Britse acteur Alan Rickman (69) overleden

Print
Britse acteur Alan Rickman (69) overleden

LONDEN (ANP) - De Britse acteur Alan Rickman, vooral bekend uit de Harry Potterfilms, is op 69-jarige leeftijd overleden in Londen. Dit meldde de Britse krant The Guardian donderdag.

De film- en theateracteur geldt als een van de meest geliefde en bewonderde Britse acteurs van de afgelopen dertig jaar. Rickman leed aan kanker.

De acteur, met zijn lome dictie herkenbaar voor vele generaties, vond een nieuwe schare fans met zijn rol als professor Sneep in de Harry Potterfilms. Maar Rickman had toen al een hele loopbaan achter de rug, sinds hij in 1988 wereldwijd succes had als Hans Gruber, de sardonische, lafhartige tegenstander van Bruce Willis in Die Hard. De rol werd hem aangeboden twee dagen na aankomst in Los Angeles, toen hij 41 jaar was.

Gruber was de eerste van drie memorabele slechteriken die Rickman speelde; hij was ook de extravagante sheriff van Nottingham in Robin Hood: Prince of Thieves uit 1991 en de angstaanjagende Raspoetin in een veelgeprezen HBO-film uit 1995.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →