Hebben die vrouwen het er zelf naar gemaakt?

Print
Hebben die vrouwen het er zelf naar gemaakt?

Afbeelding: ANP

Het jaar is nog maar net begonnen, maar met de burgemeester van Keulen, Henriëtte Reker, hebben we al een serieuze kanshebber voor de finalepoule van het EK Onderwerping 2016. Om te voorkomen dat vrouwen tijdens carnaval volgende maand aangerand worden, zoals op oudejaarsavond, komen er gedragsregels. Voor vrouwen.

Bij die regels, aldus Reker, zou kunnen horen dat vrouwen een armlengte afstand houden van mannen die ze niet kennen. En dat vrouwen zich in groepen bewegen die zich niet laten scheiden, ‘auch nicht in Feierlaune’. 
Wat is erger, vroeg ik me af. De suggestie dat die vrouwen het er eigenlijk zelf een beetje naar gemaakt hebben - hadden ze maar niet tussen ficki ficki en Schlampen roepende cultureel uitgedaagden moeten lopen - of de suggestie dat het op armlengte houden van een psychopaat een probaat middel tegen verkrachting en aanranding is? 
Het deed me ook denken aan die school in Beieren die afgelopen zomer een brief stuurde naar de ouders van de leerlingen met het verzoek de meisjes niet naar school te laten gaan in strakke topjes, minirokje of hotpants want dat zou tot ‘misverstanden’ kunnen leiden bij de bewoners van een nabijgelegen asielzoekerscentrum. Of die Nederlandse politicologe die onlangs in een opiniestuk betoogde dat het ‘onrechtvaardig en onrealistisch is om van vluchtelingen te verwachten dat ze hun homofobie afzweren’. Gun ze de tijd voordat ze snappen dat je in Nederland homo mag zijn zonder voor je leven te vrezen, was haar verhaal. 
Als ik homo zou zijn, zou ik me afvragen: hoeveel tijd mevrouw? Een paar maanden? Een paar jaar? En, laat u dan even weten wanneer ik weer naar buiten kan? 
Dit wordt, vrees ik, het jaar van de serieuze misverstanden. 


Reageren? j.van.de.beek@mgl.nl 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →