Ze stelen onze kazen!

Print
Ze stelen onze kazen!

Afbeelding: Loraine Bodewes

Kaasboeren en -handelaren moeten op hun hoede zijn, zo waarschuwt hun brancheorganisatie. Een dievenbende aast op de betere kazen, vooral die van ambachtelijke makelij. Het afgelopen jaar bedroeg de buit minimaal 5800 kilo.

De grappen over zijn schoonmoeder mogen soms ietwat belegen zijn, met het tempo is niets mis. Ze vliegen ook op deze vrijdagochtend in Maastricht in sneltreinvaart over de toonbank. Kaashandelaar Mitchel Sauer is marktkoopman en dus vlotgebekt. 

Toch was de 39-jarige Arnhemmer, stamgast op de weekmarkten van Maastricht, Sittard en Geleen, even met stomheid geslagen toen hij vorig jaar maart ontdekte dat dieven ’s nachts 26 kazen uit zijn verkoopwagen hadden gestolen. Geen doorsneekazen, maar 26 keer 12 kilo uit het betere assortiment. Ambachtelijk gemaakte kazen als Limburgs Light, Limburgs Trots en Limburgse Jongens. 

De wagen stond die zaterdagnacht geparkeerd op een afgesloten terrein in Geleen. „Ze wisten precies wat ze moesten hebben en ook waar ze moesten zijn”, zegt Sauer. „Het waren niet zo maar dieven die hun kans grepen, dit was georganiseerd. Waarschijnlijk hebben ze me in de gaten gehouden en gevolgd.” 

De 312 kilo van Sauer staan niet op zich. In het afgelopen jaar zou met inbegrip van de Geleense buit voor minimaal 5800 euro oftewel 704 kazen zijn gestolen bij ambachtelijke kaasboerderijen in Bergen op Zoom, Udenhout, Genderen, Hellouw en Abcoude, zo berichtte NRC Next gisteren. Cijfers die de politie niet kon bevestigen, omdat het registratiesysteem niet reageert op de zoekterm ‘kaas’. 

Hier is sprake van een professionele bende

Maar in de branche doen verhalen over de diefstallen net zo snel de ronde als de schoonmoedergrapjes van Sauer. Voor de Bond van Boerderij- Zuivelbereiders aanleiding genoeg tot het plaatsen van waarschuwingsberichten in het vakblad De Zelfkazer. „Hier is sprake van een professionele bende”, vermoedt bondsvoorzitter Irene van der Voort. Ze zegt niet te willen speculeren over de herkomst van de daders, maar doet dat vervolgens toch. Afgaande op Van der Voorts woorden wordt er zeker geen Leerdammer opgepakt. De daders moeten volgens de bondsvoorzitter in Oost-Europa worden gezocht. Door de Russische boycot van onder meer Nederlandse zuivelprodcuten zou kaas het daar goed doen op de illegale markt. „In elk geval is het gemoedelijke er nu wel vanaf op de Nederlandse kaasboerderijen. De boel moet goed op slot”, zo luidt het advies van Van der Voort aan haar branchegenoten. 

Als dief moet je een beetje kunnen tillen, maar met kaaswielen heb je een prima product in handen, weet Sauer. Kaas bederft niet, kan tegen een stootje en hoeft niet eens gekoeld bewaard te worden. „Als je jonge kaas laat liggen en een beetje netjes verzorgt, wordt het vanzelf oude.” En is-ie nog meer waard. 

Ze zullen die kazen echt niet zelf opeten

Ook Sauer is er net als bondsvoorzitter Van der Voort heilig van overtuigd dat de kazen niet voor de Nederlandse handel zijn gestolen. Ja, er zal hier best ook iemand rondlopen aan wie je een gestolen kaas kunt slijten, maar niet in die omvang. „En ze zullen die kazen echt niet zelf opeten”, grijnst Sauer als een kaasboer met kiespijn. Alle kazen hebben een uniek nummer en zijn gemerkt. „Je raakt die hier echt niet kwijt.” 

Meteen na de diefstal loofde Sauer een beloning van 1500 euro uit plus een jaar lang gratis kaas eten. Tegen beter weten in en ook een beetje uit frustratie, omdat hij niet het idee had dat de politie heel erg ijverig naar de daders zoekt. „Ze zijn nog wel meteen komen kijken, toen een overbuurman meldde dat inbrekers het op mijn wagen hadden voorzien. Maar het was te laat, de daders waren gevlogen. Ach, die lui zijn zo de grens over.” 

Hoop op een weerzien met zijn 26 kazen heeft marktkoopman Sauer al lang niet meer. „Zelfs al zou je ze terugvinden, je weet niet wat er met ze is gebeurd. Verkopen kun je ze toch niet meer.” Een deel van de opbrengst van de gestolen kazen zou naar de Toon-Hermanshuizen in de provincie gaan. Per verkochte kilo 75 cent. Maar dat zal de kaasdieven waarschijnlijk worst wezen.