Voor een prikkie naar het theater

Print
Voor een prikkie naar het theater

Afbeelding: Mijntje Wismans

Drie Limburgse theaters deden mee aan het Theaterweekeinde om zo nieuw publiek voor zich te winnen of vaste klanten eens iets anders te laten proberen.

Heel veel kinderen bevolken deze zaterdagmiddag Theater De Maaspoort in Venlo. Hun ouders hebben gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om met hun kroost voor een tientje per kind of volwassene de Eftelingmusical De Sprookjesboom te zien. De zaal, die plaats biedt aan zo’n 750 mensen, is op enkele kaartjes na uitverkocht. Het is daarmee meteen de best bezochte voorstelling in De Maaspoort dit Theaterweekeinde. Het is ook veel drukker dan normaal bij een kindermusical in Venlo. Volgens een woordvoerster van De Maaspoort ligt dat gemiddelde bezoekersaantal op 550. Sowieso is het Theaterweekeinde in Venlo een succes. De 8 voorstellingen trokken in totaal zo’n 1500 liefhebbers, terwijl er normaal in een hele week zo’n 700 komen. 
Je kunt dus zeggen dat de formule van het Theaterweekeinde, dat afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag voor het eerst werd gehouden, werkt. De opzet is, om met een vast gereduceerd entreetarief van tien euro per voorstelling mensen te lokken die anders nooit naar het theater gaan. Maar ook om oude klanten opnieuw binnen te halen. En vaste bezoekers te verleiden eens een totaal ander genre dan normaal te beproeven. In het Theaterweekeinde werken het Nationaal Theater Fonds, het Prins Bernhard Cultuur Fonds, de Bankgiroloterij, producenten en de deelnemende theaters samen.

Mensen te lokken die anders nooit naar het theater gaan.

Dat de formule aanslaat, bewijzen de reacties van bezoekers in Venlo. Geert Burhenne uit Tegelen weet via Facebook van het theaterweekeinde. „Ik dacht: voor een tientje naar De Maaspoort, dat is niet gek”, zegt hij. Dus is hij met zoontje Kymani van tweeënhalf - die nu voor het eerst een theater bezoekt - speciaal voor De Sprookjesboom gekomen. „Maar het grappige is, dat ik nu tevens al heb gekeken of er in de rest van het programma niet nog iets voor mezelf zit.” Jeroen van Dijk uit Grubbenvorst is er met zijn dochtertje Marit van vier en zijn zes jaar oude zoontje Jonas. Voor hem is de lage prijs niet de enige reden om vandaag De Maaspoort te bezoeken. Van Dijk: „We gaan anders ook wel eens hier naar een voorstelling. Maar dat tientje maakte het toch wat interessanter. Dus gaan we dit jaar tweemaal in plaats van één keer.” Regine Küsters uit Venlo werd door haar schoonzus gewezen op het gereduceerde tarief. Zodoende bezoekt haar zesjarige dochter Imke voor het eerst een musical. „Ze was er helemaal opgewonden van. Vanmorgen bij het opstaan vroeg ze meteen: gaan we nu naar het podium?”, vertelt ze.

We gaan dit jaar tweemaal in plaats van één keer.

De twee andere deelnemende theaters in Limburg waren die in Heerlen en Sittard. In Heerlen was het weekeinde net zo’n succes als in Venlo. Het theater geeft geen bezoekersaantallen prijs, maar stelt dat het de verwachting voor de acht voorstellingen tot op enkele procenten heeft gehaald. In Sittard zat het carnaval het Theaterweekeinde dwars. Daar werd onder meer zaterdagavond in de schouwburg de nieuwe prins van De Marotte uitgeroepen. Het maakte dat er maar één voorstelling kon worden gegeven. Die trok niet zo heel veel bezoekers. Maar waarschijnlijk doen ze in Sittard volgend jaar evengoed weer mee. In Venlo en Heerlen weten ze dat al zeker. Directeur Bas Schoonderwoerd van Heerlen spreekt van ‘een veelbelovende start’ en hoopt dat andere Limburgse theaters ook mee gaan doen.

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen