Lies, mijn Facebook-vriendin

Print
Lies, mijn Facebook-vriendin

Afbeelding: Robert Muts

Het is de laatste weken een ware plaag. Limburgse meisjes, allemaal razend knap, sexy en intelligent (gestudeerd aan de Universiteit van Maastricht!), die vriendin willen worden van Limburgse mannen op Facebook. Wat ze willen ze? Relaties? Cyberen? Nee. Geld en passeerwoorden. Over speervissers met tuitlippen.

De laatste tijd krijg ik op Facebook veel vriendschapsverzoeken van jonge meiden uit Limburg. En niet alleen ik, blijkt uit een rondvraag onder collega’s, bekenden en vrienden. Bijna allemaal studeren de meiden aan de Universiteit van Maastricht. Of, als ze echt heel piep zijn, aan het Arcus College in Heerlen. Hun profielfoto’s vertonen veel overeenkomsten. De meiden zijn zonder uitzondering knap. En meestal kijken ze in de camera met een zwoele oogopslag en tuitlippen die gekopieerd lijken uit de Donald Duck. Ze hebben namen als Lies Reef. Of Jacqueline Masters. Of Veronique Lahaye. Neem nou die Veronique, mijn favoriet. Op haar FB- profielfoto kijkt ze in de camera met haar handen achter haar hoofd. Lange, donkere haren. Een tattoo op haar linkerpols. Amandelvormige ogen. Iets oosters heeft ze. Indonesisch misschien? Volgens haar profiel woont ze in Heerlen en is ze daar ook geboren. Op 10 juli 1985. Ze heeft 456 vrienden. En nu wil ze mij ook als vriend.

Ze heeft 456 vrienden. En nu wil ze mij ook als vriend

En dan is er Lies Reef. Die heeft niet achteraan gestaan toen werd uitgedeeld, zou mijn vader hebben gezegd als hij nog leefde. Lies heeft maar 8 vrienden maar daar zit wel een bekende collega-journalist onder zie ik. Dat wekt vertrouwen. Lies is van 1990. Op haar profielfoto loopt ze met haar beste duckface over straat met een grote zonnebril op haar fraaie neus. De aandacht wordt echter getrokken door het kabeltruitje met V-hals dat ze draagt waardoor je een veelbelovende inkijk krijgt in haar rue d’amour. Lies studeerde aan de Universiteit van Leuven. Interessant allemaal. Nog interessanter wordt het als ik de foto van Lies door Google Image haal. Dan kom ik erachter dat ze, op Instagram, plots Isa Marlena heet. Daar staan tal van foto’s van haar. Veel selfies via de spiegel in Kim Kardashian-stijl: kont naar achteren, borsten naar voren, lippen getuit. You are so beautiful! reageren haar mannelijke bewonderaars. Isa heeft ook vriendinnen die uit dezelfde genenpoel afkomstig lijken. Veel dubbelselfies dus. Wacht eens even. Ik vind Isa nog een keer. Nu heet ze Nela Sisevic en heeft ze ook een kind en een vriend. En nu ik toch bezig ben: Veronique Lahaye, mijn oogappel uit Heerlen, vind ik na enig speuren ook terug als 

You are so beautiful! reageren haar mannelijke bewonderaars.

Alysia Rose Lopez (16), Roxanne (18, met thuisproblemen nog wel) en Emily Brown (17). Tja. Duidelijk is dat Lies, Jacqueline en Veronique niet bestaan. De foto’s zijn misschien wel echt (hoewel hevig gefotoshopt vermoed ik) en waarschijnlijk gejat van modellensites, datingsites of van andere Facebook- accounts van would be-starlets. Wat gebeurt er als je zo’n vriendschap accepteert? Dan krijg je, meestal na een paar uur, een eerste particulier bericht via messenger. Met een tekst in de stijl van ‘Hallo Johan, mail mij alsjeblieft op ……….@hotmail.com.’ Als ik ‘Lies’ zou mailen, weet ze mijn mailadres en dan zal ze me een nieuwe mail sturen die, als ik die zal openen (of een als pdf vermomd attachment zal aanklikken) een Trojaans paard zal installeren. Dat virus zal zich richten op alle persoonsgevoelige gegevens op mijn pc zoals passeerwoorden. Als ik ‘geluk’ heb, zal ze me slechts proberen te verleiden om lid te worden van een extreem dure datingsite of me vragen wat geld te sturen voor een dringend noodzakelijke operatie (niet voor haar gezicht of borsten natuurlijk, maar voor een ziek familielid). Uit onderzoek blijkt dat veel mannen gevoelig zijn voor dit soort scams (oplichterstrucs). 

Wat gebeurt er als je zo’n vriendschap accepteert? 

Een paar jaar geleden waren dergelijke pogingen meestal heel erg doorzichtig. De foto’s waren doorgaans ordinair en de gebezigde taal (meestal een resultaat van Nigeriaans-Nederlands of Oekraïens-Nederlands uit de Google Translate- machine) onnozel. Maar nu schrijven ‘ze’ goed, is duckface internet- esperanto geworden en penetreren ze via echte vrienden je netwerk. De jacht is geopend.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →