Is die brandstichting in Wessem wel bewezen?

Print
Is die brandstichting in Wessem wel bewezen?

Afbeelding: archieffoto Stefan Koopmans

Directeur Henk V. van Comfortsparc in Wessem, waar precies een jaar geleden veertien luxe woonboten uitbrandden, twijfelt nog of de vuurzee is aangestoken. Dat verklaarde hij bij de politie voor wie hij honderd dagen onvindbaar was. De politie is overtuigd van brandstichting en denkt ook te weten hoe de daders te werk zijn gegaan.


Het is dinsdag 20 augustus 2015. Vanuit het politiebureau in Weert belt een rechercheur van de politie Limburg naar Henk V. uit Gastel, de mede- eigenaar en directeur van Comfortsparc in Wessem. Ruim zeven maanden eerder woedde in de haven van zijn bedrijf aan de Waage Naak in Wessem een hevige vuurzee. 

Geboren Nederweertenaar Henk V. heeft sindsdien al vaker met de politie over de brand gesproken. 
Eerst als gedupeerde; later als getuige. In augustus wil het onderzoeksteam de directeur nog eens aan de tand voelen. Nu als verdachte. 

Officier van justitie Henk Peters heeft opdracht gegeven Henk V. te arresteren als hij zich meldt. Zover komt het niet. Henk V. neemt zijn telefoon niet op. Pogingen van de Limburgse recherche om zijn verblijfplaats te achterhalen, lopen spaak. Ook V’s vrouw en dochter zeggen niet te weten waar hun man en vader is. Eigenlijk, zegt mevrouw V., kan haar dat ook niets schelen. En ze heeft helemaal geen zin om met de politie te praten. Die is sinds de brand in januari in Wessem bezig om haar familie kapot te maken. 

Hij is erg teleurgesteld in het onderzoek van de politie

Sinds die 20ste augustus zijn precies honderd dagen verstreken als de 56-jarige Henricus Mathijs V., roepnaam Henk, zich op maandag 7 december 2015 om negen uur in de ochtend meldt op het politiebureau van Roermond. Ondanks landelijke en internationale aanhoudingsbevelen is justitie er tot dan toe niet in geslaagd om het vermeende brein achter brandstichtingen in Midden-Limburg eind 2014 en begin 2015 in de boeien te slaan. 

Henk V. is op vakantie geweest, zoals hij zelf zegt. De vraag waar dat was, laat hij onbeantwoord. Die maandagmorgen krijgt Henk V. te horen dat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij brandstichtingen op zaterdag 6 december in Herten bij Krekelberg Nautic Jachtbouw, op woensdag 10 december in de Maasvilla’s in Ohé en Laak en op donderdag 15 januari 2015 in zijn eigen bedrijf, Comfortsparc Euroresorts in Wessem. „Wat is uw eerste reactie op deze verdenking?”, is de openingszet van de verhoorders. „Dat ik er niks mee te maken heb. Is die brandstichting in Wessem wel bewezen? 
Dat is de vraag”, reageert V. Natuurlijk wil het verhoorteam van Henk V. weten waarom juist hij, de gedupeerde, zich niet eerder bij de politie heeft gemeld om mee te helpen die vraag te beantwoorden.

Daar is V. helder over: hij is erg teleurgesteld in het onderzoek van de politie. „Dat is buitenproportioneel. Mijn woning werd doorzocht met veel politie in de straat. De verzekeringsmaatschappijen werden opgehitst tot het doen van aangifte en beslaglegging en wij werden beschuldigd van witwassen”. Volgens V. werden ook gemeentes tegen zijn bedrijf opgezet, en lekte justitie zijn naam naar een journalist van de Limburgse kranten. „Ik ben op vakantie geweest. Ik heb geen zin om vastgezet te worden.” 

Henk V. geeft geen krimp. Hij is onschuldig. Punt uit

Dat laatste gebeurt toch, maar niet voor lang. In het politiebureau in Roermond wordt Henk V. drie dagen lang verhoord over de branden, branden, over zijn medeverdachten en over een vermeend heimelijke ontmoeting met de partner van medeverdachte Frank V., een bekende crimineel in Limburg en Noord- Brabant. De rechercheurs bespreken met V. opmerkelijke geldtransacties voor en na de brandstichtingen, in het oog springend geschuif met verzekeringspolissen, het ontslag van een beveiliger een paar maanden voor de brand en over het feit dat op de dag van de brand geen beveiliging in Wessem was. V. wordt ook aan de tand gevoeld over opmerkelijke telefoongesprekken, verdachte sms-berichtjes en geforceerde sloten in de afgebrande woonboten. Henk V. geeft geen krimp. Hij is onschuldig. Punt uit. 

Heel vaak gaan de verhoren ook over Frank V., een crimineel uit Eindhoven die tot jaren cel is veroordeeld voor gewelddadige overvallen op een alleenstaande boer in Reuver en - verkleed als politieman - op een woning in Velden in februari 2015. De recherche heeft geturfd dat Henk V. op relatief korte termijn 166 keer contact heeft gehad met deze zware jongen. Henk V. windt er geen doekjes om dat hij al jaren bevriend is met Frank V. Inmiddels heeft hij het wel met hem gehad. Die kameraadschap, zegt Henk V., was zo hecht dat hij hem inderdaad in de gevangenis 24 keer 250 euro per maand heeft overgeboekt als vriendendienst. De verhoorders vragen Henk V. in dit verband ook naar vermeende afpersingen. 

De rechercheurs hinten op de contacten die zijn medeverdachte en vriend schijnt te hebben met motorclub Satudarah

Was hij niet gedwongen om V. te betalen? De rechercheurs hinten op de contacten die zijn medeverdachte en vriend schijnt te hebben met leden van motorclub Satudarah. Nee, Henk V. is niet afgeperst. Henk V. breekt niet. Hij heeft niets met de brandstichtingen te maken. 
Zo is het, en niet anders. En dat de brand in zijn eigen bedrijf in Wessem is aangestoken, moet - zoals gezegd - nog maar aangetoond worden. 

Na drie dagen moet de politie Henk V. , naar wie ze honderd dagen tevergeefs heeft gezocht, vrijlaten. Hij blijft verdachte. Toch zal ook V. inmiddels met plezier hebben vernomen dat, weliswaar voorlopig, alleen maar verdachten van de havenbrand in Ohé en Laak voor de rechter moeten verschijnen. 

Henk V. is daar niet bij. Wel zijn oude maat Frank V., van wie de politie sterk vermoedt dat hij ook aan de brandstichting een jaar geleden in Wessem meedeed. Speelde Henk V. ook een rol? Waarom en waarover hadden beide mannen een dag voor en een dag na de brand inWessem contact met elkaar? Henk V. kan zich weinig meer herinneren van die contacten en meer dan 160 andere. „Als die aantallen kloppen, is dat niet verboden en zegt dat niets.” 


 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →