'Mijn turnpotje was op'

Print
'Mijn turnpotje was op'

Milan Meeuse aan het werk tijdens de Rens Blom Bokaal. Afbeelding: Bas Quaedvlies

Milan Meeuse en Koen van derWijst streven allebei een ander doel na dit seizoen. Voor de een staat het jaar in het teken van rehabiliteren. De ander wil dit jaar presteren.

De lach is terug op het gezicht van Milan Meeuse. „Ik spring weer met plezier”, zei de 21-jarige gisteren na afloop van de Rens Blom Bokaal in de hal van zijn club Unitas in Sittard. De Unitas-atleet had vorig jaar te kampen met mentale problemen waardoor hij het plezier in de sport was verloren. „De motivatie was er wel, maar door tegenvallende resultaten kwam ik in een soort vicieuze cirkel terecht waar ik niet meer uitkwam.” De ex-turner werd twee jaar geleden twaalfde op de Europese jeugdkampioenschappen en een mooie atletiektoekomst leek in de maak. Het liep dus anders. „M’n turnpotje was op. Ik kon daar jaren op teren vanwege mijn sprongkracht, maar vorig seizoen niet meer. Dan komt het ook op mentale kracht aan. En dat had tijd nodig. Ik ben wel door blijven trainen, maar heb het rustig opgebouwd. Nu ben ik er weer.”

M’n turnpotje was op

Hij besloot een tijdje wat afstand te nemen en de hulp in te schakelen van twee mental coaches. Het heeft hem zichtbaar goed gegaan. Op zijn thuisbasis lachte Meeuse zijn tanden bloot als hij het heeft over zijn eigen optreden. Hij kwam tot 4,70 meter, waar 5.05 zijn persoonlijk record is. „Het kan nog wel beter, maar voor nu ben ik tevreden. Ik doe gewoon m’n ding.” Meeuse heeft door die mindere periode wel het een en ander aangepast in zijn denkpatroon. „Vroeger was ik erg bezig met hoogtes en resultaten. Nu wil ik gewoon lekker springen en dan zie ik wel hoe het gaat. Ik waag me voorlopig echt niet aan een hoogte. Maar ik voel dat het goed zit.” Voor trainingsmaatje Koen van der Wijst gelden andere normen. Hij probeerde in Sittard de limiet te springen voor de wereldjeugdkampioenschappen, maar haalde de vastgestelde hoogte van 5.25 meter niet: 5.10 meter was het eindstation. Teleurgesteld is Van der Wijst echter helemaal niet. „Het springen ging echt lekker en makkelijk. En we zijn nog volop aan het opbouwen. Ik doe nu nog een aanloop bestaande uit twaalf passen, waar ik normaal zestien passen doe. Eerst moet de controle er zijn in die korte aanloop. Als dat helemaal het geval is, en dat was nu zeker zo, kan ik gaan uitbouwen.”

Ik doe gewoon m’n ding

In het polsstokhoogspringen komt het, net zoals in alle technische nummers, vooral aan op timing. „Juist daar valt nog wel wat winst te halen. Als je in de tweede fase van de aanloop te snel wilt, dat is eigenlijk een paar meter voor je afzet. Als je dan geen controle hebt, loop je eigenlijk achter jezelf aan en kan je een goede sprong wel vergeten. Dan is het eigenlijk net alsof je je zelf voorbij rent. Soms heb ik daar nog wel last van.” De 18-jarige atleet zit lekker in zijn vel. Hij voelt dat hij afgelopen winter weer een stap heeft gezet. Omdat ik fysiek sterker ben geworden, spring ik ook technisch beter.We zullen de komende weken wel zien waar dat toe leidt.” Van derWijst is ervan overtuigd dat hij zich plaatst voor het WK, dat hoogstwaarschijnlijk komende zomer in Polen plaatsvindt. „Het liefst spring ik die limiet zo snel mogelijk. Maar ik weet dat die limiet wel komt. Het is een doel, maar als ik zo doorga, mag het geen probleem zijn. Ik doe zowel mee aan het NK Indoor voor junioren als senioren en daar moet het eind februari gebeuren.” Vorig jaar op de Europese jeugdkampioenschappen, leek een medaille binnen handbereik, maar finalestress speelde hem parten. „Ik was te gefocust op de wedstrijd. Tijdens de kwalificatie ging het hartstikke lekker en ook het inspringen ging goed. Ik sprong zelfs 5.30 meter. Toen ik eenmaal begon aan de wedstrijd verkrampte ik helemaal. En dan kan je het vergeten. Maar daar heb ik wel van geleerd. Dat overkomt mij denk ik niet meer.”