Alsof de vrouw een soort publiek bezit is

Print
Alsof de vrouw een soort publiek bezit is

De gebeurtenisen in Keulen deden veel vrouwen de straat opgaan om te protesteren tegen seksueel geweld. Afbeelding: ANP

Veel mannen vinden het normaal om ongevraagd aan vrouwen te zitten, zegt Emma Wesseling (20). Ze maakte het maar al te vaak mee. „Blijkbaar zit dat diep in onze samenleving: het idee dat vrouwen uiteindelijk toch objecten zijn, waar je mee kunt doen wat je wilt.”

‘Ik wist als tiener al dat je moet oppassen.Wat je draagt, waar je loopt, waar je uitgaat. Ik groeide op in Almere en daar kon ik als 16-jarige echt niet alleen op stap, en ook niet met alleen vriendinnen. Mannen die twee keer zo oud waren als ik die me nariepen of aan m’n billen zaten: het overkwam ons elke week. Ik merkte dat veel mannen er lacherig over deden, het als iets onschuldigs zagen. 
‘Gewoon een beetje voelen’, dat soort teksten. Maar ik ervaarde het als intimiderend. Alsof het lichaam van een vrouw een soort publiek bezit is.”

Alsof het typisch gedrag van vluchtelingen is om aan jonge meiden te zitten

„Het debat dat sinds Keulen gevoerd wordt, bevalt me niet. Want het gaat helemaal niet over die vrouwen, en over het vreselijke dat ze hebben meegemaakt. Het gaat alleen maar over het vluchtelingendebat. Er is daar iets vreselijks gebeurd, maar het wordt gebruikt om een complete groep mensen weg te zetten. Alsof het typisch gedrag van vluchtelingen is om aan jonge meiden te zitten.” „De ondertoon is: wij blanke mannen doen dat niet. Maar die mannen die in Almere elke week aan mij en mijn vriendinnen zaten, waren echt geen vluchtelingen. Heel veel Nederlandse mannen vinden het – zeker na een paar drankjes – normaal om aan meiden te zitten. Blijkbaar zit dat diep in onze samenleving: het idee dat vrouwen uiteindelijk toch objecten zijn, waar je mee kunt doen wat je wilt.”

Hij wist dat ik niet wilde. En toch ging hij door

„In december 2014 had ik een blind date, via Tinder.We dronken wat bij hem op de bank en ineens begon hij aan me te zitten. Het ging zo snel, ik begreep niet wat er gebeurde. Ik bevroor. Pas toen ik moest huilen, stopte hij.” „Het duurde een paar dagen voordat ik besefte dat ik verkracht was. Eerst dacht ik: hij heeft me niet de bosjes in gesleurd, hij heeft me niet gedwongen, ik heb geen blauwe plekken – dus ik ben niet verkracht. Maar het punt was: ik had ‘nee’ gezegd. Hij wist dat ik niet wilde. En toch ging hij door.”

„Ik heb geen aangifte gedaan. Dat was zijn woord tegen het mijne geworden, een gevecht dat ik moeilijk zou kunnen winnen. Ik heb hem nog wel een keer gesproken, en verteld wat het met me had gedaan. 
Dat het steeds terugkomt, dat ik het sindsdien moeilijk vind om relaties aan te gaan, ook vriendschappen. 
Dat het me heeft beschadigd en dat het nog steeds pijn doet.”

„Maar hij geloofde het niet zo. Hij had het idee dat ik toch al psychische problemen had, en dat deze ervaring de druppel was geweest. Want zo erg was het nou ook weer niet geweest. Typerend voor hoe de meeste mannen er nog steeds tegenaan kijken. Dat hij zo denkt, neem ik hem niet eens kwalijk: het zit zó ingesloten in de heersende manier van denken.”

„Het zal nog lang duren voor dat echt verandert, maar ik wil er wel iets aan doen. Daarom heb ik een blog geschreven over wat me overkwam, en daarom wil ik er ook in de krant over vertellen. Als we niet blijven uitleggen wat er verkeerd zit, verandert het nooit.” 


 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen