Geen sport meer voor erbij

Print
Geen sport meer voor erbij

Afbeelding: ANP

Het NK veldrijden voor mannen- en vrouwenprofs, zondag in Hellendoorn, telt geen Limburgse topfavorieten. Mike Teunissen gebruikt de cross vooral als voorbereiding op het wegseizoen. Sabrina Stultiens doet dat ook, maar zet wel in op een podiumplek.

Mike Teunissen heeft weinig verwachtingen van de nationale titelstrijd veldrijden. „Ik zit niet met een bepaalde plek in mijn hoofd. Ik wil gewoon zo goed mogelijk presteren.” 

Een voorzichtige uitspraak van de LottoNL-Jumbo-renner die in 2013 nog wereldkampioen werd bij de beloften. Maar een podiumplek op een NK zit er morgen echt niet meer in, verwacht de 23-jarige Limburger. „Ik heb niet het niveau van bijvoorbeeld Mathieu van der Poel en Lars van der Haar. Vooral qua techniek niet.”

De ploeg wil dat ik in april goed ben, niet in januari

De verklaring is simpel: „Ik heb de weg verkozen boven het veld. Ik doe het veldrijden er nu echt bij, het is geen hoofddoel meer. De ploeg heeft liever dat ik vijftiende word dan dat ik het podium haal, want dat zou betekenen dat ik te vroeg in vorm ben. De ploeg wil dat ik in april goed ben, niet in januari. Ik word betaald om te presteren in de klassiekers, niet in het veld.”

Toch vindt Teunissen het jammer dat hij zich niet meer een hele winter kan focussen op het veldrijden en daardoor niet meer tot de top behoort. „Ik ben eigenlijk iemand die niet tevreden is met half werk. Daarom rijd ik ook geen topcrossen, maar houd het bij de nationale veldritten, omdat ik daar nog voorin kan mee koersen. Het is geen sport die je er als wegrenner even bij kan doen. Dat zie je ook wel aan Lars Boom, die moeite heeft om in het veld mee te komen met de top.” Bij de elitemannen staan overigens slechts 23 renners aan de start.

Ik merk dat ik op techniek nog veel laat liggen

Ook Sabrina Stultiens merkt dat het lastig is om met een iets mindere techniek toch mee te doen voor de prijzen. In Leuven was de 22-jarige Meijelse vorige week goed op weg totdat ze een ongelukkige val maakte op een kort trappetje. En die tegenslag maakte haar meteen kansloos voor de zege. „Ik ben door mijn hersenschudding na een val tijdens het EK op de weg later aan het veldritseizoen begonnen en merk dat ik op techniek nog veel laat liggen.”

Hoewel Stultiens net als Teunissen steeds meer de nadruk op de weg legt, hoopt ze in Hellendoorn toch mee te strijden om de medailles. „Je hebt een rijtje favorieten met Sophie de Boer, Sanne van Paassen, Thalita de Jong, Lucinda Brand en Anna van der Breggen, en daar hoor ik bij.”

Bij de jongere categorieën is vooral Mitch Groot kandidaat voor een medaille. De junior uit Brunssum werd dit seizoen al tweede op het Europees kampioenschap in Huijbergen, achter Jens Dekker. Bij de beloften komt de Limburgse inbreng van Roel van der Stegen (Sittard).