De buurt is klaar met Ellie, maar de advocaat redt haar

Print
De buurt is klaar met Ellie, maar de advocaat redt haar

Afbeelding: ANP

„Uiteraard voel ik de existentiële behoefte om mijn cliënt te vuur en te zwaard te verdedigen en haar uiteindelijk zegevierend op het schild te hijsen, ware het niet dat ik vast moet stellen dat de onmacht die mijn cliënt uitstraalt inmiddels is overgeslagen naar mijn eigen persoon.”

Een welluidende zin, onmiskenbaar afkomstig van Theo Hiddema, die zijn juridische kennis en zijn excellente flux de bouche inzet voor Ellie, een volkse vrouw van middelbare leeftijd met grote oorringen. 
Met de imposante openingszin probeert Hiddema de rechter duidelijk te maken dat zelfs hij weinig kan doen om deze furie, zoals hij Ellie omschrijft, van een bestraffing te redden. Geen megazaak voor de Limburgse ridder, maar wel voor de boze buurtbewoners die de zittingzaal bevolken. 

Kern van het probleem: Ellie en alcohol. Ik moet mijn stress verdringen, zegt Ellie. Maar ze maakt niet duidelijk wat die stress veroorzaakt. Ellie is eerder veroordeeld vanwege agressieve uitspattingen als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Ze moest de rechter beloven dat ze niet meer zou drinken. Maar Ellie is alweer geruime tijd in de olie. Drie pakken Liebfraumilch, goedkope zoete rijnwijn, gaan er elke dag doorheen. Liebfraumilch klinkt toch heel lieftallig, probeert Hiddema. 

Lieftallig is de uitwerking van dat permanente slempen bepaald niet geweest. Ellie heeft de buurt behoorlijk geterroriseerd. Eén buurtbewoonster heeft ze gestompt en geslagen. Een andere werd in het gezicht gekrabd. Een derde werd zo hard aan het haar getrokken dat er een kale plek ontstond. 

Bij meerdere buurtbewoners dreigde ze hun huis in de fik te steken. Maar Ellie weet van niks. Allemaal gelogen, zegt ze. En ze is gestopt met drinken. Ellie praat moeizaam. Omdat ze weer drinkt, roept een blonde vrouw met een witte technobril vanuit de zaal. Ze heeft Ellie van de week nog gezien bij de Jumbo, waar ze een pak van haar favoriete drank inkocht. Er zijn getuigen van Ellies strafexpedities. En de verwondingen die de buurtbewoners hebben opgelopen, zijn vastgelegd op foto’s. Maar Hiddema zou Hiddema niet zijn als hij niet toch nog een gaatje ontdekt. Meneer de rechter, mijn juridisch hart springt open, zegt hij. De advocaat heeft een foutje gedetecteerd in de dagvaarding. Verkeerde datum voor een van de delicten. En daardoor komt Ellie er vanaf met veertig uur werkstraf. Ze mag zes maanden geen alcohol drinken en zal daarop gecontroleerd worden. 

De buurt is klaar met u, constateert de rechter. Dat klopt. En vandaag nog meer. De boze burgers zijn woedend door de zet van Theo Hiddema. Zo’n lage straf! Dit is mishandeling en bedreiging, schreeuwt een magere vrouw met zwarte bril. Schande! 

Ze moet de straat uit! Die vrouw is levensgevaarlijk! Hiddema glimlacht minzaam. Die veertig uur kan ik in vrede accepteren, zegt hij tot slot. En Ellie? Die ziet er vermoeid en gestrest uit. Een pak Liebfraumilch zou er nu wel in gaan. 

Sommige namen van personen zijn uit privacy-overwegingen veranderd. 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →