Bij de haven slapen ze weer een stuk slechter

Brand in de jachthaven is het schrikbeeld van elke jachthavenondernemer. De waakzaamheid is na de brand in Wessem groot. © Ginopress

De gevoelens van angst en onrust zijn terug. Alhoewel, weggeweest zijn ze eigenlijk nauwelijks bij verschillende jachthavenondernemers in Midden-Limburg. „Ik slaap weer een stuk slechter.”

Remco Koumans

Het had een nieuwjaarsborrel moeten zijn waarin enthousiast met elkaar zou worden gepraat over het nieuwe vaarseizoen, maar het ging zondagmiddag bij Marina Oolderhuuske in Roermond maar over één ding: de brand in een loods bij Van Kuyk Yachting inWessem. „Het houdt logischerwijs iedereen bezig. Mij ook. Vier boten die normaliter hier in de jachthaven liggen, zijn bij de brand verloren gegaan. De ene eigenaar reageerde laconiek, de ander emotioneel. Het is nu vooral afwachten wat het politieonderzoek op gaat leveren”, vertelt eigenaar Perry Houkes van Marina Oolderhuuske.

Eind 2014 en begin 2015 was er een reeks van vier branden in jachthavens in Midden-Limburg. Het leidde vorig jaar tot een bijeenkomst in Heel waar verontruste ondernemers met elkaar bespraken welke veiligheidsmaatregelen genomen konden worden. Houkes: „Op dit moment is het nog niet zo dat we als ondernemers weer contact met elkaar hebben gezocht. Daarbij komt dat de extra maatregelen van vorig jaar bij mij althans nog steeds gelden. Er is cameratoezicht, kentekenbewaking en je let zo goed mogelijk op. Op die manier probeer je risico’s te beperken.”

Er is tot op heden nooit iemand voor die branden van destijds veroordeeld

Ook bij Rolf Kroos, eigenaar van Nautic Krekelberg in Herten, waar op 6 december 2014 enkele boten afbrandden, zijn sinds zaterdag de zorgen weer toegenomen. „Het is sinds die tijd eigenlijk altijd oppassen gebleven. Er is tot op heden nooit iemand voor die branden van destijds veroordeeld. We wonen ook zelf op het terrein en het aantal uren slaap is na zaterdag een stuk minder geworden.”

‘Is dit weer het begin van een reeks branden?’. Een vraag die ook opkwam bij burgemeester Stef Strous van Maasgouw, maar waarop hij het antwoord ‘ja’ nog niet wil laten volgen. „Ik heb vrijdagnacht wel een paar keer gevloekt toen ik onderweg was naar de brand inWessem. Natuurlijk neemt de ongerustheid toe. Maar tegelijkertijd wil ik ervoor waken om het meteen in het rijtje van de vorige branden te plaatsen. Ik ga uit van een losstaand incident totdat het tegendeel wordt bewezen.”

Strous zegt al enkele telefoontjes te hebben gehad van ongeruste ondernemers. „Mocht er in bredere zin bij ondernemers weer behoefte zijn aan een gesprek, dan zijn we daar altijd toe bereid.”

Na zaterdag zijn we weer superalert

Het onderzoek naar de brand bij Van Kuyk Yachting aan de Waage Naak ging gisteren verder. De politie vermoedt brandstichting, maar wil niet aangeven hoe ze tot die conclusie komt. Inmiddels zijn tientallen tips binnengekomen. Daarbij ook meldingen over een jogger die rond kwart over twaalf ‘s nachts, een half uur voor de brand, op de Thornerweg in Wessem werd gezien. Tot op heden is hij echter niet gevonden. Behalve de vraag wie er achter de branden zit, ziet Sjors Winkelmolen van Eldorado parken de waarom- vraag graag beantwoord. In zijn jachthaven De Maasterp in Ohé en Laak werd in december 2014 brand gesticht. „Ik hoop niet dat dit het begin is van een hoop nieuwe ellende. Na zaterdag zijn we weer superalert, en inmiddels beschikken we over een hypermodern camerasysteem. Meer kun je niet doen. Maar vooral de vraag ‘waarom’ intrigeert me. Waar hebben we als ondernemers mee te maken? Als we dat wisten dan zou het al iets schelen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal