Roda JC: Trainen tussen de jetset

Print
Roda JC: Trainen tussen de jetset

Roda JC traint in Vale do Lobo in een paradijselijk decor. foto Afbeelding: ANP ProShots

Louis van Gaal, Ronald Koeman, John & Linda de Mol: allemaal bezitten ze een schitterende witte villa in Vale do Lobo. Het resort van de Nederlandse jetset in de Algarve is het decor waar Roda JC deze week zijn trainingskamp heeft opgeslagen.


Toen Ronald Koeman en zijn eega Bartina hun droomvilla lieten bouwen in Vale do Lobo, zo’n jaar of tien geleden, leek niets hun zomergeluk in de weg te staan. Het zicht op de azuurblauwe Atlantische Oceaan was adembenemend, de amandelbomen geurden heerlijk en het strand lag op wandelafstand. Totdat even verderop ook een villa verrees, nog imposanter en luxueuzer dan die van de Koemannetjes. 

Het bleek de nieuwe tempel van aartsvijand Louis van Gaal, die samen met zijn Truus uitgerekend deze plek had uitverkoren als z’n Bounty-oord. De mare gaat dat Louis, niet zonder trots, graag aan zijn gasten vertelt dat zijn villa de mooiste en de grootste is - en nog iets dichterbij de zee bovendien. 
Beide villa’s liggen hemelsbreed amper 150 meter van het veld waarop Roda JC deze week hard aan de conditie schaaft. Van Gaal heeft deze dagen in Manchester wel wat anders te doen, anders zou hij tussen de twee leeuwenkoppen in zijn voortuin letterlijk het gebulder kunnen horen van Darije Kalezic, zijn collega die in Portugal een paradijselijk decor heeft aangetroffen om zijn ploeg klaar te stomen voor de herstart van de competitie. 

Het Wassenaar XL van de Algarve

Vale do Lobo is een geliefd resort van de Nederlandse jetset, het Wassenaar XL van de Algarve, met miljonairshuizen, exquise restaurants en de beste golfbanen van Zuid-Europa. Ook John de Mol heeft hier een villa, evenals zijn zus Linda. Maar het is ook een populaire uitvalsbasis voor voetbalclubs, op zoek naar een mild klimaat. 

Grootmacht Bayern München ging Roda voor, net als ManUnited en de nationale ploegen van Portugal en Engeland. En deze week verblijft ook Cambuur, gevlucht voor de sneeuw in Friesland, in hetzelfde vijfsterrenhotel waarin de Kerkradenaren hun intrek hebben genomen. Saillant genoeg een van de grootste concurrenten straks in de strijd tegen degradatie. 

Roda heeft de complete vijfde verdieping van het Ria Park tot zijn beschikking, Cambuur de hele eerste etage. Verder is het tophotel compleet uitgestorven. Toeristen zijn er ’s winters nauwelijks in de Algarve, voornamelijk zestigplussers uit Nederland en Engeland die de kou ontvluchten en ’s avonds op de muziek van James Last en Neil Diamond de stramme heupen losgooien. 

Roda kan zich dus in alle rust voorbereiden op de tweede competitiehelft, die ongetwijfeld zwaar en intens zal zijn. De twee pittige trainingssessies worden deze woensdag slechts licht verstoord door verbaasde renteniers, die met hun golfkarretje langs het trainingsveld crossen, zoals Van Gaal en Koeman dat in de zomer ook doen. Langs de kant staan een stuk of tien verstokte Roda-supporters die de ploeg achterna zijn gereisd en met Portugees brood en tonijn een picknick zijn begonnen. Het weer is na enkele beroerde dagen omgeslagen: zon, vijftien graden en een bries die de zilte geur van de fameuze zoutbanken bij havenstad Faro meevoert. 

Iedereen wordt doordesemd met de heilige missie: overleven in de eredivisie

Kalezic maakt er bijna een erezaak van om nieuw elan te pompen in zijn ploeg, die in de maanden voor de winterstop in een neerwaartse spiraal terecht kwam, een enkele opleving daargelaten. De coach traint niet alleen hard en lang, maar heeft ook met alle spelers individuele gesprekken. Iedereen wordt doordesemd met de heilige missie: overleven in de eredivisie. 

Voor vertier is weinig ruimte: alleen vandaag, na de oefenwedstrijd tegen SC Farense, krijgt de selectie een vrije middag. Kalezic wilde per se op trainingskamp, hoewel de financiële middelen daarvoor beperkt waren. Roda mikte eerst op Turkije, maar vanwege de instabiele situatie in dat gebied werd alsnog het reisplan gewijzigd. Via het Kerk- raadse reisbureau C & O Travel, al jaren kind aan huis in Vale do Lobo, werd op de valreep in Portugal een hotel en veld geregeld. 

Oh ja, in de stiltes die vallen tussen de fanatieke kreten van de Roda-chef is dagelijks te horen dat er om de hoek driftig getimmerd wordt. Pal naast het paleis van Louis & Truus wordt - hoe bestaat het - een fonkelnieuwe villa gebouwd. Inderdaad: nóg imposanter en nóg luxueuzer. De geruchten in Vale do Lobo gaan dat Van Gaal al juridische stappen overweegt tegen zijn toekomstige buurman. Maar dat is weer een heel ander verhaal. 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →