Lipstick en hoofddoekje

Print
Lipstick en hoofddoekje

Afbeelding: Fotolia

Een tijdje geleden. Ik wacht in een hippe koffiebar te M. op een collega. Het is vroeg in de ochtend en nog duister. De koffiebar ligt in de buurt van een roltrap die naar een parkeergarage leidt.

Mensen die in de stad werken en in die garage hun auto parkeren, komen bijna allemaal langs deze bar die fel verlicht is en een geheel uit glas bestaande gevel heeft. Ik kan iedereen zien die passeert. En iedereen kan mij zien. Collega komt binnen. Ik bestel cappuccino en Pellegrino. Terwijl we de koffie drinken, komt een meisje met een hoofddoek voorbij. Knap. Filmsterrenknap. Ik kijk haar aan. Zij kijkt terug. Ik glimlach. Zij glimlacht terug. Het is zo’n oogflirt met een vreemde die je soms in de trein of in de bus hebt. Het betekent niets maar je lijst die seconden wel in. Ken je haar, vraagt mijn collega. Nee, nog nooit gezien, zeg ik. Mmm, ze begon al te glimlachen terwijl ze nog bijna op de roltrap stond, zegt mijn collega. Later lees ik in een interview met auteur en feministe Naema Tahir over een fenomeen waar ik nog nooit van heb gehoord: halal flirten. „Toen ik als tienermeisje in Pakistan woonde, droeg ik ook een hoofddoek. Dat stelde mijn ouders gerust. De boodschap was dat ik kuis was. Maar ik droeg ook lippenstift en maakte mijn ogen op’’, schrijft Tahir. Volgens haar dragen sommige meisje de hoofddoek niet uit piëteit, maar omdat het een mooi plaatje is. Omdat het ‘swag’ (cool en relaxt) is. 
Tahir vertelt hoe ze tijdens een vergadering ziet dat een meisje met hijab openlijk zit te flirten met een man. Als ze later aan dat meisje vraagt waarom ze dat doet terwijl ze een symbool van zedigheid draagt, is het antwoord: „Stel je voor dat ik geen hoofddoek zou dragen, dan ben ik al mijn grenzen kwijt.” 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →