Run op de spuitbus na 'Keulen'

Print
Run op de spuitbus na 'Keulen'

Afbeelding: Fotolia

In Nederland geldt pepperspray als verboden wapen. In Duitsland is het zelfverdedigingsmiddel niet aan te slepen. Zeker na de massale aanrandingen rond oudjaar in Keulen heeft de verkoop een enorme vlucht genomen.

De ene pepperspray is de andere niet. Gerd-Friedhelm Paulus wil het maar gezegd hebben. De uitbater van GFP Angelbedarf in het Duitse grensplaatsje Schalbruch verkoopt niet alleen vishaakjes, aas en andere hengelsportartikelen, ook peppersprays en stroomstootwapens behoren tot het assortiment. 
Producten waarvoor zich vooral niet-hengelaars melden, al is het ook aan de waterkant volgens Paulus lang niet meer niet altijd pluis. 
Sinds de aanslag in Parijs en zeker na de massale oudjaarsaanranding bij het station van Keulen zijn zelfverdedigingsartikelen als pepperspray niet meer aan te slepen in Duitsland, meldde de krant Die Welt recent. 

In tankstations zijn nog wel sprays te vinden

Paulus kan dat alleen maar beamen. „De tussenhandel schermt al met levertijden van veertien dagen en soms zelfs vijf tot zes weken.” Collega-verkoper Dennis Schillberg van de gelijknamige Militär- und Freizeitshop in Rheydt spreekt van „je reinste chaos”. Hij moet vaker nee verkopen dan hem als handelaar lief is. Ja, op internet worden de sprays en aanverwante waar nog volop aangeboden, weet Schillberg. „Maar ook daar is het niet zo dat je de pepperspray een dag later al in huis hebt.”

In tankstations zijn nog wel sprays te vinden. In Tüddern bijvoorbeeld, waar bij het tankstation van de gebroeders Freiheit busjes spray, qua omvang een uit de kluiten gewassen aansteker, voor 5,95 euro verkrijgbaar zijn. 

Een paar kilometer verderop in Schalbruch haalt Paulus zijn neus op voor de tankstationwaar en veel internetspul. Kwalitatief van minder allooi dan het - nu uitverkochte - materiaal uit speciaalwinkels. Zoals die van hem, waar de klant niet alleen met koopwaar, maar ook met een goed advies naar buiten gaat.

Sommige sprays werken op meters afstand, maar dan moet je wel een beetje kunnen mikken

 „Zo maar spray verkopen kan iedereen. Ik ben al vijftien jaar actief in de veiligheidsbranche. Kopen is nog iets anders dan het ook kunnen gebruiken en weten wat je nodig hebt. Sommige sprays werken op meters afstand, maar dan moet je wel een beetje kunnen mikken. Misschien is het dan veel handiger om eventuele aanvallers af te schrikken met een alarmapparaatje dat flink lawaai maakt.” 

Bij het gebruik van een zogeheten nevelspray is het handig om ook op de wind te letten. Voor mannen die wel eens buiten urineren een overbodige tip, maar de klandizie voor pepperspray is vooral van het vrouwelijke geslacht. Hetgeen dus inhoudt dat de pepperspray in een handtasje moet passen. „En vrouwen lopen nu eenmaal niet met joekels van handtassen”, weet Paulus. 

Hij haalt uit de schappen een handige sleutelhanger annex spray. Ook verkrijgbaar in lipstickvariant. 
Pepperspray geldt in Nederland en België als een verboden wapen (zie kader), in Duitsland is het legaal. Althans, als afweermiddel tegen opdringerige dieren. Dat moet dan ook duidelijk op de verpakking staan. Gebruik tegen mensen is in principe bij de oosterburen net zo strafbaar als in Nederland, behalve in een noodweersituatie. En juist voor dat soort situaties schaffen de klanten van Paulus en Schillberg sprays en andere zelfverdedigingsproducten aan. „Je hebt Schweine op vier poten, maar je komt ze soms ook op twee benen tegen”, grapt Schillberg. 

Van het Nederlandse verbod op pepperspray snapt hij niets. Helemaal niets zelfs. „In een land waar ‘andere dingen’, als je begrijpt wat ik bedoel, wel vrij verhandelbaar zijn, moeten oude dametjes hun handtas zo maar laten afnemen?”, klinkt het ietwat pathetisch. Nederlandse klanten zijn dan ook van harte welkom. Paulus benadrukt dat hij ook sprays verkoopt die niet in strijd zijn met het Nederlandse wetboek. Spuitbusjes waarmee belagers van een kleurtje worden voorzien. In de blauwe variant ook wel smurfenspray genoemd. „Het belangrijkste is om belagers af te schrikken. Dat is vaak genoeg.” 
Harde cijfers over het aantal Nederlanders dat over de grens zelfverdedigingssprays en andere aanverwanten koopt, ontbreken. 

Er is wel markt voor, zo bewijst bijvoorbeeld de Graziana Gunshop in Emmerich, waar het antwoordapparaat Nederlands praat. Het is dan ook een Duits filiaal van een in Harderwijk geworteld bedrijf. Uit een steekproef in opdracht van het AD bleek recent dat ‘Keulen’ ook zijn impact heeft op het veiligheidsgevoel van Nederlandse vrouwen. De toegenomen angst aan deze kant van de grens zien de sprayverkopers aan de andere zijde (nog) niet vertaald in verkoopcijfers. „Als carnaval nadert of het Oktoberfeest in Sittard, zien we wel wat meer Nederlandse klanten in de zaak”, klinkt het vanachter de balie van het Tüdderense tankstation. „Maar dat is niet meer dan andere jaren het geval was.” Voor Keulen dus. 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →