Opa Van Barneveld schokt Van Gerwen

© ANP

De strijd der Nederlandse titanen kreeg gisteren bij het WK darts een verrassende winnaar. Raymond van Barneveld, sinds een paar dagen opa, klopt favoriet Michael van Gerwen in een zinderende partij over maximale lengte (4-3) waar nog lang over zal worden nagepraat. ,,Naar dit darten kun je de hele nacht kijken zonder in slaap te vallen.”

Max van der Put/MGL

Michael van Gerwen zei vooraf dat de partij in de derde ronde tegen Raymond van Barneveld voor hem een wedstrijd als alle andere was. Maar in Engeland dachten ze er anders over. ,,Dit wordt de strijd om de titel van beste Nederlandse darter ooit,” overdreef Sky Sport-commentator Rodd Studd enigszins. Van Gerwen was torenhoog favoriet. Hij won in 2015 bijna alle toernooien en stond in alle grote finales. Bij de bookmakers werd van alle geld liefst 48 procent op de Brabander ingezet. Van Barneveld, die veel kleine toernooien overslaat om energie te sparen, staat daardoor slechts zestiende op de wereldranglijst. In werkelijkheid hoort hij bij de top zes.

Wat heb ik hier te zoeken?

In de eerste leg, die ‘Barney’ mocht beginnen, deelde Van Gerwen met scores van 140, 180 en een uitgooi van 127 een keiharde eerste klap uit. Van Barneveld dacht weliswaar ‘Wat heb ik hier te zoeken”, maar hij bleek allerminst knock out. De Hagenaar pakte de cruciale tweede set onder meer met een uitgooi van 121. Barney trok ook set drie naar zich toe (3-2), maar daarna was het Van Gerwen die een maximale uitgooi van 170 tevoorschijn toverde en overtuigend (3-0) de vierde set pakte. Het tij leek gekeerd, maar Van Barneveld bleek mentaal ongelofelijk sterk. Hij pakte de spannende vijfde set met 3-2. ,,Wat mij betreft gaan ze door tot 27 gewonnen stets,”genoot RTL7-commentator Frank Vissschraper.

De kraker kreeg inderdaad de maximale lengte, maar het kostte Van Gerwen de grootste moeite om dat te bereiken: hij moest het vege lijf met een magistrale uitgooi van 135 redden (3-2 in set zes). Normaal gesproken davert MVG na zo’n ferme tik meteen door, maar in de beslissende set had Van Barneveld verrassend genoeg steeds het initiatief. Bij 2-1 voor zag hij Van Gerwen een relatief gemakkelijke uitgooi van tachtig missen. Dat bleek een cruciale fout, want na een triple twintig en dubbel 18 mocht Barney op het podium juichen als een jochie dat met voetballen zijn allereerste goal heeft gescoord. De grote favoriet was knock out, ondanks dat Van Gerwen het hoogste gemiddelde had (105 om 101) en een beter finishpercentage. Veelzeggend was echter dat Van Barneveld 45 kansen kreeg om een leg te beslissen, tien meer dan de favoriete ‘Mighty Mike.’

Ik zou al die prijzen in de prullenbak gooien als ik hier de wereldtitel had kunnen pakken.

Van Barneveld kon zijn geluk niet op. ,,Ik geloofde in mezelf maar je moet het wel nog doen tegen de nummer een van de wereld. Ik heb geprobeerd de druk weg te houden bij mezelf. Bijvoorbeeld door niet op social media te kijken. Dat deed ik vorig jaar ook niet en toen haalde ik de halve finale. En de geboorte van kleinzoon Mason heeft me veel energie gegeven.” Van Gerwen toonde zich op het podium een waardig verliezer door respectvol te applaudisseren, al kon hij het daarna even niet opbrengen voor de camera’s van RTL7 te verschijnen. ,,Michael is een veel betere verliezer dan ik,” erkende Van Barneveld.

Van Gerwen kwam wel bij Sky Sports napraten: ,,Ik heb een geweldig jaar gehad, 18 toernooien gewonnen. Maar ik zou al die prijzen in de prullenbak gooien als ik hier de wereldtitel had kunnen pakken.” Van Gerwen moet zich bezinnen. Misschien moet ook hij regelmatiger een toernooi overslaan, want het 26-jarige fenomeen kan het zich onmogelijk permitteren uitgerekend bij wereldkampioenschappen te blijven falen.

Woensdagavond (om ongeveer 22.30 uur) speelt Jelle Klaasen in de derde ronde tegen 16-voudig wereldkampioen Phil Taylor.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal