Meeste Oscar-nominaties voor The Revenant

Print
Meeste Oscar-nominaties voor The Revenant

LOS ANGELES (ANP) - De film The Revenant heeft de meeste nominaties voor een Oscar in de wacht gesleept. De rolprent, met Leonardo DiCaprio, is onder meer kanshebber in de categorie beste film en beste mannelijke hoofdrolspeler. The Revenant kreeg twaalf nominaties.

De winnaars van de Oscars, de belangrijkste onderscheidingen in de filmwereld, worden op 28 februari voor de 88e keer bekendgemaakt.

Andere films die zijn genomineerd voor beste film zijn: The Big Short, Bridge of Spies, Brooklyn, The Martian, Room en Spotlight. Leonardo DiCaprio heeft in de categorie beste acteur onder anderen concurrentie van Matt Damon (The Martian) en Michael Fassbender (Steve Jobs). In de categorie beste actrice staan onder anderen Cate Blanchett (Carol), Jennifer Lawrence (Joy) en de bijna zeventigjarige Charlotte Rampling (45 Years) op de lijst. De even oude Sylvester Stallone is genomineerd voor beste mannelijke bijrol (Creed).

Beste regisseur

Op het lijstje van de Oscar voor de beste regisseur prijkt Alejandro G. Iñárritu (The Revenant), naast onder anderen Lenny Abrahamson (Room) en Adam McKay (The Big Short). Bridge of Spies, Spotlight en Ex Machina komen in aanmerking voor de Oscar voor het beste originele script.

Vrijwel direct na de bekendmaking van alle lijsten, brak in de Verenigde Staten kritiek los over het feit dat de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences uitsluitend blanke acteurs en actrices heeft genomineerd. Prominente zwarte acteurs die ontbreken zijn Samuel L. Jackson, Will Smith en Idris Elba. De kritiek heeft extra kracht, omdat ook vorig jaar zwarte acteurs en actrices ontbraken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →