Het Olympisch Vuur is een waakvlam, maar brandt nog wel

Print
Het Olympisch Vuur is een waakvlam, maar brandt nog wel

Afbeelding: Marco Okhuizen

IOC-lid Camiel Eurlings over dopingzondaars, de Olympische Spelen in Nederland en het succes van Dafne Schippers. „Wij zijn zo nuchter dat we misschien niet beseffen hoe bijzonder haar prestaties zijn.”

Het is alweer ruim twee jaar geleden dat Camiel Eurlings (42) koning Willem- Alexander opvolgde als Nederlands lid bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Nu pas geeft de voormalig minister van Verkeer en Waterstaat aan deze krant zijn eerste grote interview. 

Voor de buitenwereld is het IOC nog steeds een club van oude mannen. U bent pas 42. Voelt u zich er wel thuis? „Dat beeld klopt echt niet. Het is een zeer divers gezelschap. Niet alleen qua achtergrond van mensen, maar ook qua leeftijd. Bij de groep waarmee ik in 2013 benoemd werd, zaten mensen van hogere leeftijd, maar bijvoorbeeld ook Stefan Holm, de oud-olympiër uit Zweden. Dat is mijn buurman bij vergaderingen. Een hartstikke jonge vent.” 

Vindt u het vervelend dat dat beeld van oudemannenclub over het IOC blijkbaar bestaat? „Ik denk dat dat wel meevalt. Dat is mede de verdienste van de voorzitter, Thomas Bach. Hij is het voorbeeld van vitaliteit en transparantie. De manier waarop hij de hervormingsagenda 2020 breed in de media heeft uitgemeten, is daar een voorbeeld van. Het IOC is geen organisatie die wacht totdat de buitenwereld vindt dat er iets moet veranderen, maar die daar op vooruitloopt.” 

De sport is dit jaar geconfronteerd met een aantal onverkwikkelijke zaken, de corruptie bij de FIFA en het dopingschandaal met Russische atleten. Verontrust u dat? „De resultaten van het eerste onderzoeksrapport over de dopingkwestie in Rusland zijn shocking. Thomas Bach heeft zich namens ons allen krachtig uitgesproken. De onderste steen moet boven!” 

Er zijn mensen die roepen dat de strijd tegen doping toch niet kan worden gewonnen en dat het misschien beter is om alles vrij te geven. „Ik kan er met mijn verstand echt niet bij als mensen zoiets zeggen. Nul komma nul tolerantie voor doping! Doping is onacceptabel voor de gezondheid van de sporters en voor de eerlijkheid van de competitie. We moeten zorgen dat er opsporingssystemen komen waarbij het niet mogelijk is te frauderen.” 

Schaadt de corruptie van de hoogste bazen in het voetbal alle bestuurders? „Ik denk dat het slecht is voor de sport in het algemeen als de FIFA en UEFA continue negatief in het nieuws komen. Tegelijkertijd prijs ik me gelukkig met alle maatregelen die het IOC sinds het schandaal rond Salt Lake City binnen eigen gelederen heeft genomen om de zaken structureel te verbeteren.” 

Maakt u zich zorgen dat er steeds minder animo is om de Olympische Spelen te organiseren? Voor de Winterspelen van 2022 waren maar twee kandidaten, Hamburg haakte recent af voor de Zomerspelen van 2024. „Ik heb groot vertrouwen in de Agenda 2020 van Thomas Bach. De nieuwe regels maken het in de toekomst makkelijker voor landen om de Spelen te organiseren. Het bid gaat een stuk goedkoper worden, de grootte van stadions lag vroeger vast, dat is nu niet meer. 
te worden georganiseerd. Zo zou Nederland de sporten over de hele Randstad kunnen spreiden en zelfs ook daarbuiten.” 

U was destijds voorzitter van het Olympisch Vuur, maar de regering trok eigenhandig de stekker eruit. Gelooft u nog steeds in Spelen in Nederland? „Het Olympisch Vuur is een waakvlam geworden, maar die brandt nog wel. We komen langzaamaan uit de crisis en de Agenda 2020 is hier goed gevallen. Dus wie weet. Als er weer interesse blijkt te zijn, ben ik er al eerste bij om het vuur op te poken.” 

Maar zullen bij het IOC uiteindelijk toch de aansprekende wereldsteden als organisator van de Spelen de voorkeur krijgen boven de kandidaten uit kleinere landen? „Ik voel dat de tijd rijp is voor Spelen die op een goedkope, creatieve manier worden georganiseerd. Dat idee wordt breed gedragen binnen het IOC. Ik vind het een teken dat voor de Winterspelen van 2022 Peking met maar twee stemmen verschil van het minder bekende Almaty won. De middelgrote landen krijgen echt hun kans.” 

Bent u destijds met het Olympisch Vuur te makkelijk gecapituleerd? „Wij waren vol bezig toen de regering zei: we kappen ermee.” Maar had u met uw invloed niets kunnen doen om de stemming om te buigen? „Dat denk ik niet, nee. Ik heb het natuurlijk wel betreurd. We zijn destijds wel heel vroeg begonnen en er zaten heel veel mensen aan tafel. Tja...” 

Hoe zou Nederland het anders moeten doen? „De Nederlanders kijken terecht altijd kritisch naar het kostenaspect. Ik denk ook dat zo’n project hier alleen kans van slagen heeft als je er een wedstrijd ‘wij kunnen het het goedkoopst’ van maakt. Dat zou de uitdaging moeten zijn.” 

Bekend is dat de voorzitter van sportkoepel NOC*NSF, André Bolhuis, ook IOC-lid wilde worden. Is dat een belemmering in jullie samenwerking? „Geenszins. Ik ben zelf bestuurslid van NOC*NSF en het gaat heel goed. Laat ik dit zeggen, ik heb niet gesolliciteerd om bij het IOC te komen. Het gaat wat mij betreft niet om de persoon, ik dacht dat velen het zouden kunnen. Maar toen bleek dat wij als Nederland onze positie binnen het IOC dreigden te verliezen en dat het profiel dat ik had - jong, lang kunnen blijven zitten en zowel zakelijk en politiek bestuurlijke ervaring - paste in wat het IOC zocht, heb ik in de kandidatuur toegestemd. Ik zag het als Nederlands belang en dat onderkende mijn toenmalige werkgever, KLM, ook.” 

De Spelen van Rio naderen. Waar verheugt u zich op? „Dat zijn zo veel dingen. Natuurlijk wil ik Dafne Schippers zien. Zij levert zo’n wereldprestatie, zo historisch. Ook bij het IOC spreekt iedereen mij over haar aan.Wij zijn, en dat is maar goed ook, zo nuchter dat we misschien niet beseffen hoe bijzonder haar prestaties zijn. En ze is zo normaal gebleven. Een topvoorbeeld voor iedereen.”

U besteedt veel tijd aan uw activiteiten bij het IOC. Dat is echter geen betaalde functie. Moet u naast uw parttimebaan bij American Express er binnenkort iets bij gaan doen? „Ik heb er in deze fase van mijn leven heel bewust voor gekozen tijd vrij te houden voor het IOC. Ik hoef niet de financiële positie te hebben die ik vroeger had. Ik kan goed leven en haal ontzettend veel energie en voldoening uit wat ik nu doe. Ik vind het schitterend om de positie van Nederlands IOC-lid op te bouwen. Dat is voor mij momenteel het belangrijkste.” 


 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →