In het spoor van de vrouwen

Print
In het spoor van de vrouwen

Afbeelding: Ermindo Armino

In het spoor van de Nederlandse vrouwen lijkt nu ook de Oranje-mannenploeg de jarenlange status van ‘handbaldwerg’ van zich af te werpen. Na de galavoorstelling tegen Zwitserland (34-21) is het team van bondscoach Joop Fiege nog één stap verwijderd van deelname aan het WK.

Het contrast is nog altijd immens. Waar voor de vrouweninterland op 9 maart in Almere tegen Spanje de 2200 beschikbare tickets binnen een uur uitverkocht waren en het handbalverbond nog duizenden kaarten meer had kunnen verkopen, bleef de teller gisteren in Sittard bij het WK-kwalificatieduel van de mannen tegen Zwitserland op 1400 steken. Genoeg om de tribunes leuk te vullen, maar te weinig om mee te tellen onder de grootmachten. „Al zullen ze internationaal na deze uitslag wel rekening met ons gaan houden”, plaatste Joris Baart uit Geleen, met zes treffers topscorer aan Nederlandse zijde, de prestatie van de Oranje-mannen in een ander perspectief.
Nederland-Zwitserland leek op voorhand een duel tussen evenknieën. Europese middenmoot, niet meer en niet minder. Oranje toonde in de twee duels echter aan het niveau van de Zwitsers, met in hun midden de Europese topspeler Andy Schmid, ontstegen te zijn. Na de 21-24 zege in Aarau veegde Oranje in Sittard de vloer aan met de Zwitsers: 34-21.

Ze zullen internationaal na deze uitslag wel rekening met ons gaan houden.

Met zeven Limburgers in de selectie was het duel al na tien minuten beslist nadat Nederland vijf keer op rij had gescoord en comfortabel met 8-2 leidde. Het noopte de Zwitserse coach tot rigoureuze en risicovolle maatregelen, die averechts werkten en de uitmuntende Oranje-goalie Gerrie Eijlers in staat stelden vanaf eigen doel twee treffers te scoren. Een unicum in het internationale handbal. Tevens het startsein voor een handbalfeest vol frivoliteiten dat pas eindigde toen een monsterscore in het verschiet lag en de concentratie afnam. De 34-21 overwinning liegt er niet om en Nederland zal niet langer de favoriete opponent zijn als over twee weken de loting volgt van de play-offs met als inzet een plekje bij het WK van 2017 in Frankrijk. Oranje wordt gekoppeld aan een Europees land dat bij het EK dat momenteel gaande is buiten de top-3 eindigt, WK-thuisland Frankrijk niet meegerekend. „Daar zitten landen bij waar we kansen tegen hebben”, is Joris Baart overtuigd. De Gelener was zondag middelpunt van een Oranje-feestje dat bestond uit een rondedans en een klaterend applaus van de fans. Baart haalde Wit-Rusland aan, dat zondag verraste op het EK door IJsland te verslaan, maar vorige week bij een toernooi in Rusland door Oranje nog op een gelijkspel werd gehouden.

Er zitten landen bij waar we kansen tegen hebben.

De opbouwspeler van Lions wil er maar mee aangeven dat ook het Nederlands mannenhandbal aan een opmars bezig is. Nu staat die ploeg nog in de schaduw van het vrouwenteam, dat vorige maand tweede werd bij het wereldkampioenschap. Een ploeg die Nederland enthousiast voor de handbalsport heeft gemaakt, zoals goalie Tess Wester gisteren in Sittard beleefde. Bij haar bezoek aan de interland werd ze omsingeld door handtekeningenjagers.„Als we blijven investeren in trainingsuren en gedegen stages liggen er ook voor ons kansen. Dat blijkt nu we twee weken samen zijn geweest en een aantal pittige oefenduels hebben gespeeld”, zegt Baart, die echter ook memoreert dat de Nederlandse competitie een sta-in-de-weg is. „Om individueel verder te groeien moet je naar het buitenland gaan.” Zelf heeft de Gelener die ambitie ook. „Ik wil me verder ontwikkelen en heb plannen om naar het buitenland te gaan.” Nu is dat nog niet weggelegd voor de schutter, die zich vandaag meldt in Heerlen voor zijn studie fysiotherapie en vanavond onder leiding van Monique Tijsterman met Lions de training oppakt met het oog op de confrontaties in het EHF-cuptoernooi.

Om individueel verder te groeien moet je naar het buitenland gaan.


Een soortgelijke carrièreplanning als Baart heeft ook Luc Steins voor ogen. De kleine, maar machtige spelverdeler stond in de middencirkel als laatste nog handtekeningen uit de delen, als teken van zijn populariteit onder de handbalfans. Steins ziet de mannenploeg niet zo een-twee-drie op het niveau van de vrouwen komen. „Maar dat komt omdat de concurrentie bij de mannen groter is.” Steins wil echter ook doorliften op het succes van gisteren. „We hebben nu een generatie handballers met mogelijkheden.” Assistent-bondscoach Gino Smits geeft aan dat er een proces gaande is met een veelbelovende toekomst. „Bij deze groep zitten jongens die een jeugd-WK hebben gespeeld. Die weten welk traject er nodig is om de top te halen, net als ervaren jongens als Eijlers en Van Olphen die op het hoogste niveau in Duitsland spelen.” De planning is dat de Oranje-mannen vanaf 2020 structureel deelnemen aan grote eindtoernooien. „Maar als we doorgaan als vandaag kunnen we misschien zelfs al eerder instappen”, concludeert de Limburgse coach na de galavoorstelling van Oranje tegen Zwitserland.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →