Roda-puzzel krijgt nog geen vorm

Print
Roda-puzzel krijgt nog geen vorm

Ook Roda-debutant Rydell Poepon kon het verschil niet maken. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Een grondige verversing van de selectie was bittere noodzaak, zo oordeelde de top van Roda JC in de winterstop. Maar na weer een bittere nederlaag, zaterdag tegen AZ (0-1), is het spanningsveld rond de Kerkraadse ploeg alleen maar groter geworden.


Als een verwarrende, gecompliceerde puzzel van Ravensburger, zo ligt Roda JC momenteel op tafel, na een roerige start van het jaar 2016. Een invasie van nieuwe spelers, een grote tijdsdruk en een pijnlijke nederlaag die de urgentie van een ommekeer alleen maar groter maakt: makkelijker wordt het bepaald niet voor de gezagvoerders die aan de knoppen zitten in Kerkrade, waar de afstand tot de zo gevreesde rode streep nog slechts een paar millimeter is. Terwijl technisch directeur Ton Caanen de transfermarkt afstroopt om nóg meer vers bloed in de selectie te pompen, moet trainer Darije Kalezic de vele stukjes in elkaar leggen. 

Kerkrade snakt naar een oppepper

Maar van een meesterwerk dat langzaam vorm krijgt, was zaterdag tegen AZ nog geen glimp te zien, op een avond waarop de 13.516 toeschouwers in het ijzige Parkstad Limburg Stadion dezelfde manco’s als voor de winterstop zagen. Geen over-mijn-lijk-mentaliteit in de defensie, te weinig lef en creativiteit op het middenveld en - bovenal - een schrijnend gebrek aan koelbloedigheid in de aanval: het Roda JC van januari 2016 is nog niet veel anders dan het Roda JC van eind 2015. Zeker, een coach heeft tijd nodig om een nieuw elftal te bouwen. 

Maar tijd is er amper, nu de wedstrijden elkaar in een hoog tempo opvolgen. De vraag is in hoeverre de Roda-top zich dat gerealiseerd heeft, toen besloten werd tot een uitzonderlijke facelift van de selectie. 
De renovatie zal zich bovendien moeten voltrekken in een spanningsveld dat groter en groter wordt. Zaterdag werden twee negatieve clubrecords neergezet: veertien competitiewedstrijden op rij zonder overwinning en acht thuisduels in successie zonder zege. Kerkrade snakt naar een oppepper, een hartverwarmer, een sportieve jenever die de maag in vuur en vlam zet. 

Drie van de vijf nieuwelingen mochten zaterdag in de basis starten, in elke linie één: Jordy Buijs (verdediging), Marcos Gullón (middenveld) en Rydell Poepon (aanvaller). Ze bleken nog niet in staat om Roda naar een hoger niveau te tillen. Buijs werd bij de enige goal van de wedstrijd, al na vijf minuten, in de lucht afgetroefd door Vincent Janssen, nadat Hicham Faik zich bij de zijlijn had laten piepelen. 

De oud-speler van Heerenveen lijkt na een lange periode van afwezigheid wedstrijdritme te missen. 
Pas in de tweede helft, toen Roda na de rode kaart van Luckassen 35 minuten met een meerderheid speelde, gaf hij meer impulsen aan zijn ploeg. Gullón is een typische Spaanse voetballer: veel korte en verfijnde passes. Maar in zijn eerste wedstrijd in Nederland kon hij nog niet zijn stempel drukken op het spel. Poepon werkte hard en oogde gretig, maar was ongelukkig in de afwerking, net als zoveel andere Roda- spelers in het stormachtige, maar vruchteloze offensief na rust. 

Durft hij met de vele nieuwelingen de behoudende tactiek te verlaten? 

Ook Kristoffer Peterson, de vierde aanwinst die in actie kwam, kon tijdens zijn invalbeurt niets forceren. 
Interessant wordt nu hoe Kalezic de puzzel verder gaat leggen, zeker nu aanwinst nummer vijf (Ugur Inceman, zaterdag nog niet speelgerechtigd) en nummer zes (Georgi Zhukov, gisteren vastgelegd) zich ook nog aandienen. Gaat hij het elftal nog verder op de schop nemen? Durft hij met de vele nieuwelingen de behoudende tactiek te verlaten en meer risico’s te nemen? En slaagt hij erin om de eenheid te behouden, ook als spelers straks op de bank of de tribune terechtkomen? 

Zaterdag, na de valse herstart tegen AZ, weigerde de Roda-chef zich door emoties te laten leiden, als vertrouwd alles koel analyserend. Met een term als hoogspanning, zei hij, kon hij niet zoveel. „Ik wil niet tegenspreken dat deze nederlaag me raakt, net zoals het de spelers raakt. Maar ik kan weinig met zaken als de rode streep of de groeiende druk. Dat zijn dingen van buiten waarop we geen invloed hebben.We moeten nu de rust bewaren en hard werken, zodat we progressie kunnen boeken.” 

Gelukkig waren er ook nog lachende gezichten in het Parkstad Limburg Stadion. Frits Schrouff, de mecenas en redder van Roda JC, straalde van oor tot oor toen de fans in de twaalfde minuut luidkeels zijn naam scandeerden. Met de financiële toekomst zit het wel goed in Kerkrade. Nu op het veld nog.