Kampioen in bed

Print
Kampioen in bed

Afbeelding: Fotolia

De top-3 van het Nederlandse voetbal maakt serieus werk van het slaapgedrag van hun spelers. Ajax, PSV en Feyenoord hopen door meer informatie over de slaapritmes tot betere prestaties te komen. Daarom wordt er volop gemeten. „Het gaat om professioneel denken.” Goed slapen is het nieuwe trainen.

De Tour de France win je in bed, stelde wielrenner Joop Zoetemelk ooit. Maar geldt dat ook voor de titel bij het voetbal? In de race om het kampioenschap kunnen details beslissend zijn, zoals nachtrust. Het klinkt zo logisch: als een voetballer slecht heeft geslapen, is hij minder belastbaar en dus minder productief. Toch is het pas sinds kort dat Ajax, Feyenoord en PSV in de slaappatronen van hun spelers zijn geïnteresseerd. In de ideale situatie kan dan per voetballer bekeken worden wat het ideale slaapritme is.

Feyenoord heeft deze week op het trainingskamp in Albufeira de spelers uitgelegd waarom hier nu intensief onderzoek naar wordt gedaan. Promovenda Elize Verhoeff van de Erasmus Universiteit sprak met iedere speler twintig minuten. Vervolgens kregen alle voetballers een horloge dat hun slaapgedrag meet. Clubarts Casper van Eijck: „De horloges helpen ons onderzoeken of het belangrijk is hoe lang spelers slapen in de nacht voor een bepaalde inspanning. Je ziet dus dat een bepaalde speler om negen uur in de ochtend al helemaal klaar is om voluit te trainen en dat een ander lichamelijk gezien pas een paar uur later top is.”

Voetbal is soms bijna wetenschap

Volgens Van Eijck is ‘voetbal soms bijna wetenschap’. Feyenoord is om die reden een samenwerking aangegaan met het Erasmus Medisch Centrum, waar Van Eijck ook werkt als hoogleraar met als aandachtsgebied alvleesklierkanker. „Ik weet zeker dat goede medische begeleiding kan zorgen voor het verschil. Dat kan letterlijk miljoenen euro’s schelen.”

PSV ging de afgelopen zomer in zee met beddenfabrikant M-Line, dat onderzoek doet naar slaapgedrag. Directeur Toon Gerbrands was een half jaar geleden een van de sprekers op het congres ‘De Tour win je in bed’ rond de Tour-start in Utrecht. Daarbij werd het eerste exemplaar van het boek ‘Het Slapende Brein’ van Ton Coenen overhandigd aan Joop Zoetemelk, die al decennia geleden het belang van een goede nacht onderkende. Gerbrands: „We slapen een derde deel van ons leven. Op die andere tweederde van onze tijd proberen we veel invloed uit te oefenen, onder meer via gerichte krachttraining en voeding. Maar in slapen hebben we ons nooit verdiept.”

Hoeveel heb je geslapen? Ben je nog wakker geweest?

Volgens Gerbrands heeft het allemaal te maken met professioneel denken. „In Australië zijn ze er veel verder mee. Ik was daar destijds met AZ. Daar meten ze ook als je midden in de nacht eruitgaat om naar de wc te gaan, of dat dan gebeurde in je diepe slaap of in je REM-slaap.” Gerbrands heeft hoge verwachtingen van het onderzoek. „Als een speler minder slaapt omdat hij bijvoorbeeld net vader is geworden, zeggen we allemaal: doe maar een beetje rustig aan. Maar er zijn ook andere momenten dat spelers minder, of minder diep slapen. Dat willen we weten en daar de belasting op afstemmen. Topsport kan veel baat hebben bij de wetenschap.”

Net als bij Feyenoord en PSV houden ook medici bij Ajax informatie over slapen nauwgezet bij. Ajacieden moeten, ook deze week bij het trainingskamp in Belek, elke ochtend op een formulier bij de technische staf een aantal vragen over hun afgelopen nacht invullen. Hoeveel heb je geslapen? Ben je nog wakker geweest? Heb je onrustig geslapen? Als er om welke reden dan ook aanleiding bestaat het slaapgedrag nauwkeuriger in de gaten te houden, krijgen ook zij een ‘slaapwatch’ mee naar huis.

Is de jacht naar slaapinformatie een inbreuk op de privacy? Nee, vindt algemeen directeur Eric Gudde van Feyenoord: „Wij zien het vooral als weer een manier voor spelers om verder te komen.”