Huizenverkoper heeft wind in de rug

Print
Huizenverkoper heeft wind in de rug

Afbeelding: Fotolia

De woningmarkt herstelt sneller dan verwacht. Als het zo doorgaat, liggen de huizenprijzen over ongeveer drie jaar alweer op het niveau van 2008.

De extreem lage hypotheekrente in combinatie met het gestegen consumentenvertrouwen hebben gezorgd voor 20 procent meer verkochte woningen in het afgelopen jaar. De hypotheekrente bedroeg voor de uitbraak van de crisis gemiddeld 5,5 procent, nu is die gedaald naar 2,5 tot 3 procent. 

Dat scheelt behoorlijk in de maandlasten en zorgt voor een flinke opleving van de woningmarkt. Eigenlijk gaat het al sinds het dieptepunt van de verkopen in 2013 elk kwartaal een beetje beter. Begin 2014, toen de prijzen net weer begonnen aan te trekken, dacht Ger Hukker van makelaarsvereniging NVM dat het nog minstens vijftien jaar zou duren voordat de markt de crisis te boven zou zijn. Maar inmiddels is de prijsdaling van 20 procent die na 2008 ontstond, al voor ruim de helft goedgemaakt. Met andere woorden: gemiddeld komt een woning nu 10 procent goedkoper in andere handen dan voor aanvang van de crisis, maar die gemiddelde woning is wel 10 procent duurder dan op het dieptepunt van de crisis. 

Dat je nu meer eigen geld moet meenemen om een huis te kopen, lijkt de markt niet te beïnvloeden

Aan de daling van de vraagprijs is het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds het begin van de crisis een eind gekomen. Het gaat zelfs zo goed dat overheidsmaatregelen om hypotheekrisico’s te beperken, die normaal een sterk remmend effect zouden hebben, nu amper merkbaar zijn. „Het feit dat je nu meer eigen geld moet meenemen om een huis te kopen en dat je ook minder mag lenen, lijkt de markt niet te beïnvloeden”, constateert Hukker. 

De NVM-voorzitter gaat ervan uit dat het politiek voorlopig rustig zal blijven. Hij voegt er wel aan toe dat gebeurtenissen als een mogelijke val van het kabinet, een economisch drama in China of grote aanslagen nog roet in het eten kunnen gooien. 

Hukkers voorspellingen voor de woningmarkt zouden er ook zomaar weer anders uit kunnen zien als de Europese Centrale Bank (ECB) opeens stopt met het kunstmatig laag houden van de rente in Europa. Dan zou het herstel van de prijzen langer kunnen duren. 

De situatie op de woningmarkt verschilt uiteraard per regio. In een stad als Amsterdam, waar woningen in één jaar 17 procent duurder werden, liggen de prijzen al boven het oude niveau, maar in andere regio’s begint de ‘lente op de markt’ nu pas. Gemiddeld werd in het afgelopen kwartaal een woning volgens de NVM 5 procent duurder verkocht dan een jaar geleden. 

Maar de NVM heeft - met name in Limburg - niet de hele markt in handen. Volgens het Kadaster, dat wel alle transacties registreert, steeg de koopsom vorig jaar met 3,5 procent. In Noord-Limburg meldt NVM in het afgelopen kwartaal een prijsstijging van 2,9 procent, in de regio Weert 3,8 procent en in Zuid-Limburg zelfs 5,2 procent. De regio Roermond was een negatieve uitschieter met een gemiddelde prijsdaling van 2,4 procent. De verkooptijden van woningen zijn in een jaar tijd met ruim 17 procent gedaald. In 2013 duurde het gemiddeld een halfjaar, nu worden huizen in 3,5 maand verkocht. 

Lees ook de woonbijlage vandaag bij de krant, of kijk op Krant Digitaal


 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen