Weerter politiemol: 'Je bent toch geen geheim agent?'

Print
Weerter politiemol: 'Je bent toch geen geheim agent?'

Vlnr Mark M.’s advocaat Jan-Hein Kuipers, Mark M., Mark S. en zijn advocaat Marcel Heuvelmans. Achter midden rechter M. Klinkenbijl. Afbeelding: illustratie ANP

Vlak voor zijn arrestatie drinken de vermeende Weerter politiemol en zijn vrouw nietsvermoedend champagne met twee undercoveragenten. Hoe een getraind politieman tijdens een vakantie op Curaçao met open ogen in de val loopt.

„Schrijf je naam en geboortedatum maar op, dan zie ik wel wat ik kan doen.” Politieman Mark M. uit Weert keuvelt in een restaurant op Curaçao met z’n nieuwe vakantievriend, diamanthandelaar Klaas Werner Jacobs. Het is half september 2015. Mark schept op over zijn werk. Vertelt hoe de politie informatie binnenhengelt. Met infiltranten, bijvoorbeeld. En Mark vertelt dat hij veel gegevens van criminelen op kan zoeken. Da’s handig voor als je iets wil weten over je buurman, concludeert Klaas Werner. Om vervolgens te peilen of zijn naam wellicht ook in het systeem zou staan. Beide heren en hun echtgenotes zagen elkaar voor het eerst tijdens vlucht KL0785 van Schiphol naar Curaçao. Ze zaten achter elkaar in het KLM-toestel. Wat de Weertenaar echter niet weet, is dat de Jacobsjes twee undercoveragenten zijn die met opzet met hem aanpappen. Ze willen achterhalen of Mark handelt in geheime politie-informatie. 

Schrijf je naam en geboortedatum maar op...

Dat aanpappen gaat zoals het in de ‘gewone’ wereld ook vaak gebeurt: via de dames. Die ontmoeten elkaar een dag na aankomst op het strand. Marks vrouw Elena - ook wel Olena of Helena genoemd - vertelt geheim agente Monika dat ze pas een half jaar in Nederland woont. Ook vertelt ze dat Mark twee vip-kaartjes (ruim tweehonderd euro per stuk) heeft voor het optreden van DJ Hardwell op Curaçao. De twee undercoveragenten besluiten gezellig mee te gaan. Tot tevredenheid van Mark die voor 235 lokale guldens (zo’n 120 euro) een fles champagne laat aanrukken terwijl de muziek van Hardwell zo hard klinkt dat een gesprek voeren bijna onmogelijk is. 

Het vertrouwen is gewonnen. De dames keuvelen tijdens de volgende vakantiedagen over de geldsmijterij van Mark, die in het prijzige hotel Intercontinental in Kiev (kamerprijs vanaf zo’n driehonderd euro) altijd lachend wordt onthaald. 
Elena vertelt dat Mark tijdens het EK voetbal in het duurste restaurant van Kiev een doos Hollandse bitterballen laat bakken. Dat hij voor hun bruiloft alleen het duurste van het duurste wilde, inclusief een handgemaakte trouwjurk, trouwringen met meerdere diamanten en een top-fotoshoot. 

Mark laat ook op Curaçao het geld rollen

Ook op Curaçao laat Mark het geld rollen. Zo koopt hij voor 800 euro een U-Boat-horloge. Een koopje, vindt hij. Elena komt uit een vrij welgestelde familie, zegt ze. Maar ze ‘showen’ het niet zo als Mark doet. De mannen bespreken ondertussen heel andere zaken. Mark vertelt over een speciale, niet afluisterbare telefoon die hij in de markt wil zetten. Klaas Werner ziet wel iets in die handel, maar hij wil ook meer weten over de politiedossiers waar Mark toegang toe heeft. Als Mark info zou geven, zou het mes aan twee kanten snijden. Mark kan in de politiedatabank zien dat Klaas Werner betrouwbaar is. En Klaas Werner komt te weten of de Belastingdienst hem nog zoekt. Of hij dus veilig terug naar Nederland kan. De diamanthandelaar heeft nog een verzoek: kan Mark niet meteen een beoogd zakenpartner opzoeken in de politie-databank? Mark twijfelt. ‘Je bent toch geen geheim agent’, vraagt hij. De vakantievriend reageert snel. Je moet elkaar vertrouwen. Voor hetzelfde geld verlinkt Mark hem, nietwaar? 
Dat is het moment dat deWeertenaar toehapt. Geld hoeft hij niet. 

Je bent toch geen geheim agent?

Hij ziet het geven van informatie als een investering in de toekomst, stelt hij. De toekomst waarin KlaasWerner ruim vijftig afluistervrije telefoons van tweeduizend euro per stuk gaat kopen van de Weertenaar. Omdat KlaasWerner voor zaken naar Zuid-Afrika moet, spreken ze een code af. Als Mark 1,2,3 sms’t, kan de vakantievriend beter niet naar Nederland komen. Het sms’je blijft uit. Het is 28 september 2015. Iedereen is net terug in Nederland. Op een bank achter de McDonald’s in Best zitten Mark en KlaasWerner. De politieman vertelt wat hij in de systemen heeft gelezen. Dat KlaasWerner genoteerd staat voor iets met vals geld. En dat de beoogde zakenparter ooit problemen met de vuurwapenwet heeft gehad. Maar niks groots, voegt hij daar aan toe. Een dag later valt de politie bij Mark binnen, en wordt hij aangehouden. Is het contact met de undercoveragenten dan voorbij? Nee. Een dag na de aanhouding belt Monika aan bij Elena. Of ze misschien hulp nodig heeft... 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →