'In mijn land kijken vrouwen onbekende mannen nooit direct aan'

Print
'In mijn land kijken vrouwen onbekende mannen nooit direct aan'

Afbeelding: Marcel van Hoorn

Landgenoten die hier al ingeburgerd zijn, moeten asielzoekers in de azc’s een ‘spoedcursus’ geven over de rechten, rol en positie van westerse vrouwen. Dat vindt ex-asielzoeker en schrijver Yusuf Abdi Mohamed (40).

Somaliër Yusuf Abdi Mohamed, die recent Asielzoeker in Nederland schreef over zijn komst naar Holland zo’n zeven jaar geleden, heeft óók moeten wennen aan de ‘totaal andere omgang’ tussen mannen en vrouwen. Dat vrouwen hier ‘gewoon’ oogcontact zoeken bijvoorbeeld. „In mijn land kijken vrouwen onbekende mannen nooit direct aan. En als ze het wel doen, betekent dat dat ze hen willen versieren. Dat een vrouw hier een man zonder bijbedoeling een knipoog kan geven, vond ik eerst ook vreemd.” 

In mijn land kijken vrouwen onbekende mannen nooit direct aan.

Zo zijn er tal van man-vrouw-dingen die hier anders zijn dan in het Afrikaanse islamitische land waar Yusuf opgroeide, woonde en als wiskundeleraar werkte. Dat fysiek geweld hier te allen tijde verboden is. Ook binnen een relatie. „Niet alle Somalische mannen slaan, maar geweld wordt wel nog steeds als dé manier gezien om je zin te krijgen.” Of dat vrouwen hier de huishoudelijke taken met mannen delen. „Dat vinden Somalische mannen heel raar. Die hebben nooit leren koken, omdat vrouwen dat altijd doen.” Nog zoiets: ongetrouwd samenwonen en kinderen krijgen. „Zo’n samenlevingsvorm wordt in mijn geboorteland afgekeurd.”

Ongetrouwd samenwonen en kinderen krijgen: zo’n samenlevingsvorm wordt in mijn geboorteland afgekeurd.

Yusuf, vader van vier, is zelf getrouwd met een Somalische. Maar, benadrukt hij, de cultuurkloof waar mannen uit islamitische landen in het vrije Westen mee te maken krijgen, kan ‘nóóit’ een alibi of excuus zijn voor wantoestanden. „Dat asielzoekers in Keulen mogelijk betrokken zijn bij aanranding of misschien zelfs verkrachting, is een diepe, diepe schande. Dat ze zo de gastvrijheid schenden van het opvangland dat hen redt.” De alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) die hij als vrijwilliger begeleidt, krijgen ‘altijd als eerste’ van hem te horen dat ze ‘dankbaarheid aan het gastland moeten tonen’. „Dat vind ik vreselijk belangrijk.” 
De agressie en intimidatie waaraan waarschijnlijk honderden vrouwen die oudejaarsnacht in Keulen ten prooi zijn gevallen, kunnen volgens Yusuf voorkomen worden. Door vluchtelingen allereerst onmiddellijk kennis te laten maken met de wetten van hun nieuwe land. „Vergeet niet: veel asielzoekers komen uit een dictatuur waar regels met harde hand worden gehandhaafd. Hier gaat het er allemaal wat vriendelijker aan toe, wat losser, en leren mensen soms pas de wetten tijdens hun officiële inburgering. Járen nadat ze zijn aangekomen.” Het zou volgens Yusuf ‘veel beter’ zijn als ze bij aanmelding bij politie of douane direct een samenvatting van de belangrijkste regels in handen gedrukt krijgen. En: informatie over de ‘keiharde gevolgen’ als ze zich níét aan die voorschriften houden. „Sommigen beseffen helemaal niet: als ik me niet aan de wetten hier houd, kan een rechter me het land uitzetten. Dan moet ik weer terug naar oorlog, ellende, armoede.” 

Veel asielzoekers komen uit een dictatuur waar regels met harde hand worden gehandhaafd.

In de azc’s zouden ex-landgenoten ze dan het beste bij hun inburgering kunnen helpen. „Als je het bijvoorbeeld over de positie van vrouwen hier wil hebben, is het goed als je ook weet wat de positie van vrouwen in het thuisland van mensen is.” Volgens Yusuf werkt het in Nederland al vaak zo dat Somalische jonge mannen door oudere landgenoten bij de hand worden genomen. „Ik heb zelf ook veel geleerd van anderen die hier al lang woonden.” Ook vrijwilligerswerk doen, kan ‘enorm’ helpen. „Vaak is dat het eerste échte contact met de bewoners van je nieuwe land én de eerste confrontatie met de geschreven en ongeschreven regels.” 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →