Zwetend door de A2-tunnel

Print
Zwetend door de A2-tunnel

De animo voor Zweit veur Leid groeide gestaag sinds de oprichting in 1994. Dé trekpleister dit jaar was de eenmalig in het parcours opgenomen A2-tunnel. Afbeelding: Annemiek Mommers

De 22stee editie van de Maastrichtse goededoelenloop Zweit veur Leid brak gisteren alle records: 2500 deelnemers en een opbrengst van ruim een ton. De eenmalige opname van de A2-tunnel in het parcours trok vele lopers.


Een kleurrijk lint glijdt deze zondagmiddag soepel onder een winters zonnetje door het Geusseltpark. Een prachtig gezicht. Totdat de 2500 deelnemers aan Zweit veur Leid in de A2-tunnel verdwijnen, uit het zicht van het talrijk opgekomen publiek. Want dat is niet welkom in de tunnel die vandaag het exclusieve domein is van de lopers. Voor Pieter Volleberg was ‘de tunnel’ in elk geval dè reden om deel te nemen, zegt hij na afloop: „Voor mij was het de eerste keer. Dat het parcours door de tunnel voerde, was een unieke kans. Heel apart om door zo’n gloednieuwe tunnel te lopen. Hij was goed verlicht; er speelden twee muziekgezelschappen, het was zeer de moeie waard.”

Dat was Anouk Leenders, die voor de tweede keer meerende, volmondig met hem eens: „Het was een bijzondere ervaring. Ik ben blij dat ik erbij was. Twee rondjes nog wel, twee keer door die tunnel. Acht kilometer, terwijl ik een halfjaar niet meer had gelopen.” 

De animo voor deelname aan Zweit veur Leid groeide gestaag sinds de oprichting in 1994, maar nooit zo explosief als dit jaar, zegt ook woordvoerder Maurice Olivers. „Het parcours met de A2-tunnel was dè trekpleister. 2500 mensen hebben 101.995 euro bij elkaar gezweet.” 

De opbrengst gaat deze keer naar Bert Buis TV, de Wie kent-school, reanimatie-onderwijs en een nieuw zwembad voor bewoners en gasten van Huize Maasveld. Het totale bedrag dat Zweit veur Leid sinds haar bestaan kon weggeven, heeft met de 22ste editie een miljoen euro bereikt. Een mijlpaal, constateert Olivers, „die bekrachtigd werd door de uitreiking van de Trichter aan onze voorzitter Erik Rosier.”

Wethouder Jack Gerats overhandigde de stedelijke onderscheiding gistermiddag na afloop van het „niet meer weg te denken evenement”. Het breken van records is leuk meegenomen, maar het doel van Zweit veur Leid is „primair een mooi evenement neerzetten voor lokale goede doelen”, aldus Maurice Olivers. 


 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →