Waar maken we ons dit jaar druk om?

Print
Waar maken we ons dit jaar druk om?

Afbeelding: Mark Reijntjens

Piet? Vuurwerk? Douwe Bob op het Eurovisie Songfestival? Waar, o, waar gaan we ons in 2016 weer lekker met z’n allen over opwinden? We wagen ons aan een voorspelling.


JANUARI
2 januari En dat zo’n afdelingschef met snor je, ondanks je nadrukkelijk uitgestoken hand, toch vastgrijpt, naar zich toetrekt, en je net iets te dicht bij je mond drie zoenen geeft. Ja, laten we het jaar eens fijn beginnen met een discussie over de mores tijdens de nieuwjaarsborrel.
4 januari Zijn het de smeltende poolkappen? Is het botte pech? Of heeft Bartlehiem zijn zaakjes wéér niet voor elkaar? Hoe komt het toch dat we het al 19 jaar (!) zonder Elfstedentocht doen?
6 januari Dat kinderen niet eens meer weten hoe de drie koningen heten.
7 januari Maar een jaar later staan we niet meer in de rij bij de kiosk, hè, voor een Charlie Hebdo. 8 januari Zo’n kerstboom wordt dus gewoon op de stoep gegooid.
9 januari EK schaatsen. Oei! Zenuwslopend! Wordt het Sven, Sven of Sven op de 10 km?
18 januari Voel je je de hele dag zwaar waardeloos, blijkt die hele Blue Monday niet te bestaan.
31 januari En hoe komt het dan dat de spoorwegen in Zwitserland nooit last van een verstoorde winterdienstregeling hebben? 

FEBRUARI
14 februari Voor alle meisjes die vanochtend geen kaartje kregen: Valentijnsdag is gewoon een akelig commercieel feestje dat de Amerikanen ons door de strot hebben geduwd.
20 februari Die náám.Wie gaat de Huishoudbeurs omdopen?
26 februari Corrupt, corrupter, corruptst. Wie wordt de nieuwe FIFA- voorzitter?
28 februari Apartheid in Hollywood? Na #OscarsSoWhite heeft de Academy of Motions Picture Arts and Science iets goed te maken. 

MAART
1 maart Zo’n vies VVD-speeltje. Vijfjarig jubileum ‘130 km per uur’.
5 maart Quinsy! Quinsy? Nog maar negen maanden te gaan en we hebben je nog niet over Piet gehoord.
8 maart Wat zou u ervan vinden als u uw nestje vanavond koud, leeg en beroofd aantrof? En waag het niet tegen de VN te zeggen dat het eerste kievitsei ‘traditie’ is.
18 maart Wilt u A) meer of B) minder Geert? Indien A): u kunt uw hart ophalen, want vandaag begint het proces tegen dé uitspraak van PVV-leider Wilders. Indien B): las een complete en onmiddellijke mediapauze in.
24 maart The Passion. Gordon als Jezus. Dat is toch pure blasfemie?
25 maart Zo jammer dat al die line- ups op elkaar lijken. (Paaspop/start festivalseizoen)
26 maart U gelooft het niet, maar het bestaat: de Vereniging tegen het Zomeruur. 

APRIL
8 april Dat je op een dag wakker wordt, en dat het nog maar zeven maanden tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen is, en dat Donald Trump nog steeds in de race is.
21 april Secretaressedag? Ze heten Office Managers ja!
22 april Koningsspelen? Koningspropaganda! 

MEI
4 mei ‘Vraag ik beleefd of ze om 20.00 uur eventjes stil willen zijn, blijven die meiden bij mij in de coupé dus gewoon doorpraten. #geen respect’ 14 mei A) Ik zei het al: je moet gewoon een man met gitaar naar het Eurovisie Songfestival sturen. B) Ik zei het al: je moet natuurlijk nóóit een man met gitaar naar het Eurovisie Songfestival sturen.
31 mei En de kindjes in Afrika dan? Die lopen elke dag wel vier keer een Avondvierdaagse. Zónder snoepkettingen, drie zakken spekkies en twee witte katoenen zakdoeken met citroen en pepermunt. 

JUNI
10 juni En dan al die Nederlanders die opeens met Duitsland heulen. (start EK voetbal)
12 juni Voor de prijs van één dagkaart at een gezin met acht kinderen vroeger een hele maand bruine bonen. Met spek. (Pinkpop) 

JULI
6 juli Zul je altijd zien dat het buitenlandse journaille tijdens het EK atletiek wéér over die acne, spierbundels en (record-)tijd begint te schmieren. Ge doet maar. Dafne is – nanananana – toch beter. 8 juli Nog vier maanden tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de Republikeinen hebben dus ontdekt dat: 1) Hillary het nu zelf met Monica Lewinsky doet, 2) Hillary stiekem met PoetinWordfeud speelt, of: 3) Hillary kleinkind Charlotte spacecake voert. 9 juli En hoe moeten al die ouders met maar 18,5 vakantiedagen deze zomervakantie weer rondbreien, staatssecretaris Sander Dekker?
16 juli Protest voor Dolfinarium. ‘Circusolifant vrij! Circusdolfijn vrij!’ (Trouwens: waar ís Buba?)
17 juli Een grote doofpot. Dat MH17 (2014).
30 juli Waarom, o, waarom is niemand zo snugger om een dagje vóór of ná Zwarte Zaterdag naar camping Les Cigales aan de Côte d’Azur af te zakken? 

AUGUSTUS
1 augustus Wolf al gezien?
5 augustus Zonnetje schijnt, mussen vallen van de daken, we hebben nog een flink stuk zomer: Quinsy, waar blijf je? Nog maar vier maanden te gaan tot pakjesavond. 

SEPTEMBER
1 september Vliegtuigspotters, treinspotters, vogelspotters: wie spot deze week de eerste pepernoot? 6 september Zweden vs Oranje, kwalificatiereeks WK 2018. En dat dan iemand ooit gedacht heeft dat je met zo’n Blind de oorlog kan winnen. 

OKTOBER
7 oktober Oranje vs Wit-Rusland. Oké, hij is fantastisch, maar waarom is-ie altijd geblesseerd?
10 oktober Oranje vs Frankrijk. En nu even voor dé vraag: wie haalt Van Persie terug? 

NOVEMBER
8 november ‘I’d like to thank my husband Bill who always...’ (Amerikaanse presidentsverkiezingen). 
13 november Luxemburg vs Oranje. Die schaatsmuts van Memphis: was dat nou ironie?
17 november En waarom maken ze dan geen autobanden die het héle jaar kunnen? 

DECEMBER
6 december Chris Rea.
7 december Sinterklaas is weer het land uit. Laten we het over die ándere traditie hebben: vuurwerk. 9 december Maar bij de buren staat-ie al wel. (Spar of Nordmann?)
12 december een jaar Klimaatakkoord en wat is er dus weer van terechtgekomen?
19 december Die Bennie Jolink had natuurlijk gróót gelijk. Een grote egoshow, dat Glazen Huis. En waarschijnlijk zitten die dj’s op de wc stiekem cupcakes te eten.
25 december ‘So you think you can love me and leave me to die?’ Bohemian Rhapsody van Queen staat gewoon weer op 1 in de Top 2000. Oh, baby!
31 december En dan hebben we het nog niet eens over gehad over de hoeveelheid fijnstof die met één grote, spetterende, fantastische knal de atmosfeer in komt.