Enerverende maanden voor vier Limburgse profclubs

Print

Trainer Ron Elsen op de bank bij MVV Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Kan Roda JC overleven in de eredivisie? Gaat VVV zich mengen in de promotiestrijd? Haalt MVV voor het eerst in jaren de play-offs? En kan Fortuna eindelijk ontsnappen uit de kelder van het profvoetbal? Met de herstart van de voetbalcompetitie, komend weekeinde, breken enerverende maanden aan voor de vier Limburgse profclubs.

Roda JC

Zelfs in de gloriedagen van transferkoning Nol Hendriks is er zelden een seizoen geweest waarin Roda in één week zoveel spelers naar Kerkrade haalde. Technisch directeur Ton Caanen kreeg de kans om zijn meerwaarde te bewijzen en liet versterkingen vanuit alle hoeken van Europa invliegen. De manier waarop de club zich geroerd heeft op de transfermarkt is ongekend en zegt alles over de druk die in Kerkrade voelbaar is: Roda wil koste wat kost een toekomst in de eredivisie veiligstellen. De grote vraag is of dit de strategie is die Roda verder zal helpen. 

Roda wil koste wat kost een toekomst in de eredivisie veiligstellen.

Trainer Darije Kalezic wacht een veeleisende opdracht: hij zal niet alleen een nieuw en weerbaar elftal moeten smeden, maar moet ook rekening houden met spelers die teleurgesteld zijn. Tijd voor dat proces is er nauwelijks. De competitie start zaterdag alweer en daarna volgt een intensieve reeks (top)wedstrijden die nauwelijks ruimte geeft om op adem te komen. Het Parkstad Limburg Stadion zal de komende maanden ongetwijfeld weer een theater van grote emoties zijn. Maar de Roda-fans zijn al jaren niet anders gewend. 

MVV

Het mag best wel iets spannender worden in de Geusselt, iets meer reuring zou MVV weer wat meer kleur geven. Op sportief gebied kan het illustere trainersduo Ron Elsen enWim Dusseldorp, die vrijwel op basis van gelijkheid werken, het antwoord geven. Ze hebben een groep met jonge, talentvolle spelers (Jordy Croux, Stef Peeters, Santiago Palacios, Luca Polizzi) onder hun hoede die de potentie heeft om te groeien. Als de MVV-top erin slaagt om op de wintermarkt nog enkele versterkingen aan te trekken om de selectie breder en weerbaarder te maken, moet deze ploeg in staat zijn om voor het eerst in drie seizoenen weer de play-offs te halen. 

Het kan dus een mooie lente worden in Maastricht.

Positief is dat de toeschouwersaantallen, na een neergaande spiraal van een aantal jaren, weer langzaam beginnen te stijgen. Het kan dus een mooie lente worden in Maastricht. Maar dan moeten de kansen die er liggen, wel gegrepen worden. 

VVV

Prima presteren op het veld terwijl er daarbuiten onzekerheid is met betrekking tot de toekomst van de club. VVV draait er de hand niet voor om. Met halverwege slechts vier punten achterstand op Sparta mogen de Venlonaren zelfs dromen van de derde eerstedivisietitel in de clubgeschiedenis. Op vastelaoveszondaag staat dé kraker in Rotterdam tegen de koploper op het programma. Of de geelzwarten die dag in een joeksige bui richting Het Kasteel afreizen, zullen de komende drie cruciale weken gaan uitwijzen. Op papier mag de huidige runner- up niet al te veel punten verspelen in de aanloop naar de topper. Maar op papier is nog nooit een wedstrijd gewonnen, ook niet thuis tegen Almere (overmorgen!) of op bezoek in Oss (maandag al). Vooruit, ter waarschuwing nog een ontnuchterende statistiek: in de heenronde pakte VVV één punt in totaal tegen deze kleintjes. 

Is Prins Carnaval in het land, speelt VVV als een natte krant

Tot slot nog één ding: carnavalsdip! Voorzitter Hai Berden heeft in het verleden al meermaals verzucht: ‘Is Prins Carnaval in het land, speelt VVV als een natte krant’. Een dergelijke seizoensgebonden, scherpe daling in de vormcurve zou dit jaar wel héél erg slecht uitkomen. Al zou er helemaal niks mis zijn met ‘gewoon’ een plek in de top-5 bij de eindafrekening. 

Fortuna Sittard

Het is meteen do or die voor Fortuna Sittard na de winterstop. Met thuiswedstrijden tegen FC Den Bosch (vrijdag), Helmond Sport en Almere City voor de boeg en een uitduel bij Achilles’29 liggen er volop kansen om het seizoen nieuw leven in de blazen. De vier punten die de nieuwe trainer Ben van Dael pakte in zijn eerste twee duels sterken het geloof in een dergelijk scenario. Maar voor de - met name onder Peter van Vossen - bijzonder grillige Sittardse spelersgroep is niets vanzelfsprekend. Om winnend van het veld te stappen, zal Van Dael het voor elkaar moeten krijgen gemakzucht uit te bannen en de bereidheid om voor elkaar door het vuur te gaan tot het uiterste te pushen. Het weer baas worden in eigen huis moet daarin een speerpunt zijn.

Fortuna moet er meteen staan

Ook dit voetbaljaar blijkt de thuisveste een wankel bouwwerk, een lustoord voor nagenoeg iedere opponent. En dat is niet alleen fnuikend voor de plaats op de ranglijst. Erger is misschien nog wel dat het zelfs de meest doorgewinterde supporter het stadion uitknuppelde. Of de harten van die mensen nog terug te winnen zijn, zal afhangen van de resultaten in de maand januari. Eén ding is zeker: Fortuna moet er meteen staan.