‘Bram, zo gaat het niet langer’

Print
‘Bram, zo gaat het niet langer’

Bram Moszkowicz tijdens een persconferentie van de politieke partij VNL vorig jaar. Afbeelding: ANP

De politieke loopbaan van Bram Moszkowicz crashte na negen maanden ergernis en gesteggel.

Nou, dan hebben we niets meer te bespreken…” Bram Moszkowicz (55) stiefelt boos de Vondelingkamer van het parlementsgebouw uit. Hij weigert het VNL-bestuur zelfs nog de hand te schudden, kwaad als hij is dat hij zojuist eruit is gegooid als lijsttrekker. 

Zo komt na amper negen maanden een einde aan zijn politieke ‘sprookje’ van de gevallen glamouradvocaat. Het gesprek heeft nog geen vier minuten geduurd. Als het nieuws zich verspreidt, lijkt de breuk bij verrassing te komen. 

Moszkowicz komt dikwijls niet opdagen voor vergaderingen

Binnenskamers knetterde het echter al maanden. Al sinds de zomer is de relatie met VNL met de week moeizamer. Het enthousiasme is verdampt. In december concluderen de drijvende krachten achter VNL – ex-PVV’ers Laurence Stassen, Joram van Klaveren en Johan Driessen – dat het zo niet verder kan. Moszkowicz komt dikwijls niet opdagen voor vergaderingen. Verknoeit het in interviews door verkeerde standpunten in te nemen. 

En erger: hij leest de dossiers niet die VNL hem geeft. Bij de wekelijkse vergadering op maandag weet hij bij herhaling niet wat er in het partijprogramma staat. „Als hij al kwam opdagen”, zegt een betrokkene. „Want in november en december nam hij de telefoon gewoon niet eens op. Letterlijk. Twee maanden was hij totaal onbereikbaar.” 

Hoe anders was het april. Op de tonen van Frank Sinatra’s That’s Life heeft de gevallen glamouradvocaat zich gepresenteerd aan de pers in Den Haag. Bij VNL kennen ze de risico’s. Weten ze van zijn imago, zijn carrièredeuk. Het bestuur hoopt er het beste van. Een bekend gezicht kan immers ook zetels opleveren. Ze vrezen met hun relatief onbekende Kamerleden een zachte dood te sterven als partij. Het collectieve gevoel: we moeten een gedurfde stap nemen. 

Hij geeft interviews genoeg, maar ‘het echte VNL-geluid’ klinkt niet

Even lijkt dat zich uit te betalen. Peilingen tonen die eerste maanden twee zetels. „Na een paar mediaoptredens! We dachten: dit gaan we uitbouwen.” Al in juni slaat de twijfel toe. Moszkowicz heeft z’n feiten niet op een rij. Hij geeft interviews genoeg, maar ‘het echte VNL-geluid’ klinkt niet. Verder dan: ‘er moet 5 miljard naar Defensie’ of ‘er moet een vlaktaks komen’ komt hij vaak niet. Er wordt afgesproken op maandag dossiers door te nemen met het bestuur. 

Dat brengt slechts deels verbetering. „Een maandag later bleek dat hij veel niet had onthouden”, zegt een betrokkene. „Dat viel ons wel tegen, gezien zijn verleden met dossiers.” Het aantal leden van VNL stijgt ondertussen gestaag, dat verzacht de pijn. Als de duizend wordt gehaald, heeft de partij recht op ruim 400.000 euro subsidie. Dat lukt. Het zomerreces komt eraan. 

Daarna zal het wel beter gaan met Bram, hoopt men. Maar het gaat niet beter. Sterker, het gaat bergafwaarts. Als VNL in september een samenwerking aangaat met de Britse UKIP, liggen de tickets voor Moszkowicz klaar. Hij zal in Londen met UKIP-leider Nigel Farage gaan praten. Een mooi mediamoment. Maar dan belt Moszkowicz af. Weer. Hij kan niet. „Een verjaardagsfeestje of zoiets… Er was geen afspraak te maken met die man.” 

Joram van Klaveren neemt zijn plek in alle haast in, maar Moszkowicz heeft het echt te bont gemaakt. Bovendien zijn de peilingen een ramp: nul zetels. In oktober sommeert het VNL-bestuur hem. „Het moet echt beter Bram, zo gaat het niet langer”, wordt hem gezegd. Moszkowicz begrijpt het. Zegt hij. Maar na het gesprek stokt de samenwerking zo’n beetje definitief. 

De partij wil straffen, geen cursussen

Als in december in Amsterdam een joodse familie wordt aangevallen, reageert Moszkowicz via zijn Twitteraccount dat de daders ‘een cursus’ moeten volgen als straf. Op de partijkamer van VNL lezen ze het hoofdschuddend mee. De partij wil straffen, geen cursussen. 

Wanneer ze Moszkowicz hierop willen aanspreken, zegt hij de afspraak op het laatste moment af. 
Jammer, laat hij weten, maar hij moet naar Vietnam met Wibi Soerjadi voor opnames van het BNN-programma De Gevaarlijkste Wegen Van De Wereld. De druppel komt als hij bij een kerstuitzending van AT5 zegt dat hij zijn huidige politieke werk in de toekomst misschien wil combineren met de advocatuur, mocht zijn schrapping ongedaan worden. „Toen wisten we: dit houdt nu echt op.” 

Dit verhaal is gebaseerd op gesprekken met meerdere betrokkenen. Moszkowicz zelf was niet bereikbaar voor commentaar. 


 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →