Ieder mens heeft een ‘cirkel van invloed'

Print
Ieder mens heeft een ‘cirkel van invloed'

Afbeelding: Fotolia

In een gesprek met de Britse schrijver Julian Barnes in de Volkskrant halen de interviewers deze zin aan: ‘De natuurlijke voortgang van het mensenleven is van optimisme naar pessimisme, en een gevoel voor ironie helpt om het pessimisme te temperen, helpt om evenwicht, harmonie te scheppen’.

Af en toe overkomt me dat. Dat ik een zin lees en denk: wat daar staat, verklaart waarom ik nu de dingen doe die ik doe en denk wat ik denk. Op een dag word je wakker en besef je dat er te weinig tijd over is om nog erg veel energie te steken in missies waarvan de uitkomst al vast staat. Ik weet niet meer precies wie op welke heisessie ergens in het land tegen me repte over ‘cirkels van invloed’. Ieder mens heeft een ‘cirkel van invloed’. Die kan klein zijn of groot. Meestal klein. Binnen die cirkel kun je het gedrag of de gedachten van mensen beïnvloeden. Alle energie die je steekt in het beïnvloeden van mensen buiten je cirkel gaat verloren. Die pogingen putten je alleen maar uit terwijl alles wat binnen je cirkel lukt, energie kan geven. 
Sommige mensen zijn hun hele leven bezig met het zoeken naar de afmetingen van hun cirkel. En soms komt die dag dat je precies weet waar die lijn loopt. Een leuke ervaring is dat meestal niet, wel een leerzame. Om je te beschermen tegen het lichte gevoel van malaise waar deze ontdekking mee gepaard gaat is er de ironie. Een medicijn dus. 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →