als bladvulling. Dat Lions en Bevo Hc allebei tot de top van de LHD behoorden, was een noviteit. Dat zegt meteen iets over de veranderde status van het toernooi.

De status van het toernooi is veranderd

Voor volgend jaar zal de organisatie daarop moeten anticiperen door te proberen een meer gelijkwaardig deelnemersveld te presenteren. Ze moet zich tevens afvragen of er niet gesleuteld moet worden aan de opzet. Nietszeggende ploegen uit het Oostblok trekken de fans niet meer naar de hal. Een vette vis of clubs uit verre oorden zullen moeten worden aangetrokken.Wetende dat veel competities gewoon doorlopen, wordt dat een moeilijke opgave, maar het is mogelijk de enige manier om de afkalving tegen te gaan. Snippe: „Je had dit jaar vier gelijkwaardige ploegen en vier minder goede team. Dat hebben wij ook gezien. Als organisatie heb je niet in de hand hoe sterk een team is. Voor volgend jaar zullen we op zoek gaan naar meer gelijkwaardigheid.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal